El secretari de Transparència i Govern Obert Jordi Foz, la directora general de Relacions Institucionals Mireia Borrell i el director de Participació Ciutadana Ismael Peña han presentat aquesta tarda a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya el procés participatiu del Pla Europa impulsat pel Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.
Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència
D'esquerra a dreta: Borrell, Foz i Peña
El secretari de Transparència i Govern Obert Jordi Foz ha introduït la sessió i ha subratllat que la proposta del Govern és, tal com deia el conseller Raül Romeva, “contribuir a la solució dels problemes europeus amb més Europa i més democràcia”. “Volem conèixer i fer aflorar tot el coneixement que hi ha a Catalunya per poder fer una aportació genuïna i sòlida a Europa”, ha remarcat Foz.
 
El procés participatiu del Pla Europa consistirà en la celebració de cinc seminaris en línia (webinars) oberts a tota la ciutadania que tindran lloc entre els mesos de febrer i març. Cada seminari se centrarà en un repte diferent al que ha de fer front la Unió Europea: populismes; renda bàsica incondicional; futurs pressupostos de la Unió Europea; economia circular i bioeconomia; migracions i perspectiva interculturalista.
 
La directora general de Relacions Exteriors Mireia Borrell ha descrit les temàtiques dels seminaris en línia i ha destacat que “volem passar de la visió de Govern a la visió de país i per això volem que la ciutadania s’hi impliqui”. Borrell ha explicat que “amb aquests seminaris volem anar més enllà del debat sobre més o menys Europa i entrar en matèria sobre polítiques europees”. El director de Participació Ciutadana Ismael Peña ha detallat el funcionament del procés participatiu basat en els seminaris en línia.
 
A cada webinar hi participaran tres experts de les diverses matèries que provindran del món polític i/o institucional, de l’acadèmia i/o think tanks i d’organitzacions no governamentals, el món empresarial i/o activistes. Algunes de les persones que hi intervindran seran Ferran Tarredellas, Carme Colomina, Quim Arrufat, Josep Vidal, Daniel Raventós, Jordi Solé, Joan Majó, Marc Sabadí, Blanca Garcés, Oriol Amorós o Gemma Pinyol.
 
Funcionament dels seminaris el línia del Pla Europa
El portal de referència del procés participatiu del Pla Europa és www.participa.gencat.cat. Des d’aquí es poden consultar els dies i les hores dels seminaris en línia, conèixer les persones expertes que hi participaran i seguir en directe els seminaris. Prèviament als seminaris els participants podran consultar a aquest portal els documents de reflexió elaborats pels experts. Les intervencions al debat es podran fer a través de Twitter amb l’etiqueta #PlaEuropa. Les dues setmanes i mitja posteriors a l’emissió en directe del seminari, la gravació estarà disponible al portal, des del qual els participants també podran fer les seves aportacions.
 
El primer webinar tindrà lloc el dijous 7 de febrer a les 18 h i tractarà sobre els populismes.
 
Sobre el Pla Europa
El mes de novembre es va presentar el Llibre Verd del Pla Europa en el qual el Govern de Catalunya plasma la seva visió sobre els grans temes europeus contemplats al Llibre Blanc de la Comissió Europea publicat el 2017. A més, incorpora un conjunt de propostes transversals, elaborades conjuntament amb els departaments de la Generalitat i les delegacions del Govern a l’exterior, les quals s’emmarquen en l’escenari d’una major integració europea.
 
Amb la sessió informativa del procés participatiu del Pla Europa comença la segona fase d’aquesta iniciativa que s’allargarà fins a les eleccions europees del mes de maig. L’objectiu final és elaborar el Llibre Blanc amb les visions de l’executiu i les aportacions recollides del procés participatiu, el qual servirà per guiar les futures actuacions del Govern a Europa.
 
Els objectius que es proposa assolir el Pla Europa són afirmar la presència i influència de Catalunya a Europa; fer que Catalunya sigui part present i activa en els grans debats europeus; refermar la posició de Catalunya com a soci competent, solvent i compromès de la UE; i apropar la ciutadania al projecte europeu, fent-la partícip de les actuacions i el posicionament del Govern a Europa.

1  

Imatges

D'esquerra a dreta: Borrell, Foz i Peña

D'esquerra a dreta: Borrell, Foz i Peña 102