Recerca i Universitats

PNR 2018 Licia Verde

La investigadora ICREA a l'Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB) l'obté per les seves pioneres troballes sobre l'Univers

La cosmòloga italiana Licia Verde guanya el Premi Nacional de Recerca 2018

query_builder   27 desembre 2018 12:01

event_note Nota de premsa

La investigadora ICREA a l'Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB) l'obté per les seves pioneres troballes sobre l'Univers

La cosmòloga italiana Licia Verde guanya el Premi Nacional de Recerca 2018

  • El Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) també atorguen el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove a Marc Güell, investigador de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) especialitzat en biologia sintètica
  • El Premi Nacional de Comunicació Científica és pel Programa NanoEduca (ICN2 – UB – UAB - CESIRE); el Premi Nacional de Mecenatge Científic per la Fundació Pasqual Maragall; i el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I pel Repsol-BSC Research Center
PNR 2018 Licia Verde
El Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) han distingit amb el Premi Nacional de Recerca 2018 la cosmòloga i astrofísica teòrica italiana Licia Verde, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB). Doctora en Ciències Físiques per la Universitat d’Edimburg (Regne Unit), la guardonada ha dut a terme troballes pioneres internacionalment sobre l’origen, composició, estructura i evolució de l’Univers que l’han convertida en una de les cosmòlogues menors de 50 anys més prominents del món.
 
El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador que hagi contribuït recentment i de manera significativa internacionalment a l'avenç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. El guardó, que té una dotació econòmica de 40.000 euros, distingeix enguany una investigadora del camp de la cosmologia i l’astrofísica teòrica que ha desenvolupat diferents eines revolucionàries d’anàlisi tant de l’estructura a gran escala de l’Univers com del fons còsmic de microones (CMB, radiació electromagnètica que omple la totalitat de l’Univers).
 
La recerca de Verde ha contribuït de forma decisiva a entendre com es distribueixen la matèria i l’energia fosca a l’Univers. La premiada va jugar un paper fonamental en la interpretació de les dades del satèl·lit WMAP sobre el fons còsmic de microones, les quals són la base de la cosmologia moderna. Aquestes dades van mostrar amb precisió l’edat de l’Univers (13.700 milions d’anys) i que el 96% de l’Univers està format per matèria i energia fosques. Les seves contribucions s’apliquen també actualment a l’estudi de la naturalesa quàntica de la física.
 
Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Marc Güell, investigador principal del Grup de Recerca en Biologia Sintètica Translacional del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). El guardonat està especialitzat en edició gènica i biologia sintètica, disciplines aplicades a pacients en espera d’òrgans per transplantaments, i malalts amb acne o distròfia muscular. Aquest premi compta amb una dotació econòmica de 10.000 euros i reconeix els joves investigadors que en la seva trajectòria professional han destacat per la qualitat i excel·lència del seu treball.
 
La Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l’Alzheimer ha resultat distingida en la categoria de Mecenatge Científic per la seva intensa i continuada promoció de la recerca en l’Alzheimer i els problemes cognitius de l’envelliment. En la categoria de Comunicació Científica, el guardó és per al programa NanoEduca, de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE), del Departament d’Ensenyament, per la seva tasca d’introduir la nanociència i la nanotecnologia entre l’alumnat i professorat de secundària i batxillerat. Mentre que el Premi de Partenariat Publicoprivat en R+I recau en el Repsol-BSC Research Center (RBRC), de Repsol i el Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS).
 
Els Premis Nacionals de Recerca tenen com a objectiu fomentar el reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors. El jurat d’enguany ha estat presidit per Antoni Esteve, president de l’FCRi, i ha estat integrat per Mar Capeans, investigadora líder del Grup de Tecnologia de Detectors del Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN); Maria Àngela Vilallonga; catedràtica de Filologia Llatina a la Universitat de Girona (UdG) i vicepresidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC); Roderic Guigó, coordinador del Programa de Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Regulació Genòmica (CRG), professor de Bioinformàtica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Premi Nacional de Recerca 2017; Antonio Huerta, catedràtic de Matemàtica Aplicada a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i director de l’Institut Català de Recerca i Estudis Avançats (ICREA); Francesc Xavier Grau, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya; i Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya. El secretari ha estat el director general de l’FCRi, Rafael Marín.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 113

ANNEX - CV premiats

ANNEX - CV premiats
PDF | 114

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia