Delegació a la Catalunya Central

Reunió del Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de Salut Pública (PINSAP) de la Catalunya Central

Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de Salut Pública de la Catalunya Central

El PINSAP Catalunya Central impulsa el bon tracte a les persones grans, les bones praxis en l'oci pels joves i el paper de la cultura en la salut mental

Les tres comissions tècniques de treball, sorgides d'aquest Consell, han presentat els productes, fruit del treball en els àmbits de l'envelliment, els joves i la salut mental

query_builder   22 gener 2019 17:22

event_note Nota de premsa

Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de Salut Pública de la Catalunya Central

El PINSAP Catalunya Central impulsa el bon tracte a les persones grans, les bones praxis en l'oci pels joves i el paper de la cultura en la salut mental

Les tres comissions tècniques de treball, sorgides d'aquest Consell, han presentat els productes, fruit del treball en els àmbits de l'envelliment, els joves i la salut mental

Reunió del Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de Salut Pública (PINSAP) de la Catalunya Central
Reunió del Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de Salut Pública (PINSAP) de la Catalunya Central

El Consell Consultiu i de Coordinació de Salut Pública de la Catalunya Central està integrat per representants de la Generalitat, del món local i acadèmic i dels col·legis professionals relacionats amb la salut pública, així com també per membres del tercer sector i del teixit associatiu.

 

Els resultats de les comissions tècniques s’han presentat en el transcurs de la reunió plenària del Consell, que ha tingut lloc a la Delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central i que ha estat presidit per la delegada del Govern, Alba Camps. També ha comptat amb la
participació del secretari de Salut Pública, Joan Guix.

 

Alba Camps ha destacat la importància del treball conjunt en tots els àmbits d’actuació del Govern, per la influència que tenen els factors de l’entorn en la salut, i la necessitat d’incorporar-hi la prevenció. Joan Guix ha destacat el potencial dels consells territorials de salut “perquè són una eina de treball transversal per millorar i garantir una bona salut a la població”. En aquest sentit, ha recordat que “el 80% dels determinants socials de la salut estan fora del sistema sanitari; per això necessitem la implicació i col·laboració dels diferents agents territorials, per impulsar la salut des de tots els àmbits d'acció del Govern i de la societat”. Finalment, ha agraït la feina feta per les comissions tècniques, que han treballat per portar a la pràctica els valors de l’estratègia de salut a totes les polítiques de l’Organització Mundial de la Salut.

 

Les comissions tècniques que han donat a conèixer el treball realitzat són: la Comissió d’Oci Saludable i Joves, que ha presentat una infografia destinada a les entitats i establiments que organitzen i planifiquen festes o activitats d’oci per als joves; la Comissió de Cultura i Salut Mental, que ha exposat les línies de treball per incloure continguts relacionats amb la salut mental a les biblioteques i altres equipaments i establiments culturals i els eixos per estendre el programa “Parelles artístiques”; la Comissió d’Envelliment Actiu i Saludable, que ha presentat unes tires en format de còmic, per promoure el bon tracte a la gent gran entre els professionals de la salut i de l’àmbit social.

 

Joves i oci saludable

L’objectiu de la Comissió era recollir intervencions que permetin generar espais i activitats d’oci saludable a l’àmbit municipal i establir les recomanacions per aconseguir el reconeixement de municipi responsable en el consum d’alcohol. La Comissió ha acordat una sèrie d’accions per promoure un consum responsable entre els joves i les famílies i que no es premiï socialment el consum d’alcohol.


La Comissió ha editat una infografia destinada als organitzadors de festes, en la qual es detallen les actuacions que caldria fer i les decisions que caldria adoptar abans, durant i després de la festa, per aconseguir activitats cíviques i un consum moderat d’alcohol per part dels joves. Per complementar-la, ha elaborat un recull de recursos que serveixen d’exemple per dur a terme les actuacions proposades.


La Comissió l’han formada persones provinents de diversos departaments de la Generalitat de Catalunya, els consells comarcals de l’Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsonès, la mancomunitat La Plana, els ajuntaments de Manresa, Berga i Igualada, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i el Consorci Hospitalari de Vic.


Cultura i salut mental

És important sensibilitzar la societat per trencar les barreres i prejudicis que envolten la salut mental i per evitar que s’estigmatitzin tant les persones que pateixen malalties mentals com els seus familiars. La cultura pot ser una eina molt útil per aconseguir-ho.


La Comissió de Cultura i Salut Mental tenia com a objectiu la promoció d’activitats culturals per afavorir el benestar emocional i la salut mental de tots els col·lectius. En aquest sentit, ha elaborat diverses propostes perquè les biblioteques contribueixin al foment del benestar emocional, a través d’activitats que ajudin a conèixer diferents temàtiques relacionades amb la salut mental: l’hora del conte, clubs de lectura, espais al web, exposicions i aparadors de llibres, guies de lectura i prescripcions bibliogràfiques.


A més a més, s’ha treballat en la implementació i extensió del programa “Parelles artístiques” arreu de la Catalunya Central.


El grup de treball l’han integrat persones procedents de diversos departaments de la Generalitat, el Consell Comarcal del Berguedà, l’Ajuntament d’Igualada, biblioteques, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, el projecte “Activa’t per la Salut Mental”, el Gremi de Llibreters, Althaia, Osonament i el Consorci Sanitari de l’Anoia.

 

Envelliment actiu i saludable

L’objectiu de la Comissió era promocionar el canvi de paradigma en la visió negativa de les persones grans, donant-los valor i promovent que rebin un bon tracte des de diferents àmbits.

 

En aquest sentit, s’ha volgut ampliar i estendre l’experiència de la campanya “Tracta’m bé”, nascuda al Solsonès. Concretament, el programa s’ha desenvolupat amb l’ampliació d’una nova línia de treball, “Professionals amb tracte”, destinada als professionals de la salut i de l’àmbit social. La Comissió d’Envelliment Actiu i Saludable ha treballat en un producte molt visual: “Ens comprometem amb el bon tracte”, unes vinyetes de còmic que representen situacions entre professionals de salut i de l’àmbit social i persones grans, en les quals hi ha exemples de tracte poc correcte cap a les persones grans que habitualment no s’identifiquen com a tal.


La Comissió també ha treballat en un recull de bones pràctiques en l’àmbit de l’envelliment, per donar a conèixer, fomentar i facilitar l’extensió de bones pràctiques que es duen a terme al territori.


En aquesta Comissió s’hi han implicat diversos departaments de la Generalitat, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials, els consells comarcals de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès, l’Ajuntament de Manresa, els
col·legis oficials de Treball Social i d’Arquitectes de Catalunya, la Taula d’Entitats del Tercer Sector i Creu Roja Osona, el Consell de la Gent Gran de l’Anoia, el Consell de les Persones Grans del Bages, el Consell Consultiu de la Gent Gran d’Osona i el Centre Sanitari del Solsonès.

 

PINSAP

El Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública de la Generalitat de Catalunya (PINSAP) és una iniciativa alineada amb les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per impulsar la salut des de tots els àmbits d'acció del Govern i de la societat, és a
dir “salut a totes les polítiques”. Fou aprovat pel Govern l'any 2014 i actualment se'n desenvolupa la segona fase (2017-2020), l'evolució de la qual ha portat a reforçar transversalment el plantejament intersectorial del programa. Es mantenen els objectius fundacionals d'incorporar el punt de vista de la salut com un dels eixos de totes les polítiques governamentals —des de la política d'Estat fins a la política municipal— i es proposen accions finalistes que serveixin per incrementar els anys en bona salut de la població de Catalunya.

2  

Imatges

Reunió del Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de Salut Pública (PINSAP) de la Catalunya Central

Reunió del Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de Salut Pública (PINSAP) de la Catalunya Central 3705

Grups de treball del Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de Salut Pública (PINSAP) de la Catalunya Central

Grups de treball del Consell Territorial Consultiu i de Coordinació de Salut Pública (PINSAP) de la Catalunya Central 3123

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia