- La consellera de la Presidència demana al PSC que defensi les institucions catalanes i la sobirania del Parlament davant els atacs del PSOE
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha reiterat el suport del Govern a la vaga de fam dels presos polítics, una protesta que ha considerat “legítima” i “la més emblemàtica de les protestes no violentes” davant la “greu injustícia” que el Tribunal Constitucional no resolgui els recursos d’empara dels independentistes.
Durant la sessió de control al Govern en el ple del Parlament, Artadi ha recordat que l’executiu va aprovar la setmana passada una declaració institucional de “solidaritat absoluta” amb els presos polítics en vaga de fam: “Ho vam fer perquè ells no tenen veu, i nosaltres hem de servir d'altaveu. Ells no tenen veu perquè l'estat espanyol ha decidit silenciar-los per les seves opinions polítiques”, ha assegurat.
“Avui, 12 dies després, l'estat espanyol té presos polítics i té presos polítics en vaga de fam, i no els té en vaga de fam per defensar la independència, no els té en vaga de fam per defensar que els alliberin dins de la seva innocència sinó que els té en vaga de fam per denunciar que no tenen accés a la justícia i per remoure consciències”, ha denunciat.
La consellera, que s’ha expressat així en resposta a una pregunta de la diputada del Grup Parlamentari de Junts per Catalunya, Gemma Geis, ha explicat també que el Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat la justícia espanyola anteriorment “per no actuar amb suficient diligència” i ha demostrat amb xifres “la deixadesa de funcions” del TC:
“El 2017 va haver-hi 6.286 recursos d'empara, i en van admetre 70. El 2016, 6.685, i en van admetre 65. En el cas dels presos i exiliats polítics, el 100%, però no per resoldre sinó per mantenir-los en el calaix. El primer de tots, de Jordi Sànchez, company d'aquesta cambra, porta 375 dies sense resoldre. No demanen que resolguin a favor ni en contra, demanen que els resolguin, només que el Tribunal Constitucional no faci deixadesa de les seves funcions”, ha explicat.
Defensa de les institucions catalanes i la sobirania del Parlament davant els atacs del PSOE
La consellera Artadi també ha respost a una pregunta del diputat del PSC, Ferran Pedret, sobre les relacions del Govern amb el Consell per la República. La titular de Presidència ha explicat que el Consell per la República és una entitat privada “dins de la legalitat belga”, sense cap finançament públic, i amb la qual el Govern s’hi relaciona “com amb moltes entitats impulsades per la societat civil a Catalunya”.
Artadi ha subratllat que la funció del Consell per la República és explicar el moviment independentista al món i “representar la veu d’una part de la societat catalana, com ho fan altres entitats que són cíviques, en l'espai lliure d'Europa, que és un lloc on el senyor Borrell, no pot actuar”.
En aquest sentit, Artadi ha lamentat les actuacions del Govern espanyol i del PSOE, com ara les “amenaces” del ministre d’Exteriors, que “intenta impedir la feina de les delegacions i la presència de les institucions catalanes en fòrums internacionals”; les declaracions de la portaveu del partit socialista amenaçant amb l’aplicació de l’article 155, o les declaracions del president de l’Aragó, Javier Lambán, que ha apuntat a la llei de seguretat nacional.
“No sé si aquesta és la manera que té el PSOE de defensar les institucions catalanes. Els demanaria reflexió, perquè si segueixen per aquest camí potser acaben com el partit Popular a Catalunya. Tenim la sort que a l'espai lliure de Brussel·les el senyor Borrell no hi pot actuar, i per tant seguim per aquest camí d'intentar explicar-nos en el món, perquè a més sabem que té recorregut”, ha assegurat Artadi, en referència a un informe recent de l’Institut Elcano, segons el qual el Govern espanyol és percebut com a “poc dialogant i massa autoritari”.