·         La consellera de la Presidència juntament amb el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, han participat en la presentación del document de la Unesco “Educació per als objectius de desenvolupament sostenible”
Intervenció de la consellera Artadi durant l'acte.
 
La consellera de la Presidència i Portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha tancat aquest vespre la presentació del document de la UNESCO “Educació per als objectius de desenvolupament sostenible” que s’ha celebrat a La Pedrera, acte que ha obert el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch. Artadi ha volgut destacar el programa impulsat pel Govern l’Escola Nova 21, que promou un sistema educatiu transformador centrat en l’aprenentatge basat en projectes i amb el propòsit d’assolir que les nenes i els nens desenvolupin les competències necessàries per afavorir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Un total de 500 escoles s’hi han sumat i treballen en projectes que permeten millorar el seu barri, poble o municipi, però aplicant una lògica global que permet també millorar el món. “A Catalunya impulsem una transformació educativa que converteixi els alumnes en agents actius en el desenvolupament sostenible. I només ho podrem fer des de l’educació” ha afirmat la consellera. “Situem els alumnes al centre del projecte” ha continuat Artadi, per demostrar “com des del més local podem transformar el més global”.
 
En aquest sentit, la consellera de la Presidència ha alertat que “tots els esforços que els països estem fent en alinear les polítiques públiques, de la societat civil i del món productiu per a assolir els ODS quedaran curts si no fem una aposta decidida per una educació que sensibilitzi i capaciti les persones per a donar resposta a aquests reptes. Per això el compromís del Govern és clar”, ha reblat.
 
 “La motxilla ecològica és cada dia més pesada”, ha assegurat la consellera.Tot i que vivim en un món on les distàncies físiques s’han apropat i les noves tecnologies permeten tenir molta informació i diversa,  les desigualtats creixen més que mai, en funció de la sort de néixer en un país o un altre”. I a tot això s’hi afegeix el fenomen de la superpoblació que augmenta dia rere dia.Aquest és el context socioeconòmic i ambiental en què vivim. I requereix una resposta contundent, que sigui diferent, i no pot ser altra que una aposta molt decidida per la sostenibilitat, l’eficiència, l’estalvi i l’optimització de recursos. El planeta, que és casa nostra, serà sostenible o no serà”, ha afirmat Artadi.
 
 
L’any 2016 el Centre per a la UNESCO de Catalunya va començar a treballar en una iniciativa per promoure la integració dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en metodologies de treball globalitzat als centres educatius, una iniciativa que la consellera Artadi n’ha volgut fer un reconeixement. Els objectius d’aquesta iniciativa són promoure a Catalunya la implementació de les propostes més avançades que s’estan plantejant de forma consensuada a nivell internacional en l’àmbit de la sostenibilitat; i oferir eines que promoguin una educació per al desenvolupament sostenible per tal que els infants i joves prenguin consciència dels reptes globals i fer que els docents disposin de recursos vinculats a l’Agenda 2030.
 
Capdavanters en polítiques de sostenibilitat
 
La consellera de la Presidència ha ressaltat l’aposta del Govern de Catalunya per “ser capdavanters en les polítiques de sostenibilitat” i ha recordat, a tall d’exemples, la creació l’any 1998 del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible, i l’aprovació el 2015 de l’Estratègia d’impuls a l’economia verda i a l’economia circular. També ha recordat que des de maig del 2015 Catalunya és un dels 11 membres fundadors de l’Under2 Coalition, que avui l’integren més de 200 governs regionals compromesos a mantenir l’augment de temperatura mundial a menys de 2ºC, que representen més de 1.300 milions de persones i el 40% de l’economia mundial.
 
A tot això, s’hi afegeix l’aprovació l’any passat de la Llei del canvi climàtic, una llei pionera en tot el sud d’Europa, recorreguda pel Govern de l’Estat i suspesa pel Tribunal Constitucional, i avui encara està amenaçada pel recurs presentat; i l’Agenda Urbana de Catalunya. En aquest punt, Artadi ha recordat la feina que va fer el conseller Josep Rull en aquesta matèria.
 
Tots aquests antecedents, són la prova que mostra, segons Artadi, el compromís de Catalunya amb l’Agenda 2030 i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca, dels quals n’ha destacat el que fa referència a l’educació.
 
L’obertura de l’acte ha anat a càrrec del conseller Alfred Bosch. En la seva intervenció, ha posat èmfasi en “com educarem les generacions que pugen, amb un clima política de repressió de la democràcia i els drets civils més fonamentals. Parlar d’això també és parlar dels valors que afecten la convivència pública” i ha volgut tenir paraules de record per gent que “està tancada, a l’exili o processada per defensar la democràcia, el vot, la llibertat, les idees” i per això resulta “fonamental” transformar l’educació.

2  

Imatges

Intervenció de la consellera Artadi durant l'acte.

Intervenció de la consellera Artadi durant l'acte. 220

Intervenció del conseller Bosch durant l'acte.

Intervenció del conseller Bosch durant l'acte. 189