- Durant l’acte s’han lliurat les mencions en l’àmbit de la Seguretat Privada de Catalunya, creades per reconèixer la contribució del sector de la seguretat privada a garantir el sistema de seguretat de Catalunya
El conseller d’Interior, Miquel Buch, acompanyat de l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha presidit avui la VI edició del Dia Català de la Seguretat Privada, on s’ha fet el lliurament de les mencions de la Seguretat Privada de Catalunya.
El conseller ha explicat que un dels principals compromisos del departament d’Interior és garantir la seguretat de tots els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya i en referència als professionals de la seguretat privada, Buch ha afirmat: “vostès formen part d’aquest compromís que tenim com a país”.
El titular d’Interior, que ha destacat que “la col·laboració i cooperació entre els diferents col·lectius de la seguretat de Catalunya és molt important”, ha afirmat que “el model de seguretat d’aquest país contempla la seguretat privada, juntament amb els Mossos d’Esquadra i les Policies Locals”.
En aquest sentit, el conseller s’ha referit com a exemple a aquest col·lectiu en agraïment a la seva “col·laboració des del primer dia en l'elaboració del protocol contra les violències sexuals en els entorns d'oci”. "Si la llibertat de les dones està en perill, la llibertat del país està en perill", ha dit.
Segons Buch, tot i que “el model de seguretat a Catalunya ha demostrat ser un model d’èxit amb la col·laboració, la informació i la coresponsabilitat del sector de la seguretat privada, és important continuar treballant en la creació d’espais i instruments en què la seguretat privada pugui fer les seves aportacions a la seguretat de totes i tots”.
El conseller ha finalitzat el seu discurs agraint i felicitant els professionals de seguretat privada “per la feina que fan cada dia i per la col·laboració amb la resta de cossos policials, en especial a la tasca que van fer en els atemptats del 17 d’agost, fent extensiu aquest reconeixement a tot el sector”.
Per la seva banda, el director general d’Administració de Seguretat, Jordi Jardí, ha afirmat que “la seguretat nacional depèn dels mossos d’esquadra, segurament una de les millors policies del món, dels agents de les 216 policies locals de Catalunya i dels gairebé 13 mil vigilants de seguretat privada que desenvolupen la seva tasca en aquest país”. “Tots som necessaris i tots som imprescindibles”, ha insistit.
Jardí ha destacat també que “sempre parlem que la seguretat privada és complementària i subordinada a la seguretat pública, però jo vull afegir una paraula a aquesta complementarietat i subordinació: la cooperació publico-privada que enriqueix allò mes preuat que tenim: la seguretat”. En aquest sentit, el director general ha posat com a exemple que el Departament faciliti als municipis que no disposin de Policia Local la possibilitat de tenir un sistema de videovigilància, i la posada en marxa del Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci per donar criteris operatius als professionals de la seguretat per tal d’establir les pautes d’actuació davant d’aquestes conductes.
En agraïment a aquest col·lectiu, Jardí ha conclòs dient “sentiu-vos molt orgullosos de la feina que feu perquè la vostra feina és imprescindible i aquest país us necessita”. “Sense seguretat no hi ha llibertat i sense llibertat no hi ha democràcia”.
El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, ha posat de relleu que "les amenaces dels nous reptes que ens planteja la societat ens obliga a optimitzar i coordinar els diferents recursos que tenim al nostre abast. Tot els actors implicats són necessaris".
L’acte també ha comptat amb l’assistència del secretari general d’Interior, Brauli Duart; del director general de la Policia, Andreu Joan Martínez; i de la directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Montserrat Royes, entre d’altres autoritats. El president a Catalunya de l’Associació Professional de Companyies Privades de Serveis de Seguretat (APROSER), Juan Domingo Montero, ha parlat en nom de tots els guardonats.
Mencions de la Seguretat Privada de Catalunya
Les mencions en l’àmbit de la Seguretat Privada de Catalunya es van crear per reconèixer la contribució del sector de la seguretat privada, en coordinació amb la policia de la Generalitat i les policies locals, a garantir un sistema de seguretat de Catalunya més eficaç i eficient. En definitiva, es volen reconèixer accions meritòries, actuacions humanitàries, trajectòria professional, excel·lència en el compliment de les funcions i, especialment, la col·laboració per part del sector de la seguretat privada amb el cos de Mossos d’Esquadra i les policies locals de Catalunya.
Aquestes mencions van dirigides al personal de seguretat privada (vigilants de seguretat, caps de seguretat, escortes privats, directors de seguretat, detectius privats i guardes rurals) i a les empreses del sector que operen a Catalunya, i també a qualsevol persona física, institució o entitat que hagi realitzat aportacions rellevants per a la seguretat del país.
Concretament, enguany s’atorgarà un total de 124 mencions, distribuïdes de la següent manera:
- 7 Plaques d’honor: Són destinatàries persones que no tenen la condició de personal de seguretat privada, entitats o associacions que contribueixen amb el sector de la seguretat privada a Catalunya.
- 4 Diplomes mencions: Són destinatàries les empreses de seguretat privada. Es premia la seva contribució a la millora de la seguretat de Catalunya, col·laboració amb la Generalitat i amb el cos de Mossos d’Esquadra.
- 34 Distincions honorífiques: També són destinataris el personal de seguretat privada. Reconeix trajectòries professionals, o actuacions importants però en les quals no ha existit una especial penositat o perillositat, risc...
- 3 Condecoracions honorífiques: És la màxima menció del personal de seguretat privada. Reconeix actuacions en què concorren circumstàncies com ara una especial penositat o perillositat, risc per la vida o integritat física.
- 66 Reconeixements per actuacions amb motiu de l’atemptat 2017.
- 10 Distincions honorífiques per actuacions amb motiu de l’atemptat 2017.