President

El president Torra, durant la seva intervenció en l'acte

President Torra: "El primer semestre d'enguany podrem tenir un catàleg únic i un carnet comú a les 412 biblioteques públiques de Catalunya"

query_builder   8 gener 2019 20:46

event_note Nota de premsa

President Torra: "El primer semestre d'enguany podrem tenir un catàleg únic i un carnet comú a les 412 biblioteques públiques de Catalunya"

  • El cap de l’Executiu, acompanyat de la consellera Borràs, ha encapçalat l’acte de cloenda del centenari de la Xarxa de Biblioteques Populars de Catalunya
El president Torra, durant la seva intervenció en l'acte. Autor: Rubén Moreno
El president Torra, durant la seva intervenció en l'acte. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquesta tarda que al llarg del primer semestre del 2019 es podrà presentar “un dels fruits madurs d’anys de molta feina, de col·laboració i de bona entesa per part de tots els agents del Sistema de Lectura Pública de Catalunya”, que serà “un catàleg únic i un carnet comú de biblioteques”, amb els quals es podrà “tenir accés al fons bibliogràfic de les 412 biblioteques públiques mitjançant un únic servei nacional de préstec interbibliotecari”.
 
Actualment les prop de 150 biblioteques dels territoris de Tarragona, Girona, Lleida i les Terres de l’Ebre comparteixen un catàleg bibliogràfic anomenat Argus, mentre que les aproximadament 250 de les comarques de Barcelona s’agrupen mitjançant el catàleg Aladí. Amb el futur carnet comú es preveu que els usuaris de totes les biblioteques puguin tenir accés, a través d’un catàleg unificat, a llibres i materials d’arreu del territori. A més, es treballa en la posada en funcionament d’un servei de préstec interbibliotecari que funcioni a tot Catalunya.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquest anunci durant l’acte de cloenda del centenari de la Xarxa de Biblioteques Populars, que ha presidit acompanyat de la consellera de Cultura, Laura Borràs, i que ha tingut lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Durant la seva intervenció també ha posat en relleu l’aposta del Govern perquè “l’amenaça de la intoxicació i de la manipulació del populisme sigui combatuda amb les eines dels llibres i de la cultura”. “A més cultura, menys populisme; a més llibres més llibertat”, ha reblat.
 
El cap del Govern s’ha referit al pla de biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya i ha destacat que aquesta institució “va fer de la cultura la seva raó de ser”. En aquest context, ha citat la frase de Jules Romains que el 1920 va dir que “moltes nacions han estat fundades per l’espasa. La nova Catalunya ha estat fundada pels llibres”. I ha posat en relleu que “enlloc de la raó de la força, nosaltres hem advocat i advoquem sempre per la força de la raó”.
 
Així mateix, ha reivindicat el paper de les biblioteques públiques que, ha dit, “han esdevingut espais centrals per a la vida cívica dels pobles i ciutats i en veritables portes d’accés a la cultura per al conjunt de la ciutadania”. “Són recursos decisius per facilitar la cohesió cultural i social”, ha reblat.
 
En l’acte també ha intervingut la consellera Borràs, qui ha destacat que “el model de biblioteques català ha estat i ha de continuar essent un model obert. Ningú, absolutament ningú, per cap motiu, no hauria de sentir-se exclòs de la biblioteca”.
 
Durant l’acte, el president Torra i la consellera Borràs, han lliurat diplomes als responsables i els alcaldes dels municipis on es van obrir les cinc primeres biblioteques populars: Valls, Olot, Sallent, les Borges Blanques i Canet de Mar. El pla de biblioteques fou un dels projectes culturals més importants que tirà endavant el govern de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925), la primera institució d’autogovern que s’estenia per les quatre províncies catalanes des de 1714.
 
 

2  

Imatges

El president durant la seva intervenció

El president durant la seva intervenció 1384

Fotografia de grup

Fotografia de grup 2237

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia