Protecció Civil

Foto d'arxiu

Protecció Civil manté l'ALERTA del pla VENTCAT per l'episodi de fort vent

query_builder   28 gener 2019 12:20

event_note Nota de premsa

Protecció Civil manté l'ALERTA del pla VENTCAT per l'episodi de fort vent

  • Segons el Servei Meteorològic de Catalunya les ventades podran afectar tota Catalunya excepte les comarques del nord-est
  • Les ventades estan afectant especialment el Pirineu i el terç sud
  • Protecció Civil manté la Prealerta del Pla NEUCAT per la previsió de nevades al Pirineu i Prepirineu
  • Protecció Civil ha posat també en Prealerta el pla ALLAUCAT pel perill d’allaus FORT (4 sobre 5) a l’Aran i Nord del Pallars Sobirà
Protecció Civil de la Generalitat manté l’ALERTA del Pla d’emergències per ventades a Catalunya VENTCAT perquè les ventades es mantindran intenses fins demà sobre tot al Pirineu i al terç sud de Catalunya.
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC es preveu que l'episodi afecti tot Catalunya excepte les comarques del Nord-est i s'allargui fins el matí de demà. Les ventades afectaran les comarques del Pirineu on s'espera que el llindar d'avís se superi a les cotes més altes.  Es poden superar ratxes de 90 km/h i el vent bufarà de components nord i oest.
 
Registres de intensitat del vent:
  • Espot 96 km/h
  • Ulldeter 92 km/h
  • Lac Redon 90 km/h
  • Font Rubi 89 km/h
  • Montserrat 79 km/h
  • El Vendrell 77 km/h
  • Constanti 74,5 km/h
 
Es recomana molta prudència en la mobilitat a les zones afectades per fort vent, i també en les activitats a l'aire lliure en zones boscoses. Cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent.
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut des de l’inici de l’episodi de forts vents, ahir a primera hora de la tarda, fins avui a les 11 hores un total de 93 trucades relacionades amb incidències derivades del vent. Les trucades, per comarques s’han fet des del Barcelonès 28; Baix Llobregat 12; Segrià 11; Tarragonès 10; Baix Penedès 6; Urgell 4; Baix Ebre 3; Vallès Occidental 3; Ribera d'Ebre 2; i Garrigues 2. Per municipis, les trucades s’han fet des de Barcelona 27; Lleida 8; La Canonja               6; Cornellà de Llobregat 5; Verdú 4; Castelldefels 4; Calafell 4; Tarragona 3; L'Ametlla de Mar 2; i Sant Joan Despí 2.
 
Derivats d’aquestes trucades, des de  l’inici de l’episodi de vent, ahir al migdia, els Bombers de la Generalitat han realitzat 73 serveis. La majoria es van atendre durant la jornada d’ahir. A partir d’aquesta matinada i fins ara, han realitzat 22 serveis per retirar elements caiguts a la via pública o inestables a façanes, així com també s’han retirat arbres. Cap d’ells greu. La majoria de serveis es concentren a la meitat sud de Catalunya.
 
Per regions d’Emergències (còmput global des d’ahir a les 12h del migdia i fins les 11.30h):
  • Regió d’Emergències de Tarragona: 27
  • Regió d’Emergències Metropolitana Sud: 16
  • Regió d’Emergències de Lleida: 16
  • Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre: 8
  • Regió d’Emergències Centre: 2
  • Regió d’Emergències Metropolitana Nord: 4
 
PREALERTA PLA NEUCAT 
Protecció Civil també manté en Prealerta el Pla NEUCAT d’acord amb les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic, que indiquen que durant el dia d'avui es podran acumular 10cm a cotes superiors a 800m a les comarques del Pirineu i Prepirineu principalment a la Val d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Cerdanya. Cal destacar, que podrà afectar també la Noguera, Segarra, Anoia i Conca de Barberà.
Al Pirineu i Prepirineu la cota de neu pujarà dels 500m fins als 800 metres, si bé transitòriament podrà situar-se al voltant dels 1.000 metres durant les hores centrals del dia.
 
Al vessant nord de Pirineu, al llarg de tot l'episodi s'acumularan més de 50 cm de neu per sobre de 2.000 metres.
D'altra altra banda, a la de resta de comarques avisades la cota podrà baixar localment fins als 400m. A més, hi haurà torb al Pirineu i al Prepirineu.
 
PREALERTA PLA ALLAUCAT
Protecció Civil ha posat també en Prealerta el Pla ALLAUCAT pel perill d’allaus FORT (4 sobre 5) a l’Aran i nord del Pallars Sobirà durant el dia d’avui. Es recomana molta prudència en les activitats d’alta muntanya.
 
Les últimes precipitacions amb vent fort estan acumulant neu recent i neu ventada damunt d'un mantell que ja era inestable a les vessants obagues. En les orientacions nord hi ha capes febles antigues que poden donar lloc a allaus de forma natural que involucrin gruixos per sobre dels 80 cm. A la resta d'orientacions, però especialment als vessant sud, el vent està fent sobreacumulacions que poden desencadenar-se també de forma natural i assolir terreny pla. A les obagues és on la inestabilitat perdurarà per als propers dies. A les solanes s'espera que aquesta inestabilitat sigui acusada avui per les caigudes espontànies, i de cara a demà per la facilitat de desencadenament accidental.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia