Salut

_

El PERIS obre la tercera convocatòria de subvencions i incorpora la perspectiva de gènere

query_builder   30 gener 2019 09:22

event_note Nota de premsa

El PERIS obre la tercera convocatòria de subvencions i incorpora la perspectiva de gènere

  • Destina gairebé 10 milions d’euros, que se sumen als 30 d’anteriors convocatòries, per a contractar joves investigadors i ampliar el ventall de professionals sanitaris dedicats durant un temps a la recerca
  • S’avaluarà que els projectes que es presentin a aquesta convocatòria incloguin una correcta representació de la dona en el disseny de les seves propostes
  • Els ajuts de la primera convocatòria destinats als professionals d’infermeria ja s’han traduït en millores reals en la pràctica assistencial
_
El Pla Estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) continua desplegant-se i aquests dies torna a marcar l’agenda dels agents implicats en la investigació en l’àmbit sanitari de Catalunya. Ho fa amb la tercera convocatòria d’aquest pla, que vol millorar la salut dels ciutadans a partir del coneixement generat per la recerca i la innovació.
 
En el cas d’aquesta convocatòria, joves investigadors en l’àmbit de la salut, professionals sanitaris i instituts de recerca, entre d’altres, poden presentar candidatures per a rebre alguna subvenció del total de 9,5 milions d’euros –a distribuir en 3 anys- de què consta aquesta tercera edició del Pla.
 
Una de les novetats destacades d’aquesta convocatòria s’avé amb una de les línies prioritàries actuals del Departament de Salut: la incorporació de la perspectiva de gènere en tots els seus àmbits d’actuació. Així, i complint amb el que ja va avançar la consellera Vergés al Parlament l’estiu passat, aquesta convocatòria tindrà en compte aquesta perspectiva, de manera que les propostes seran avaluades considerant el seu abordatge, tot fomentant, especialment, que incloguin una correcta representació de les dones en el seu disseny.
 
La nova convocatòria incorpora tres noves línies de finançament. Una, per a contractar joves investigadors doctors en el camp de les ciències i les tecnologies de la salut; una altra per a contractar metges especialistes que vulguin fer una tesi doctoral en els camps de recerca més nous i en tecnologies d’avantguarda; i una tercera per a facilitar la participació de grups de recerca catalans en projectes internacionals, de manera que s’impulsi la internacionalització de la recerca dels instituts d’investigació sanitària acreditats i de centres CERCA.
 
La tercera convocatòria, a més, consolida una línia de subvenció ja donada en les dues anteriors convocatòries: la que permet a professionals de la salut ajornar, durant un temps determinat, la seva pràctica assistencial per a dedicar-se plenament a la recerca. Si en anteriors convocatòries aquesta possibilitat s’oferia només a personal d’infermeria, fisioteràpia i a facultatius especialistes, ara també ho podran demanar altres professions sanitàries: llevadoria, dietètica i nutrició, òptica i optometria, podologia i protètica dental. A més, aquesta convocatòria incorpora, per primera vegada, la perspectiva del pacient en l’avaluació de les propostes presentades a aquesta línia.
 
Com en les dues anteriors convocatòries, les propostes seran avaluades per una comissió tècnica d’experts independents, formada per investigadors, tecnòlegs i gestors de reconegut prestigi, i coordinada per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). El calendari preveu resoldre la convocatòria abans de l’estiu.
 
Recerca aplicada a la salut mental
L’anterior i segona convocatòria del PERIS, corresponent a l’any passat, ha repartit 8,1 milions d’euros per a incrementar la qualitat de la recerca en salut entre el teixit investigador català.
 
D’una banda, s’han contractat fins a 30 científics i tecnòlegs per a investigar sobre el càncer, malalties del sistema circulatori, de la sang i immunològiques, VIH i Alzheimer. A més, fins a 60 persones -entre infermeres, fisioterapeutes i facultatius especialistes menors de 45 anys- s’han pogut dedicar a fer recerca basada en les necessitats del pacients i aplicable a la pràctica assistencial.
 
Per altra banda, també s’han finançat 20 projectes de recerca orientats a la salut mental, donat que les malalties d’aquest àmbit suposen un elevat cost per a la qualitat de vida dels pacients i, de fet, són trastorns que es troben entre les primeres malalties cròniques que declara patir la població. Així, i amb l’objectiu de transferir i aplicar el coneixement científic a la millora, prevenció, diagnòstic i tractament de les malalties de salut mental, els projectes seleccionats aborden patologies com l’ansietat, la depressió o esquizofrènia, però també el trastorn bipolar i el trastorn per ús de drogues i addiccions.
 
La recerca infermera ja genera millores en la pràctica clínica
Malgrat que, generalment, per conèixer de l’impacte real de la recerca requereix que passi un cert temps, el cert és que la primera convocatòria d’ajuts del PERIS –la del 2017- ja ha donat alguns exemples de projectes que han suposat una millora real en la pràctica assistencial.
 
En concret, es tracta de projectes que pertanyen als ajuts la línia d’ajut que van permetre a personal d’infermeria dedicar-se durant un temps a la recerca, per després aplicar els avenços obtinguts en la tasca assistencial diària. Un informe realitzat per l’AQuAS recull fins a una quinzena de casos que han tingut un impacte real en la pràctica clínica, com per exemple la creació d’un dispositiu mòbil per a mesurar i seguir ferides cròniques, la millora de la salut de gent gran hospitalitzada amb dificultats per menjar, o l’establiment d’un protocol per atendre psicoemocionalment famílies que viuen una mort a les urgències d’un hospital. 

1  

Fitxers adjunts

Casos d'èxit PERIS infermeria 2017

Casos d'èxit PERIS infermeria 2017
PDF | 154

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia