Cultura

III Seminari Gaudí

La recerca i la innovació en la gestió patrimonial, tema central del IV Seminari del Consell Gaudí

query_builder   7 desembre 2018 14:01

event_note Nota de premsa

La recerca i la innovació en la gestió patrimonial, tema central del IV Seminari del Consell Gaudí

  • El Seminari, de caràcter formatiu, és un espai de treball i d’intercanvi d’experiències entre els responsables de la gestió de les obres de Gaudí a Catalunya
  • L’edició d’enguany se centra en la recerca i la innovació en la gestió del patrimoni gaudinià
III Seminari Gaudí (2017)
El proper dilluns, 10 de desembre, tindrà lloc, a la Nau Gaudí de Mataró, la quarta edició del Seminari Gaudí, dedicat a “La recerca i la innovació en la gestió del patrimoni gaudinià”. El Consell Gaudí organitza anualment aquest seminari, un espai de treball entre els responsables de la gestió de les obres de Gaudí a Catalunya, on es donen a conèixer les darreres actuacions i s’intercanvien experiències que permetin regenerar el coneixement de Gaudí en matèria arquitectònica i avançar en la seva gestió.
 
L’edició d’aquest any se centra en la importància de la recerca en la gestió de l’obra de Gaudí i com l’aplicació de la tecnologia permet millorar-la. Fins fa pocs anys, la tecnologia no s’emprava estratègicament en el sector del patrimoni cultural i estava vinculada només a processos de documentació i de restauració de béns. Actualment, però, la gestió del patrimoni està protagonitzant un gran canvi amb la utilització de les noves tecnologies com a eina per garantir la conservació i millorar la gestió gràcies a l’increment del coneixement del bé cultural.
 
És a l’entorn d’aquestes idees que s’han organitzat dos blocs temàtics: un primer, centrat en la recerca, la innovació i l’aplicació de la tecnologia del coneixement en la gestió i conservació del patrimoni, i un segon que vol reflexionar sobre la importància de la investigació en patrimoni i, en concret, la recerca al voltant de la figura i de l’obra de Gaudí.
 
Obriran el Seminari Gaudí la directora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Íbar, i la regidora de Cultura, Urbanisme i Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament de Mataró, Núria Moreno. Seguidament, tindrà lloc la primera intervenció sobre L’aplicació de la tecnologia del coneixement del patrimoni”, basada en el cas concret de la ciutat d’Àvila, Patrimoni Mundial de la UNESCO i ciutat pionera en la incorporació de les noves tecnologies en la gestió del patrimoni. Rosa Ruiz, responsable de Patrimoni de l’Ajuntament d’Àvila, exposarà el sistema tecnològic aplicat a la muralla de la ciutat que permet conèixer exhaustivament el seu estat de conservació i millorar-ne i racionalitzar-ne les intervencions de conservació.
 
Un altre cas que s’analitzarà durant la jornada és el dels “Pavellons de la finca Güell”, a Barcelona, i el projecte integral de restauració que ha posat en marxa l’Institut del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb la Universitat de Barcelona. Els estudis realitzats han permès descobrir i detectar aspectes relatius al seu sistema constructiu, fins ara desconeguts, aprofundir en les seves problemàtiques i orientar millor les intervencions a desenvolupar-hi.
 
Després d’aquests dos exemples de bones pràctiques en l’aplicació de la tecnologia en la recerca patrimonial, hi haurà una taula rodona sobre “Tecnologia, gestió i investigació en el patrimoni”, que comptarà amb la participació d’arquitectes del Park Güell i del Temple de la Sagrada Família, de la directora de l’Àrea de Cultura de la Fundació Catalunya-La Pedrera i del restaurador de la Casa Batlló.
 
Clourà el seminari un diàleg sobre “La recerca al voltant de la figura i de l’obra de Gaudí, a càrrec de Juan José Lahuerta, arquitecte i director de la Càtedra Gaudí (Universitat Politècnica de Catalunya), i de Teresa Montserrat Sala, historiadora de l’art i directora del Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis de la Universitat de Barcelona (GRACMON). Entre altres qüestions, conversaran sobre quin és el valor de la recerca i el paper que juga en la gestió, conservació i difusió del patrimoni cultural. 
 
El Consell Gaudí
Creat l’any 2014 pel Govern de la Generalitat, el Consell per al Foment i la Difusió de l’obra de Gaudí és el resultat d’unir voluntats i esforços en la vetlla i l’impuls del patrimoni arquitectònic que l’artista va deixar com a llegat.
 
L’òrgan, presidit pel Departament de Cultura, està format pels gestors de les obres de Gaudí, tant de titularitat pública com privada, entitats i experts reconeguts en l’obra de l’arquitecte i responsables del Govern de la Generalitat.
 
Entre les tasques que té encomanades, el Consell és el responsable de constituir una xarxa de les diverses obres de Gaudí a Catalunya, facilitant-ne l’estudi, promovent-ne la visita i fomentant la recerca sobre la vida i obra de l’arquitecte.
 
Més informació: www.portalgaudi.cat
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia