Cultura

Huertas Claveria

El fons del periodista Huertas Claveria ingressa a la Biblioteca de Catalunya

query_builder   10 desembre 2018 14:45

event_note Nota de premsa

El fons del periodista Huertas Claveria ingressa a la Biblioteca de Catalunya

  • El llegat, donat per la família, està format per documentació privada i professional i per la biblioteca particular del periodista, formada per 4.500 llibres
Huertas Claveria
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha presidit avui l’acte de donació a la Biblioteca de Catalunya del fons del periodista Josep Maria Huertas Claveria. Els papers personals i la biblioteca de Huertas Claveria ingressen a la Biblioteca de Catalunya per donació de la seva vídua, Araceli Aiguaviva, que ha participat en l’acte, i del seu fill, Guillem Huertas.
 
El fons està format per documentació privada i professional, i per la biblioteca particular del periodista, que consta de 4.500 llibres, dedicats sobretot a la història de Barcelona i els seus barris, al moviment obrer, a la Guerra Civil, a temes de socialisme, filosofia, periodisme i literatura. Alguns llibres estan anotats o contenen dedicatòries. La documentació aplega també vora un centenar de títols de revistes, moltes d’elles locals, satíriques i reivindicatives.
 
La donació inclou, a més, algunes obres de teatre originals de joventut i documents relacionats amb el seu procés judicial. L’any 1975, Huertas Claveria va ser detingut i processat per un tribunal militar que el va condemnar a dos anys de presó per injúries a l’exèrcit per haver escrit al diari Tele-eXprés que molts meublés (cases de cites) eren regentats per vídues de militars. Aquesta injusta condemna, coneguda com “el cas Huertas”, va mobilitzar tota la professió contra els militars i va provocar la primera vaga de premsa de tot el franquisme.
 
La consellera Borràs ha assenyalat que el llegat de Huertas Claveria que es dona a la Biblioteca de Catalunya “és doble en el sentit que inclou el seu fons personal, però també la seva biblioteca, que ens ajuda a entendre la seva importància com a periodista” i ha celebrat que ara sigui a disposició de tothom.
 
Per a Borràs, el periodista va tenir “una mirada sempre lúcida sobre la realitat, per molt incòmode que fos” i l’ha recordat com un home “valent, insubornable i tossut davant les injustícies, contra les quals feia d’altaveu”. La consellera també ha assenyalat  que “la persecució que va patir Huertas Claveria, quan va ser detingut injustament, és tristament vigent”.
 
El periodisme combatiu i compromès que va practicar Josep Maria Huertas Claveria (1939-2007), així com la seva vinculació als barris de Barcelona i la seva prolífica obra, fan d’ell un dels millors cronistes de la ciutat, una referència en la lluita antifranquista i, sobretot, un model per a la premsa compromesa amb els valors democràtics i la llibertat d’expressió. Huertas Claveria va voler fer de la seva professió, el periodisme, una plataforma per donar veu als més febles i desfavorits de la societat. Així, va publicar diversos llibres i més de 5.000 articles a diferents periòdics, entre els quals El Correo Catalán, Tele-eXprés, El Noticiero Universal, el Diari de Barcelona, l’Avui i especialment El Periódico de Catalunya, on va col·laborar fins la seva jubilació.
 
 
 
 
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia