El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies avança que per l’actuació de la Inspecció de Treball al voltant de 3.100 persones que treballaven a falses cooperatives càrnies s’han regularitzat passant a cotitzar al Règim General de la Seguretat Social a finals de 2018
El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha defensat el paper actiu del Departament en la lluita contra els falsos autònoms “perquè el progrés i les noves formes de treball de la nova economia no poden anar en contra dels drets laborals de les persones”.
En el decurs de la compareixença en la Comissió d’Estudi del Treball Autònom del Parlament, Ginesta ha informat que “mitjançant la Inspecció de Treball es continuaran portant a terme actuacions al voltant de les plataformes i falses cooperatives”.
“No podem permetre, com en el cas de les falses cooperatives, hi hagi empreses que s’aixopluguin en models d’empresa que no responen a la realitat creant un nou sistema de treball que debilita els drets laborals de les persones treballadores”, ha afirmat el secretari general del Departament.
A tall d’exemple, Josep Ginesta ha subratllat que, “un cop modificada la llei de Cooperatives de Catalunya l’any 2017, i fruit de les accions de la Inspecció de Treball, prop de 3.100 treballadors que estaven a falses cooperatives càrnies s’han regularitzat i estan donades d’alta i cotitzen al Règim General de la Seguretat Social a finals de 2018”.
“Malgrat que Catalunya no té competències legislatives en l’àmbit laboral fem bandera de la lluita contra els falsos autònoms perquè darrere de l’anomenada nova economia de plataformes i d’algoritmes hi ha empreses que donen feina a persones treballadors/es que han de tenir el seus drets”, ha posat de relleu el secretari general del Departament
Josep Ginesta ha advertit del perill que algunes rigideses en la cotització al Règim Especial de treballadors autònoms de la Seguretat Social dificultin l’accés de determinats col·lectius a donar-s’hi d’alta, i esdevingui en “nínxol de precarietat laboral integrat per persones joves, amb treball intermitent i sense prou ingressos per cotitzar”. I ha afegit que “com a Departament no podem acceptar que el progrés vagi en contra dels drets de les persones”.
En aquest sentit, el secretari general s’ha mostrat partidari de seguir l’exemple “pragmàtic” de Dinamarca on “tot és treball, sigui autònom o no, s’ha equiparat la protecció social, i on empreses de la nova economia de plataforma ja han fet convenis col·lectius”.
Suport del Departament als autònoms
A banda de la lluita contra els falsos autònoms i a favor dels drets dels treballadors/es, Josep Ginesta ha informat que el Departament, mitjançant diversos programes, dona suport a aquest col·lectiu.
Mitjançant el programa “Consolida’t”, 3.260 persones s’han beneficiat des de 2014, amb un pressupost total de 5,2 milions d’euros, del servei d’assessorament i acompanyament personalitzat que permet definir un pla d’acció específic per assolir els objectius de consolidació del negoci.
Així mateix, prop de 1.250 persones joves, a través del programa de Garantia Juvenil, han obtingut ajuts de gairebé 11.8 milions d’euros des de 2015, en autoocupació amb l’objectiu de crear oportunitats i projectes professionals que els permeti desenvolupar capacitats i iniciar-se en la vida laboral.
I, mitjançant el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, prop de 80.000 treballadors/es autònoms han participat des de 2010 en accions formatives tècniques adreçades per aquest col·lectiu.