Direcció General de Comunicació

La consellera Artadi

La consellera Artadi alerta que "aviat arribarà un 'revival' masclista"

query_builder   16 gener 2019 22:15

event_note Nota de premsa

La consellera Artadi alerta que "aviat arribarà un 'revival' masclista"

  • Davant el suport de l’ultradreta a les institucions a Andalusia, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha alertat d’un retrocés en els drets de les dones
  • La portaveu del Govern ha presidit la presentació del llibre ‘Dones que surten del paper’ d’Elena Yeste i Francesc Canosa al Palau Robert
La consellera Artadi
La consellera de la Presidència i Portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha presidit la presentació del llibre ‘Dones que surten del Paper. Periodistes catalanes que expliquen un país’ dels periodistes Elena Yeste i Francesc Canosa a la Sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona. Es tracta d’un recull d’articles escrits per dones des de la Renaixença fins a la Guerra Civil Espanyola.
 
Durant l’acte, Artadi ha alertat que “aviat arribarà el 'revival' masclista, per exemple sobre les quotes. No tothom és igual perquè partim de diferències. Si es treuen, seguirem amb aquesta endogàmia en els consells d’administració d’empreses, amb el mateix perfil: homes d’edats similars i blancs”.
 
En aquest sentit, la consellera ha fet paral·lelismes amb el llibre quan ha subratllat que“aquests articles publicats fa 140 anys són d’actualitat”. Ha recordat que els textos periodístics fets per dones posen de manifest que “vam avançar molt” fins que “va venir una època terrible -de la guerra- que en alguns àmbits pot tornar”. La consellera ha afegit que no només és en qüestions de dones, sinó també en llibertats quan per exemple “aquesta tarda la policia ha detingut un foto-periodista sense ordre judicial”.
 
Sobre el paper de les dones, la portaveu del Govern ha insistit amb la importància “de donar visibilitat a les dones”, alhora que ha recordat que també és cabdal el llenguatge i el rol en què apareixen a l’esfera pública: “El llenguatge és masculí: parlem de directors, no de directores. És important que no només surtin dones als mitjans, sinó quin rol se’ls hi dona. En el cas de l’esport, de cada 100 notícies d’esports, només li donen veu a dones en dues notícies. Costa molt que hi sortim i en un rol adequat”.
 
La consellera ha fet aquestes declaracions durant la conversa que mantingut damunt l’escenari amb la periodista Gemma Nierga a partir de la lectura de fragments extrets del llibre, moderada per la periodista Ruth Gumbau.

Articles de dones periodistes des del 1879 al 1938
Artadi i Nierga han conversat sobre fragments escrits per periodistes com el de Dolors Monserdà de Macià “La producció de la dona” (La Bordadora i La Renaixença, de 1879); el text de Maria Josepa Massanés “Sobre la instrucció de la dona” (Lo Gay Saber, de 1879); el de Carme Karr “El vot de la dona” (Feminal, 1917), el de María Luz Morales “El mejor piropo” (La Vanguardia, 928) i el d’Irene Polo “Com ha donat el primer pas el feixisme d’Espanya” (L’Opinió, 1934).
 
En concret, el llibre 'Dones que surten del paper' és un recull d’articles de dones periodistes publicats entre el 1879 i el 1938 que permet veure com vivien les dones i com explicaven el país davant l’aprovació del sufragi per les dones del 1931, el sorgiment del feixisme, la introducció de la dona al món laboral i el seu rol dins la família patriarcal, entre altres temàtiques.
 
A l’acte hi ha assistit la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada i el secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació, Antoni Molons; a més dels autors del llibre, periodistes i representants dels mitjans de comunicació. 

2  

Imatges

La consellera Artadi durant la presentació del llibre 'Dones que surten del paper'

La consellera Artadi durant la presentació del llibre 'Dones que surten del paper' 133

La consellera Artadi conversant amb la periodista Gemma Nierga

La consellera Artadi conversant amb la periodista Gemma Nierga 134

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia