Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Consellera Jordà

La consellera Teresa Jordà lliura els premis PITA, que reconeixen la innovació tecnològica agroalimentària

També ha donat els premis Ruralapp 2018, al desenvolupament d'aplicacions mòbils en el marc del sector agrari, alimentari i rural

query_builder   31 gener 2019 19:20

event_note Nota de premsa

La consellera Teresa Jordà lliura els premis PITA, que reconeixen la innovació tecnològica agroalimentària

També ha donat els premis Ruralapp 2018, al desenvolupament d'aplicacions mòbils en el marc del sector agrari, alimentari i rural

Imatge dels guanyadors i finalistes dels PITA 2017, 2018 i del Premi Ruralapps 2018
Imatge dels guanyadors i finalistes dels PITA 2017, 2018 i del Premi Ruralapps 2018
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha lliurat avui, en el marc del Dia de la Innovació Alimentària, els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA), que han celebrat la 17a edició a Girona.
 
Enguany, el lliurament dels PITA ha estat doble, ja que, a banda dels guardons corresponents al 2018, també s’han lliurat els de 2017, que l’any passat no es van poder lliurar perquè la cerimònia va quedar suspesa degut a la situació política de Catalunya.
 
El Departament d'Agricultura convoca anualment aquests premis amb l’objectiu de distingir i reconèixer les empreses agràries o les seves entitats associatives, les agroindústries i les persones joves emprenedores i amb esperit innovador que hagin incorporat en el procés productiu noves tecnologies, processos que assoleixin millores rellevants en la competitivitat, la preservació ambiental i les bones pràctiques, i que alhora suposin l’obtenció i la garantia de resultats beneficiosos pel que fa a l’economia, l’ergonomia, la qualitat, la seguretat o la sostenibilitat de les produccions.
 
En l'acte d'avui, la consellera ha destacat “la qualitat de les candidatures presentades en aquestes dues edicions. Sabem que tenim un sector innovador, potent, professional, tecnificat i molt emprenedor. Amb actes com aquest ho demostrem”. Jordà ha reconegut la gran qualitat tecnològica, però també vivencial d ls projectes: “l’empremta de les persones que estan davant de tots els projectes els fa únics i de gran valor”. “Horta, fructicultura, ramaderia, pesca, transformació, etc. Tenim un sector divers representant de la diversitat d’aquest país”.
 
Amb els premis PITA, el Departament d'Agricultura pretén aconseguir referents per al sector agrari pel que fa al procés d’innovació tecnològica i, alhora, incentivar aquestes actuacions entre les empreses agroalimentàries, a fi que Catalunya disposi d’un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats i de contribuir a la generació d’ocupació, benestar i equilibri territorial.
 
La consellera Jordà ha explicat que amb aquests reconeixements “volem posar en valor aquest sector. Per aconseguir-ho, és imprescindible articular una coordinació de la transferència del coneixement, de la recerca i de la innovació del sector perquè pugui ser encara més competitiu i sostenible. Si millorem la incorporació dels resultats de la recerca i la innovació en l’activitat de les empreses agroalimentàries, forestal i pesqueres millorem la competitivitat del sector”.
 
Els primers premis estan dotats amb la quantitat de 6.000 euros cadascun, i els finalistes, amb 2.000 euros cadascun, i els premiats en aquesta XVII edició dels PITA, en la qual es van presentar 19 candidatures, han estat:
 
XVII edició dels premis PITA:
 
.-Modalitat agroindústria
 
Guanyador
Kensho Sake - L’Ampolla (Baix Ebre)
Per l’elaboració de  sake i ferments derivats de l’arròs amb varietats locals.
 
Finalista
Castanya de Viladrau, SCP - Viladrau (Osona)
Per comercialitzar castanya torrada durant tot l’any.
 
.-Modalitat empresa agrària
 
Guanyador
VerdCamp Fruits, SAT- Cambrils (Baix Camp)
Pel desenvolupament d’un model d’associació i sincronització de plantes florals refugi per al control biològic de pugó en síndria.
 
Finalista
Parc de les Olors - Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental)
Pel seu model de desenvolupament rural basat en la valorització de les plantes aromàtiques i medicinals.
 
.-Modalitat Jove Emprenedor Innovador
 
Guanyador
Francesc Ribas Borràs, de Can Puxic - Premià de Dalt (Maresme)
Per la producció de tomàquet de qualitat i proximitat tot l’any segons el Model 365, un procés de treball integral que permet allargar el cicle i augmentar la qualitat del cultiu convencional.
 
Finalista
Henri Philippe Alegria Gregori, de Henri Mor, SL – Juncosa (Les Garrigues)
Pel seu model  4.0 de negoci de producció i comercialització d’oli d’oliva verge extra que ofereix al consumidor local i internacional un producte d’alta qualitat i una experiència de compra innovadora.
 
 
I els guanyadors dels PITA 2017, en la qual es van presentar un total de 23 candidatures, han estat:

-.Modalitat a l’empresa agrària: 

Guanyador
Pau Frigola Coll d’Agroalimentària Mas Saulot, SL (MOOMA) - Gualta (Baix Empordà)
Per la implantació en una explotació agrària d’un nou model de negoci basat a donar un valor afegit a les pomes de segones categories mitjançant la transformació a productes elaborats innovadors en concepte forma i qualitat, implantant un model integrador a la zona rural que fomenta l’economia local, col·laborativa, circular i sostenible. 

Finalista
Mas la Coromina 2010 SL - La Vall d'en Bas (Garrotxa) 
Per la implementació en l’explotació lletera d’un projecte de diversificació que permet visitar la granja, convertida en un espai pedagògic orientat a col·legis i famílies i on es divulguen i mostren les bones pràctiques ramaderes, i es posa en valor el producte i la feina a pagès.
 
.-Modalitat a l’agroindústria: 

Guanyadora
Quiònia Pujol Sabaté - Almacelles (Segrià)
Per la creació d’una indústria agroalimentària cervesera, des de la producció i recol·lecció de matèries primeres com són l’ordi, blat o llúpol de diferents varietats, en producció ecològica, i llevat, passant pels processos de malteria i pel·letització del llúpol, fins a l’elaboració de diverses varietats de cervesa artesana de qualitat i una d’elles sense gluten. 

Finalista
Boadas 1880, SA - Girona (Gironès)
Per la implementació, en una empresa de xarcuteria amb 137 anys d’història, d’innovacions en els diferents processos d’elaboració (instal·lacions, maquinària, controls o vida útil)  per  tal d’obtenir, amb noves formulacions i mantenint la seguretat alimentària, uns productes saludables amb característiques sensorials com els convencionals.
 
.-Modalitat  Jove Emprenedor Innovador:

Guanyador
Albert Sala Martínez, de Sala Graupera i Fills - Sant Andreu de Llavaneres (Maresme)
Per la creació d’un jardí de demostració en el propi viver on els professionals del paisatge poden veure les diferents especies botàniques, colors i formes a utilitzar en el marc d’una jardineria sostenible.

Finalista
Albert Vilardell Bartino - Girona (Gironès)
Per la introducció del cultiu i producció de flor de llúpol, amb una gestió acurada i respectuosa amb el patrimoni natural,  propagant  i seleccionant noves varietats.
 
Premis Ruralapp 2018

Així mateix, en el decurs de l’acte d’avui s’han lliurat els Premis Ruralapp 2018, que també atorga el Departament d’Agricultura. Les apps guanyadores d’aquesta cinquena edició d’aquests guardons han estat Myhealthwatcher i Waatic.
La primera, creada per Cube Technology Innovation, SL, de Mataró, es tracta d’una aplicació que interpreta les etiquetes dels productes d'alimentació envasats en funció del perfil personal de salut de l’usuari. És un algoritme que analitza, qualitativament i quantitativa, la composició dels productes d’alimentació envasats i els valora en funció d’un perfil de salut de l’usuari i recomana en quina mesura hauria de consumir un producte determinat i per què, oferint alternatives més adequades al perfil, si n’hi ha.
 
La segona app guardonada, ideada per l’empresa ESTEL, SL, d’Abrera, està dissenyada per a l'aplicació intel·ligent de productes fitosanitaris i traçabilitat en cultius especials. Aquesta eina permet dosificar de forma automàtica el realment necessari i introduir la dosificació variable en una mateixa parcel·la a través dels mapes de vigorositat (minimitzant l’ús de producte) i garanteix la complerta traçabilitat de cada aplicació.
 
L’app Myhealthwatcher ha estat la guanyadora de la modalitat Ruralapps-ciutadania, on s’inclouen aquelles aplicacions destinades a oferir solucions tecnològiques innovadores a la ciutadania i que facilitin l’accés a la informació en l’àmbit agrari, alimentari i/o rural.
 
L’aplicació Waatic ha estat la premiada de la modalitat Ruralapps-professional del sector, dedicada a aquelles aplicacions mòbils destinades a oferir solucions tecnològiques innovadores als professionals del sector agrari, alimentari i rural i que millorin els processos de producció i de gestió, l’eficàcia interna, la seguretat, la traçabilitat, la comercialització, la informació o el posicionament al mercat.
Les dues modalitats estan dotades amb 3.000 euros cadascuna.
 
En aquesta convocatòria, que ha comptat amb un total de 31 candidatures, també ha quedat finalista l’app Bas de Màgia, de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, en la modalitat Ruralapp-ciutadania. Es tracta d’una aplicació que permet el coneixement d’un entorn rural, com és la Vall d’en Bas, d’una manera integral i des de múltiples vessants. Dona a conèixer el vincle existent entre els productes agroalimentaris i el seu entorn natural i social, i també l’aprofitament dels recursos del bosc, com les herbes remeieres.
 
En la modalitat Ruralapp-professional del sector, la finalista ha estat l’app VP-SUIS, de OnClick Solucions, SL, de Vic, per donar suport a la gestió de les explotacions porcines, i amb la qual qualsevol productor pot dur una  traçabilitat  real  de  la  seva  explotació  d’una  manera  senzilla,  fàcil  i  segura.
 
A través del Premi Ruralapps el DARP vol impulsar el desenvolupament d’aplicacions mòbils en el marc del sector agrari, alimentari i rural, i distingir les empreses que hagin desenvolupat les millors aplicacions mòbils funcionals que contribueixin a la millora del sector agroalimentari i del medi rural.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Imatges

Imatge dels guanyadors i finalistes dels PITA 2017, 2018 i del Premi Ruralapps 2018

Imatge dels guanyadors i finalistes dels PITA 2017, 2018 i del Premi Ruralapps 2018 208

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia