La meteorologia del desembre ha estat marcada per la presència d’un persistent anticicló que ha provocat un bloqueig de les pertorbacions i de les masses d’aire més fredes procedents d’altes latituds. D’aquesta manera, la temperatura elevada per l’època de l’any, la marcada inversió tèrmica, la boira a les valls i depressions interiors, i els discrets registres de precipitació, han estat les característiques principals del mes de desembre.
Els primers 10 dies de desembre van ser càlids, amb una temperatura màxima que es va enfilar per sobre dels 20 °C a molts punts del territori. Els rècords de temperatura màxima van ser:
· Cunit (el Garraf) va mesurar 21,8 ºC de màxima el dia 4, la més alta en un mes de desembre dels seus 12 anys de dades (21,3 ºC el 04/12/2006).
· Els 21,1 ºC del dia 5 a Vila-rodona (Alt Camp) van superar els 20,6 ºC del 5 de desembre de 2006 (13 anys de dades).
· Els 13,3 ºC del dia 5 a Sasseuva (2.228 m, Val d’Aran) van igualar la màxima de l’1 de desembre de 2015 (17 anys de dades).
El mes de desembre no sol ser un mes amb una precipitació elevada, però climàticament al conjunt de Catalunya encara n’hi ha de més secs (juliol, gener, febrer i fins i tot març). Curiosament, però, aquest ja és el novè desembre consecutiu que ha plogut molt poc (com es pot veure al
mosaic de mapes de precipitació mensual i d’anomalia). De fet, les dades dels últims 10 anys de les estacions de la XEMA deixen el desembre com el mes menys plujós de l’any. Dos episodis de precipitació van afectar Catalunya relacionats amb pertorbacions atlàntiques amb les acumulacions més importants a la meitat oest del país.
Precipitació els dies 13 i 14 de desembre
La situació sinòptica va estar marcada per la presència d’un solc en els nivells mitjans de la troposfera, amb aire fred en el seu centre, que va quedar deslligat del corrent general el dia 14 provocant un episodi de precipitació que va afectar gran part del país.
· Es van superar els 20 mm als tres extrems del país, destacant les següents quantitats de precipitació registrades a les estacions gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM): 60,3 mm al Lac Redon (2.247 m, la Val d’Aran); 49,0 mm a PN dels Ports (el Baix Ebre); i 44,6 mm a Cadaqués (Alt Empordà).
· Pel que fa al recull de gruixos de neu, els 20 cm es van superar extensament a les cotes més altes de l’Aran i extrem nord del Pallars Sobirà. Els gruixos de neu nova més destacats mesurats per les estacions gestionades per l’SMC van ser: 24 cm a Certascan (2.400 m), 18 cm a Sasseuva (2.228 m, la Val d’Aran) i a Bagergue (1.417 m, la Val d’Aran), 12 cm a Bonaigua (2.266 m, el Pallars Sobirà).
Precipitació el dia 16 de desembre
Un front va creuar Catalunya el dia 16 i va ploure apreciablement a la meitat nord de Catalunya, amb quantitats de precipitació de 5 a 15 mm al Pirineu i Prepirineu occidental.
· Les quantitats de precipitació més importants registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 19,1 mm al Port del Comte (2.316 m, el Solsonès); 16,7 mm a Certascan (2.400 m); i els 14,9 m a Espot (2.519 m, el Pallars Sobirà).
· La precipitació en forma de neu va afectar el Pirineu, especialment al vessant nord. Els gruixos de neu nova més destacats mesurats per les estacions gestionades per l’SMC van ser: 11 cm a Certascan (2.400 m); i 10 cm a Boí (2.535 m, l’Alta Ribagorça) i Bonaigua (2.266 m).
Desembre càlid a Catalunya
El mes de desembre s’ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, particularment a les parts més elevades del país, i molt càlid al Pirineu. Molt puntualment ha estat normal a la conca de Tremp i terres de l’Ebre (figura 1).
Figura 1:
Mapes de temperatura mitjana del mes de desembre del 2018 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.