Direcció General de Comunicació

El Govern transforma la Direcció General de Serveis Penitenciaris en la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a les Víctimes

El Govern transforma la Direcció General de Serveis Penitenciaris en la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a les Víctimes

query_builder   8 gener 2019 15:22

event_note Nota de premsa

El Govern transforma la Direcció General de Serveis Penitenciaris en la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a les Víctimes


 
El Consell Executiu ha aprovat el Decret de reestructuració del Departament de Justícia, que transforma la Direcció General de Serveis Penitenciaris en la nova Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a les Víctimes. A més dels serveis penitenciaris, també dependrà d’aquesta Secretaria la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, que fins ara depenia directament de la consellera.
 
En conjunt, la nova Secretaria aixopluga tot l’àmbit penitenciari, els centres educatius de justícia juvenil, les mesures penals alternatives a la presó i l’atenció a la víctima.
 
Subratllar la importància de les polítiques de reinserció
 
Amb aquesta reestructuració, el Govern subratlla la importància de la generació de noves oportunitats i la contribució dels centres penitenciaris i educatius per aconseguir una societat més cohesionada, justa i segura. La reestructuració no comporta l’increment de l’equip directiu del Departament de Justícia.
 
A Catalunya hi ha nou centres penitenciaris tancats i quatre centres oberts amb una població penitenciària de 9.284 interns. Més de 4.000 persones, un 63% de la població activa reclusa, treballa a l’interior de la presó gràcies al Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), que compta amb una xarxa de 70 tallers productius. La taxa de reincidència és del 30%; és a dir, set de cada deu persones que surten de la presó a Catalunya no han tornat a ingressar-hi per haver comès un nou delicte.
 
Els set centres de justícia juvenil que hi ha al territori acullen 246 joves i menors en diversos règims: tancat, obert o semiobert. Segons el darrer estudi de reincidència del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), set de cada deu joves que passen pel sistema de justícia juvenil no tornen a reincidir.  
 
L’execució penal a fora de la presó facilita la rehabilitació dels condemnats, que poden mantenir els seus vincles socials i familiars. Les mesures penals alternatives, imposades pel jutge, són bàsicament treballs en benefici de la comunitat i determinats programes formatius. Cada any, més de 14.000 persones compleixen mesures penals alternatives. El compliment de les penes fora de la presó assegura l’èxit de la rehabilitació en el 90% dels casos.
 

 
Tres secretaries
 
Amb el canvi que ha aprovat avui el Consell Executiu, el Departament de Justícia queda estructurat en tres secretaries: la General i dues de sectorials. Durant aquesta legislatura, Justícia ha guanyat pes específic al Govern amb la incorporació de les direccions generals d’Afers Religiosos i de Memòria Democràtica.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia