Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

DARP

Els guardons de la Pesca Catalana reconeixen l'apoderament de la dona en el món marítim

query_builder   15 desembre 2018 13:00

event_note Nota de premsa

Els guardons de la Pesca Catalana reconeixen l'apoderament de la dona en el món marítim

El Col·lectiu de dones titulars de les secretaries de les confraries de pescadors és un dels guardonats del 2018. Actualment les dones ocupen el 33% dels càrrecs de les 36 confraries i federacions de pescadors de Catalunya
 
Enguany, també han estat premiats pel seu treball i defensa del sector pesquer i aqüícola Salvador Manera González, Rafa Zafra Rodríguez i Josep Ramon Castells Gestí
 
De l’edició 2017 s’ha premiat Eusebi Esgleas i Parés, juntament amb Anna Nebot i Morató, i el programa de televisió ‘La Barca de l'Andreu’ del canal Terres de l'Ebre
El president de la Generalitat, Quim Torra, amb la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha presidit avui, al Museu Marítim de Barcelona, a les Drassanes Reials, l’acte de lliurament dels guardons de la Pesca Catalana, que atorga anualment el Departament.
 
Enguany, el lliurament ha estat doble, ja que a banda dels guardons corresponents al 2018, també s’han lliurat els de 2017, que l’any passat no es van poder lliurar perquè la cerimònia de lliurament va quedar suspesa degut a la situació política de Catalunya.
 
En l’edició corresponent al 2018, ha estat reconegut amb la Medalla de la Pesca Catalana Salvador Manera González, per la lluita diària per la recuperació d'arts de pesca perduts per evitar la pesca fantasma i també la diversificació de la seva activitat laboral cap a la divulgació i sensibilització de la ciutadania en relació a l'afectació dels plàstics al medi ambient, i la seva col·laboració des de fa anys en la recerca amb organismes de reconegut prestigi com l'Institut de Ciències del Mar en la lluita per la conservació de l'entorn marí.
 
L’altre Medalla de la Pesca Catalana 2018 ha estat per a Rafa Zafra Rodríguez, xef, per la seva implicació en la pesca catalana, potenciant el producte fresc i les espècies de peix de poc valor comercial, i la seva difusió. Per a ell és molt important la traçabilitat, tenint al seu restaurant el peix amb l'etiqueta original de llotja, i per la seva relació amb els pescadors, interès de les arts de pesca, de l'estacionalitat de les espècies, d'allò que preocupa el sector i del que pot fer ell per transmetre aquesta professió tan dura i a vegades tan poc reconeguda i valorada.
 
També s’ha concedit una Medalla de la Pesca a títol pòstum, a Josep Ramon Castells Gestí, aqüicultor, per la seva destacada trajectòria com a aqüicultor del musclo i l'ostra arrissada en la badia del Fangar del Delta de l'Ebre. El 2007 va impulsar, conjuntament amb la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, la constitució de la Federació de productors de Mol·luscs del Delta de l'Ebre (FEPROMODEL), de la qual fou el primer president durant el període 2007-2014. Impulsor de les depuradores Marisc Català, SL i Nova Devimar, SL i partícip del reconeixement el 2012 de la Federació de productors de Mol·luscs del Delta de l'Ebre com a agrupació de defensa sanitària), una de les primeres ADS que es van reconèixer a l'Estat espanyol.
 
La Placa de Pesca Catalana ha estat concedida al Col·lectiu de dones titulars de les secretaries de les confraries de pescadors. A les secretaries de les confraries de pescadors els correspon la direcció i la coordinació general tècnica i administrativa dels òrgans, els serveis i les dependències de la confraria. En un món molt masculinitzat com és de la pesca professional la presència de les dones en les secretaries de les confraries s'ha incrementat en els darrers temps. De les 36 confraries i federacions de pescadors actualment les dones ocupen el 33% dels càrrecs. El seu treball i la seva dedicació a les confraries de pescadors apodera i visibilitza el paper de les dones en la gestió de les confraries de pescadors.
 
Els guardonats del 2017
 
En relació als guardonats corresponents al 2017, ha estat reconegut amb la Medalla de la Pesca Catalana Eusebi Esgleas i Parés, Patró Major de la Confraria de Pescadors de Blanes, pel seu treball i defensa del sector pesquer, de les confraries de pescadors i llurs federacions. Per la seva tasca de representació institucional i participació en organismes internacionals. Pel seu compromís i implicació que han possibilitat l'entesa entre els diferents sectors involucrats en l'activitat pesquera. Ha estat pescador i patró de diferents embarcacions des dels 17 anys. L'any 2006, va ser nomenat Patró Major de la Confraria de Pescadors de Blanes, càrrec que exerceix en l'actualitat. L'any 2009, va ser nomenat president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors fins a l'any 2017. Va ser elegit vocal del Comitè Executiu del MEDAC l'any 2013, i ha treballat intensament en la creació i consolidació de la Interfederativa de Confraries de Pescadors del Mediterrani.
 
També s’ha concedit la Medalla de la Pesca catalana 2017 a Anna Nebot i Morató, biòloga, pel seu treball en diversos àmbits relacionats amb l'aqüicultura i en el projecte de reproducció controlada del mero Epinephelus marginatus en col·laboració amb diferents col·lectius relacionats amb les activitats marítimes, com és el cas dels sectors pesquer i aqüícola, el de la pesca esportiva, el científic i el de l'Administració. Aquest projecte tenia per objectiu aconseguir una gestió sostenible d'aquesta espècie a partir d'un model d'informació, educació, conscienciació i divulgació de la problemàtica que l'afectava. Actualment, desenvolupa un projecte que comprèn 3 activitats: Educació ambiental amb nens i nenes, Turisme i Aqüicultura d'espècies d'aigua dolça.
 
Pel que fa la Placa de la Pesca catalana per a l’any 2017, s’ha concedit al programa de televisió del canal Terres de l'Ebre “La Barca de l'Andreu”, presentat pel senyor Andreu Carranza i Font. El premi s’atorga per la seva aportació a la divulgació de l'activitat pesquera. Aquest és un programa de difusió de la vida i de les persones lligades al mar en general i més concretament del sector pesquer. L'escriptor Andreu Carranza “navega” amb les persones que d'una manera o altra estan lligades al nostre mar i, a través del seu relat, es mostren les tradicions marineres, els productes de cada zona i de temporada, com es pesquen o cultiven, la comercialització i la gastronomia lligada als productes marins, i els museus o espais de divulgació de la vida marina arreu de la nostra costa.
 
Els Guardons de la pesca s’emmarquen dins de l’àmbit de Qualitat de Vida, de l’Estratègia Marítima Catalana, concretament dins la divulgació i promoció dels valors naturals, culturals i socials associats al mar, potenciació de l’economia social en els sectors marítims i més específicament enguany en l’apoderament de la dona en el món marítim.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 
 
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia