Direcció General de Comunicació

La presidenta de l'ICD Núria Balada en una compareixença al Parlament

Núria Balada demana "complicitat per tal que actituds negacionistes no prosperin i no puguin legitimar les violències masclistes"

query_builder   5 febrer 2019 17:43

event_note Nota de premsa

Núria Balada demana "complicitat per tal que actituds negacionistes no prosperin i no puguin legitimar les violències masclistes"

  • Balada anuncia que l’ICD incrementa en 500 mil euros la inversió en la xarxa de 102 Serveis d’Informació i Atenció a les Dones
  • Col·lectius com l’alta direcció i professionals dels circuits de violència masclista rebran formació en equitat de gènere amb caràcter obligatori
  • La presidenta de l’Institut Català de les Dones ha comparegut davant la Comissió d’Igualtat de les persones del Parlament de Catalunya
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, ha demanat “complicitat, també des del Parlament, perquè actituds negacionistes com les que veiem arreu del món no prosperin i no puguin legitimar les violències masclistes” i ha expressat “el condol a la família de la jove assassinada a Reus dimecres passat, i tot el suport a la joves que han estat violades aquest cap de setmana a Sabadell i Sant Cugat”.
 
Balada ha fet aquestes declaracions en la compareixença davant la Comissió d’Igualtat de les Persones del Parlament de Catalunya on ha avançat els objectius i principals mesures del proper Pla estratègic de Polítiques d’igualtat de Gènere 2019-2022 que “el Govern té previst d’aprovar properament amb mesures per a donar compliment a Llei 17/2015, de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, i a la  Llei 5/2008, de 24 d’abril, dels drets de les dones eradicar la violència masclista”.
 
“Aquest Pla”, ha explicat, “integra el II Programa d’intervenció integral contra la violència masclista 2019-2022 perquè la discriminació sistemàtica de les dones en tots els àmbits de la vida, personal, familiar, laboral i social és la causa de la pitjor manifestació del masclisme: la violència contra les dones i els seus fills i filles”.
 
El Pla està estructurat en els següents 6 eixos d’acció:
 
1.- Educació i promoció de valors i models igualitaris.
2.- Promoció de l’equitat en el treball i la coresponsabilitat en els usos dels temps.
3.- Prevenció i eradicació de la violència masclista.
4.-Participació política i social i apoderament personal i comunitari de les dones.
5.- Visibilització de les dones i comunicació no sexista.
6.- Transversalització de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques.  
 
La presidenta de l’ICD ha informat d’actuacions del nou Pla com “la formació de caràcter obligatori -en el marc del Pla director de formació en equitat de gènere- per a col·lectius com l’alta direcció i la línia de comandament, els i les professionals dels circuits de violència masclista i les persones referents d’igualtat de cada Departament i de les altres administracions públiques”. “Volem aconseguir”, ha subratllat, “que la Generalitat sigui l’administració més ben formada en polítiques de gènere”.
 
Del Pla n’ha destacat les següents actuacions:
 
1.       Elaboració del pla d'acció de suport a les empreses per promoure la igualtat d'oportunitats en el treball i creació del Distintiu català d’excel·lència empresarial en matèria d’igualtat efectiva de dones i homes en el treball.
2.       Campanyes de sensibilització sobre la distribució per sexes de les tasques a la llar i les de cura i del seu valor social i econòmic.
3.       Promoció del lideratge femení en els òrgans de direcció d’entitats, organitzacions empresarials, sindicals, polítiques i socials.
4.       Elaboració de l’Índex d’Equitat de Gènere de Catalunya.
5.       Revisió dels plans d'estudis per incloure perspectiva i continguts de gènere en l’àmbit universitari.
6.       Foment de la recerca en matèria d'igualtat de gènere.
7.       Creació del Consell d’Igualtat Interinstitucional.
 
Balada ha subratllat la importància que el nou Pla hagi comptat amb “un ample procés participatiu, amb la incorporació de més d’un centenar d’esmenes d’unes 60 entitats i institucions i amb les actuacions proposades pels tretze departaments que actualment conformen la Generalitat. I la revisió i la validació d’una comissió de 15 expertes”.
 
Violència masclista
 
Pel que fa a la lluita contra la violència masclista, Balada ha exposat les avaluacions que s’han fet a través de diversos informes dels serveis de la xarxa de recursos públics. Balada ha exposat les millores de coordinació i col·laboració establertes amb la xarxa de Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD) un cop feta la seva avaluació l’any 2014 i ha anunciat  que “els 102 SIAD de Catalunya veuran incrementada la inversió econòmica que fa l’ICD amb 500 mil euros en el Contracte Programa”. “Aquests serveis de titularitat municipal realitzen 83.759 atencions anuals i són cabdals per a l’atenció i recuperació de les dones víctimes de violència masclista”, ha explicat la presidenta de l’ICD.
 
Sobre la “Diagnosi sobre l’abordatge de les violències sexuals a Catalunya”, Balada ha explicat que “a partir d’aquest estudi estem treballant en les bases per tal d’establir el procés de disseny d’un Model d'intervenció coordinada per a l'abordatge de les violències sexuals a Catalunya i identificar els principals reptes en l’abordatge de les violències sexuals, garantir que totes les formes de violència masclista s’abordin de manera integral des de les institucions públiques, i combatre la violència masclista des de l’espai públic pel conjunt d’una societat catalana sensibilitzada i amatent en la seva prevenció, detecció, atenció, recuperació, reparació i eliminació”.
 
“Una de les mesures que s’acaba de presentar”, ha exposat, “és el Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci. A través del qual la Generalitat posa a l’abast els seus mitjans en l’àmbit de la seguretat per evitar que cap conducta que atempti contra la llibertat i indemnitat sexuals quedi impune. A partir de criteris interpretatius i operatius, les conductes d’assetjament sexual no previstes al codi penal, però que es consideren constitutives d’una infracció administrativa, podran ser penades”.
 
Finalment, ha destacat l’”Avaluació dels Circuits Territorials de Violència Masclista” i el treball que s’està fent pel que fa “al reglament unificat de la seva composició, l’establiment de mecanismes i espais online de suport i coordinació del treball professional, així com en la definició i implementació d’una dinamització”. Balada ha destacat que “el futur Pacte nacional per a l’erradicació de la violència masclista a Catalunya és fruit d’aquest treball  i és una eina que va més enllà de l’obra de Govern, ja que ha d’implicar a tota la societat i vol garantir els instruments i recursos necessaris per desplegar i executar les accions previstes en el Programa d'intervenció integral contra la violència masclista, esdevenint un pacte de coordinació, participació i compromís de tots els agents polítics i socials implicats”.
 
Per finalitzar, Balada ha fet un reconeixement a tot el moviment de dones i feministes, així com al Consell Nacional de les Dones de Catalunya, al qual s’ha referit com a “veritable eina d’incidència”, que aglutina quasi 400 entitats de dones i que enguany compleix 30 anys de la seva creació.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia