La consellera i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha comparegut aquest vespre després de la reunió que han mantingut entre membres del Govern català i el president de la Generalitat Quim Torra, i membres del Govern espanyol i el president Pedro Sánchez al Palau de Pedralbes. Artadi ha afirmat que l’executiu català “dona valor a la reunió” perquè “és la primera vegada que es produeix una reunió d’aquestes característiques”.
La portaveu ha informat que els dos governs han acordat “un comunicat conjunt breu en el qual els dos governs especifiquen la necessitat i el compromís del diàleg”. Ha subratllat que “és un text en el qual ens hi podem trobar els dos executius reflectits”.
A la reunió a Pedralbes, a més del president Torra també hi ha participat el vicepresident Pere Aragonès i la mateixa portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Elsa Artadi. Per part del Govern espanyol, a més del president Sánchez, han assistit la vicepresidenta Carmen Calvo i la ministra Meritxell Batet.
Des de l’Executiu de Torra, Artadi ha subratllat que “hem constatat que les reunions que hem mantingut els dos governs no donen una resposta suficient a les expectatives de la ciutadania catalana. Cal materialitzar aquest diàleg perquè sigui més fructífer”.
Davant d’això, la portaveu ha afirmat que “tots els membres que han estat a les reunions” han apostat “per un diàleg sense límits”. “Coincidim que hem de seguir avançant i ens hem emplaçat a una futura reunió que s’ha de produir en el mes de gener”, ha afegit.
Tres línies d’actuació plantejades pel president Torra
La portaveu ha explicat que “el president Torra ha plantejat la necessitat de treballar en tres línies: donar resposta democràtica i respectar els drets de la ciutadania, la regeneració democràtica i aprofundir en la separació de poders i la desfranquització institucional”.
Artadi ha explicat que Torra ha destacat que “la regeneració democràtica i institucional que ha de transitar a l’Estat espanyol” passa per “aspectes que tenen a veure amb la separació de poders com amb la no judicialització de la política, com la no interferència en les institucions catalanes, com a la no intrusió per part de la justícia del què són les majories parlamentàries i el funcionament de les majories a Catalunya”.
En aquest sentit, la portaveu del Govern ha destacat que “hem insistit que hi ha un problema de qualitat democràtica en l’Estat espanyol que es reflecteix en diferents àmbits, no només a Catalunya, però que es manifesta de la manera més dramàtica amb la repressió que vivim avui a Catalunya amb l’existència de presos polítics, amb diputats que estan empresonats, amb la constatació que fins avui hi hagut membres del Parlament de Catalunya que han estat 20 dies en vaga de fam per reclamar poder accedir a la justícia internacional”.
La Taula del Diàleg
Artadi ha assenyalat que s’ha parlat de la “Taula del Diàleg que existeix a Catalunya entre el Govern i les forces parlamentàries que van decidir participar-hi”. Ha explicat que el president espanyol “ha expressat que per ells és molt important que el PSC tingui un rol i que entenen que la Taula del Diàleg és un bon lloc”.
La portaveu ha apuntat que des del Govern també “els sembla adequat no només per vehicular la relació amb el PSC però també pel grup parlamentari dels Comuns que també formen part d’aquesta taula”.
“Entenem que les relacions que hem de tenir en l’àmbit dels dos Governs com la Taula del Diàleg de la Generalitat amb els grups parlamentaris han de poder retroalimentar-se, i que no es quedi merament en els discursos o apel·lació de bones voluntats”, ha conclòs.
2