- Enguany l’iFest estrena aquest nou programa d’aprenentatge i disrupció adreçat a estudiants d’FP, batxillerat i universitats, l’iFest Countdown (http://ifest.cat), en el qual han de desenvolupar un prototip com a solució a 12 reptes plantejats per empreses, que seran exposats i defensats a l’iFest Zero el 2019
- Més de 73 centres amb 300 equips estan participant i compten amb el suport d’un equip de mentors i mentores de prestigi, formació en tecnologies i activitats de l’ecosistema emprenedor
- L’equip guanyador viatjarà a Silicon Valley, per participar en un programa d’acceleració que permetrà desenvolupar i testejar amb usuaris reals el seu prototip
La Generalitat de Catalunya, a través del programa Catalunya Emprèn del Departament d’Empresa i Coneixement, posa en marxa la tercera edició de l’iFest, el festival de la ciència, la tecnologia i la disrupció. L’objectiu d’aquesta iniciativa és traslladar la consciència que els joves poden fer grans coses en els propers anys, que poden ser més “sofisticades” del que inicialment ells i elles poden pensar, que aquesta sofisticació pot venir de la ciència, la innovació i la tecnologia; la disrupció en general.
L’iFest està adreçat a tots aquells joves que tinguin interès per la ciència, la innovació, la tecnologia i que vulguin fer aportacions disruptives a la societat. Els participants en l’iFest son joves estudiants d’FP, batxillerat i universitats, anomenats players, que es constitueixen en equips i que compten amb un docent o leader (shaker) que els guia en tot el projecte.
Una de les novetats de l’edició d’enguany és l’iFest Countdown, en el qual estan participant més de 73 centres educatius d’FP, Batxillerat i Universitats, amb més de 300 equips i 1.300 participants. Aquests equips participants, desenvoluparan la solució a un dels 12 reptes reals plantejats per empreses que, a través de la tecnologia, volen tenir impacte en la societat. La metodologia utilitzada es basa en quatre fases: Inspiració, Ideació, Prototipatge i Comunicació. Aquesta metodologia fomenta la creativitat i condueix els projectes cap a la disrupció, Durant el procés, treballaran amb dinàmiques i continguts d’innovació disruptiva desenvolupats i validats a Silicon Valley. El procés ja està en marxa i durarà diversos mesos amb l’objectiu d’arribar a una solució final el màxim d’innovadora i viable.
Els reptes als què han de respondre els projectes dels equips participants són:
1. ICAEN (L'Institut Català d'Energia) Com apoderar les persones perquè puguin decidir sobre el seu consum d’energia?
2. Cuatrecases Com podem conscienciar la societat sobre les oportunitats i els riscos legals que presenten les nostres actuacions del dia a dia? o Com podem fomentar el coneixement de les noves tendències d'innovació i els nous models de negoci per part dels operadors jurídics que apliquen i interpreten les normes perquè tots dos mons estiguin més connectats?
3. Parc Científic de Barcelona Com milloraries el dia a dia d’un pacient que pateix distròfia muscular o la malaltia de Kennedy?
4. Gremi de Jardineria i Fundació Carl Faust, Per a què han de servir (i com seran) els jardins i el verd urbà al 2030?
5. Atrápalo, Com podem conscienciar als nostres usuaris del veritable valor del seu temps?
6. Canon, Com us agradaría que fos l’empresa del futur?
7. Penguin Random House, Com unir tecnologia i noves tendències amb la literatura?
8. Schneider Electric, Com podem conscienciar i incentivar a les famílies a espanya perquè siguin més responsables en els seus habitatges en matèria d'energia?
9. Grup Vodafone Com millorar l’experiència educativa dels alumnes a través de les noves tecnologies digitals?
10. Aïgues de Barcelona, Barcelona, aigua, i turisme sostenible. Com conscienciem, innovem, i aprenem per posar en valor l’aigua?
11. Mobile World Capital Barcelona, Com millorar la vida de les persones amb alguna discapacitat o diversitat funcional a través de les tecnologies mòbils.
12. Volkswagen Group Espanya Distribució, Com serà la formació del futur a través de les noves tecnologies?
Tots ells disposen d’un premi pel millor projecte, i finalment l'equip guanyador viatjarà durant un mes a Silicon Valley per evolucionar el seu projecte.
Mentoring d’experts i expertes de diversos sectors
Durant els primers mesos els participants treballaran a fons el repte i ho podran fer amb el suport d’un equip de mentors i mentores experts de renom en diferents àmbits i que són protagonistes de l’ecosistema emprenedor. Alguns d’aquests mentors/es son Aleix Planas, director del BizBarcelona, Marc Bonavia, CEO de “Catalonia.com” a Silicon Valley, Xavier Verdaguer, emprenedor en sèrie i fundador de Imagine Creativity Center, Alfons Nonell-Canals de Mindthebyte, Maria Mora de Foment del Treball, Alex Puig de Digital Currency Summit, Cristina Aresté Cap del Servei de Gestió de la Innovació de la UPC, Quim Gudayol, director de Nexes i un llarg etcètera d’experts i expertes. També comptaran amb el suport de mentors i mentores que les mateixes empreses que llencen els reptes ofereixen als participants. El web de l’ifest inclou fitxes detallades per avançar el projecte i guies pels docents, per tal de poder-ho impartir a les seves classes.
Activitats pel territori català per conèixer l’ecosistema emprenedor català
L’iFest Countdown planteja una sèrie d’activitats com a complement de les unitat didàctiques que treballen el mètode disruptiu. amb l’objectiu que els players descobreixin l’ecosistema de start-ups català de primera mà. Així, els equips participaran en activitats al territori (visites als centres d’innovació, startups, coworkings, acceleradores…) i en workhops vinculats al mètode disruptiu de treball per reptes.
Per tal de mostrar una visió global del sistema, es realitzaran visites a centres emblemàtics com el Pier01, el Hub tecnològic internacional de referència a Europa, visita a Conector, Netmentora, Barcelona Drone Centre, FabCafé, Centre de supercomputació de Barcelona, Spaces, Valkiria Hub Space…
Tecnologies exponencials, present i futur
Les tecnologies exponencials tals com IOT, nanotecnologia, intel·ligència Artificial i robòtica, VR/MX, biotecnologia i Blockchain estaran molt presents durant l’iFest Countdown com a eines per resoldre els grans reptes de la humanitat. Els players entraran en contacte amb aquestes tecnologies que seran part del desenvolupament dels seus projectes.
iFest Zero
Aquests projectes s'exposaran en un esdeveniment final, l’iFest Zero al 2019, un congrés amb ponències inspiradores, projectes amb solucions a reptes reals i networking per als apassionats de la innovació i la tecnologia. En aquest context, tindrà lloc el Demo Day on els equips realitzaran a presentació final dels seus projectes i prototips per a competir amb la resta dels participants.
En aquest esdeveniment també hi haurà els següents espais:
Meet Inspiration
Ponències i diferents actuacions dels joves protagonistes de l’actualitat en innovació, disrupció per inspirar, mostrar casos i exemples, generar simpatia i “encomanar” les ganes de fer coses. Ciència, tecnologia, oportunitats, en un ambient creatiu, possibilista, emprenedor i obert.
Discovery Workshops
Workshops tecnològics per descobrir tecnologies exponencials mitjançant la realitat augmentada o el gaming d de la mà dels seus protagonistes: empreses i experts que donen solucions als reptes més urgents del món.
Prototypes Exhibition
Aparador dels prototips on els joves i els centres podran mostrar les seves demos i explicar tot el seu procés de maduració al públic, entre els quals es convidarà inversors.
Demo Day
El gran moment on cada equip haurà de defensar el seu projecte a través de la presentació del seu prototips i així competir amb la resta dels participants.
Amb la fórmula Disrupció x Tecnologia + reptes = Tu pots canviar el món, l'iFest convida a tots els joves a participar.