Cultura

FOTO

Abacus cedeix el seu fons històric a l'Arxiu Nacional de Catalunya

query_builder   22 gener 2019 13:39

event_note Nota de premsa

Abacus cedeix el seu fons històric a l'Arxiu Nacional de Catalunya

  • La consellera Borràs i la presidenta d’Abacus han formalitzat la signatura de l'acord de donació aquest migdia al Palau Marc, seu del Departament de Cultura
  • Arran del cinquantè aniversari de la creació de l’entitat, celebrat l’any passat, la iniciativa contribueix a enfortir la memòria documental del teixit econòmic i social cooperatiu del país
Foto
La consellera de Cultura, Laura Borràs, i la presidenta d’Abacus Cooperativa, Maravillas Rojo, han signat aquest migdia el document de donació de l’arxiu històric de la cooperativa a la Generalitat de Catalunya, que es conservarà a l’Arxiu Nacional de Catalunya.
 
El fons Abacus Cooperativa permet conservar memòria de la història del cooperativisme a Barcelona, impregnada dels valors del consum responsable i del seu compromís pel medi ambient i per la sostenibilitat. És rellevant també pel fet que la cooperativa, des dels seus orígens, ha contribuït a la dinamització educativa i cultural del territori, ha apostat per promoure la cultura i la llengua catalanes arreu del territori i per prioritzar valors ètics, solidaris i de compromís social.
 
En aquesta línia, el fons enriqueix la perspectiva sobre el món de les cooperatives de consum en la societat catalana que es pot obtenir a través de la consulta d’altres fons ja conservats a l’Arxiu Nacional de Catalunya, com ara la Cooperativa La Rubinenca (CAT ANC 1 – 88) o fons d’arxiu de complement com ara els de la Sociedad Cooperativa Obrera de Ahorro y Consumo la Flor de Mayo (CAT ANC 2 – 100) o la Unión Cooperatista Barcelonesa (CAT ANC 2 – 103).
 
El fons documental d’Abacus Cooperativa a l’Arxiu Nacional
El fons s’ha organitzat sobre la base, lleugerament adaptada, del quadre de classificació de fons d’associacions i fundacions de l’Arxiu Nacional i s’hi han identificat les sèries següents: administració general i organització, legislació i assumptes jurídics, gestió del personal, gestió econòmica, gestió dels béns immobles, recursos d’informació, monografies i publicacions periòdiques, comunicacions i projecció pública, serveis oferts als cooperativistes i activitats pròpies.
 
El fons conté fonamentalment la documentació generada per l’activitat comercial de l’entitat. Destaquen les sèries organitzatives que apleguen des dels precedents de l’entitat fins les actes dels diferents òrgans de govern. Cal remarcar la importància de la documentació enquadrada en la sèrie de relacions externes i internes que integra la correspondència rebuda i emesa per l’organització. Finalment, destaca la sèrie d’activitats pròpies de l’organisme que recull les campanyes de l’entitat, les activitats educatives, els premis i convocatòries, els catàlegs i els projectes.
 
En el seu conjunt, el fons facilita una aproximació molt completa a l’activitat històrica d’Abacus Cooperativa que ha estat i és un referent en la dinamització cultural del territori, a partir de valors com l'equitat, la sostenibilitat i el consum responsable. El volum total del fons documental és de 3,2 m (32 unitats d’instal·lació).
 
Cinquanta anys d’activitat cooperativa

Abacus Cooperativa va néixer l’any 1968 per iniciativa d’un grup de mestres, pares i mares de Barcelona, conjuntament amb l’Escola de Mestres Rosa Sensat, que varen decidir endegar un projecte cooperatiu per donar servei de qualitat en l’àmbit de l’educació i la cultura. Enllaçava amb la històrica tradició del cooperativisme a Barcelona, amb nous valors i activitats basades en el consum responsable, en la inversió socialment positiva, i en el compromís amb el medi ambient. Des dels seus orígens, Abacus Cooperativa ha apostat per promoure la cultura i la llengua catalanes per tot el territori i per prioritzar valors ètics, solidaris i de compromís social.
 
Inicialment, era una entitat integrada pels consumidors i que, des del 1986, incorpora també els treballadors com a socis. Actualment compta amb aproximadament 600 socis i sòcies de treball i quasi un milió de socis i sòcies de consum i 46 establiments, repartits entre Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, nou dels quals estan ubicats en campus universitaris. Abacus Cooperativa ha contribuït a la dinamització educativa i cultural del territori. Per això, ha esdevingut un referent en aquests àmbits, a partir de valors com l'equitat, la sostenibilitat i el consum responsable. És membre fundador del Grup Clade, el primer grup empresarial cooperatiu català.
 
El 2018 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva aportació al cooperativisme de consum des de fa cinquanta anys i l’Ajuntament de Barcelona li ha atorgat la  Medalla d’Or al Mèrit Cívic en reconeixement a la seva trajectòria de compromís amb l’educació, la cultura i el cooperativisme que l’han convertit en un referent.

2  

Imatges

Signatura del conveni

Signatura del conveni 3705

Fotografia de grup

Fotografia de grup 2213

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia