• Per primer cop a l’hemicicle, una consellera ha utilitzat aquesta llengua per facilitar una resposta oficial a la sessió de control al Govern
  • Borràs ha remarcat que “Catalunya és l’únic territori de l’Estat espanyol i un dels pocs de la Unió Europea que reconeix el mateix grau d’oficialitat a tres llengües diferents”
Borràs
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha respòs en el ple del Parlament de Catalunya sobre les iniciatives per a la commemoració de la mort fa deu anys de l'occitanista Robèrt Lafont que prepara el Govern de la Generalitat.
 
La resposta oral de la consellera, que abordava la qüestió plantejada per la diputada aranesa Anna Geli, del Grup Parlamentari de Junts per Catalunya, ha estat realitzada íntegrament en aranès, la qual cosa ha suposat el primer precedent de la utilització d’aquesta llengua per part d’una consellera per facilitar a la cambra catalana una resposta oficial a la sessió de control al Govern.  
 
La intervenció de la consellera li ha permès recordar, en aranès, que cal que “no oblidem que Catalunya és l’únic territori de l’Estat espanyol, i un dels pocs de la Unió Europea, que reconeix el mateix grau d’oficialitat a tres llengües diferents.”
 
En la seva al·locució, Borràs ha ressaltat que “l’Any Robert Lafont ens ha de permetre prendre consciència, des de l’àmbit institucional, social i cultural, de les relacions mil·lenàries entre les llengües i cultures catalana i occitana i aprofundir en aquests lligams, per enfortir-los.”
 
En aquest sentit, la consellera ha afegit que aquesta commemoració “també vol ser una eina útil per aprofundir en el desenvolupament complet de la Llei de l’occità, aranès a l’Aran, aprovada en aquest Parlament l’any 2010 per una àmplia majoria. Aquesta Llei pretén desenvolupar l’article 6 de l’Estatut que oficialitza l’occità a tot Catalunya.
 
El proper 24 de juny farà deu anys de la mort de Robert Lafont: poeta, novel·lista, assagista, lingüista, sociolingüista, home de teatre, ideòleg, historiador, medievalista, humanista i, per damunt de tot, l’activista que tenia clar que llengua i construcció social, política i democràcia anaven de bracet. Sobre la seva figura, la consellera de Cultura n’ha volgut ressaltar que “és una figura cabdal per a l’occitanisme i indispensable per a Catalunya. Ell encarna com ningú l’agermanament occitano-català.”

1  

Imatges

Un moment de la intervenció de la consellera Borràs al Parlament

Un moment de la intervenció de la consellera Borràs al Parlament 158