- L’any 2018 es formen 10.600 parelles lingüístiques, la xifra més alta des que es va posar en marxa el programa
- Cada parella disposa d’una persona de referència del Consorci per a la Normalització Lingüística que els dona suport i en fa el seguiment mentre dura el voluntariat
El Voluntariat per la llengua (VxL), impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha superat ja les 130.000 parelles lingüístiques des que es va iniciar el programa l’any 2003. A més, i durant la darrera dècada, cada any es creen més de 10.000 parelles lingüístiques. De fet, el 2018 s’han fet més parelles que mai: s’han superat les 10.600 parelles. Durant l’any passat es van commemorar els 15 anys de funcionament d’aquest programa d’èxit. Reconegut per la Unió Europea, el VxL s’ha adoptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), Flandes (Bèlgica).
El VxL és un programa que facilita la conversa en català a les persones que tenen coneixements bàsics de la llengua i necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que el parlen normalment (voluntaris). El compromís de les parelles és trobar-se una hora a la setmana durant almenys 10 setmanes per parlar en català en un context distès. Inicialment, aquestes trobades eren presencials però des del 2017 també es preveu fer-les en la modalitat virtual. El CPNL gestiona el 96,19% del total de les parelles que es formen, mentre que en el cas de la resta ho fan les entitats sense ànim de lucre (dades de 2017).
Seguiment personalitzat de les parelles
Tant l’aprenent com el voluntari s’han d’inscriure en el formulari del web vxl.cat i, un cop constituïda la parella, disposen d’una persona de referència que els pot oferir atenció personalitzada mentre duri el voluntariat. Es tracta de 22 persones presents en tots els centres del CPNL que formen l’equip de dinamitzadors i que s’encarreguen de formar les parelles segons la disponibilitat horària i geogràfica, d’orientar i resoldre les consultes de la parella lingüística, de proposar-los activitats complementàries (anar al teatre o al cinema, activitats relacionades amb la lectura, la gastronomia i l’esport) i vetllar per la continuïtat de la parella establerta durant l’experiència.
A banda, les parelles també tenen al seu abast materials pensats per afavorir la conversa: temes per parlar, la col·lecció Parlem tu i jo, Llegir per parlar, llegir per aprendre, ... Els dinamitzadors del VxL de referència de cada parella els faciliten el carnet de VxL per obtenir descomptes en diversos equipaments culturals i establiments de tot Catalunya. A més, en acabar les trobades, els dinamitzadors lliuren un certificat de participació tant a l’aprenent com al voluntari.
VxL virtual
En la modalitat virtual, iniciada el gener de 2017, s’han creat més de 300 parelles virtuals, segons les darreres dades de què es disposa. El VxL virtual s’adreça a les persones que, per raons com la distància geogràfica, no poden coincidir presencialment però sí utilitzar un programa de videoconferència des d'un ordinador o dispositiu mòbil per participar-hi.
En aquesta modalitat, la participació de joves d’entre els 18 i els 29 anys és la més nombrosa pel que fa a voluntaris i la segona pel que fa als aprenents. La valoració dels participants del VxL virtual és molt positiva, tant en l’atenció rebuda (4,61 sobre 5) com en el grau de satisfacció (4,58 sobre 5). En conclusió, el 97,5% recomana el voluntariat lingüístic virtual a les persones que volen aprendre català.
L’existència de les dues modalitats augmenta la flexibilitat del programa, perquè cada parella pot decidir fer trobades presencials o virtuals segons la seva disponibilitat.