• Lluís Llach ha explicat que després d’una primera fase de participació ciutadana, es crearà l’Entesa Nacional pel Debat Constituent, òrgan que convocarà, regirà i legitimarà el Fòrum Cívic i Social
El president s'ha reunit amb els membres del Consell assessor per a l'impuls del Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent. Autor: Rubén Moreno
El president s'ha reunit amb els membres del Consell assessor per a l'impuls del Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha reunit aquest matí amb el Consell assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent, encapçalat pel seu president, Lluís Llach. Durant la trobada, els membres del Consell han exposat al cap de l’Executiu els primers treballs que ha dut a terme aquest òrgan encarregat de preparar les tasques d’anàlisi i articulació per a la creació d’un Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent.
 
En acabar la reunió, el seu president, Lluís Llach, ha explicat en roda de premsa que el Consell ha dividit la totalitat del procés del Fòrum Cívic i Social pel Debat Constituent en dues grans fases. En la primera, que començarà a partir del proper estiu, s’organitzaran per tot el territori nacional múltiples espais de debat ciutadans, amb la finalitat de recollir les opinions i aportacions de la ciutadania.
 
Un cop acabi aquesta primera fase, s’iniciarà la segona, “amb l’autoconvocatòria d’un nou organisme, que serà l’Entesa Nacional pel Debat Constituent”, que, ha dit Llach, “es formarà a la manera dels grans pactes nacionals constituïts els darrers anys”. En seran membres representants de les entitats, associacions i organitzacions més significatives de la societat. I serà aquesta Entesa la que convocarà, regirà i legitimarà la darrera gran eina del procés: el Fòrum Cívic i Social.
 
La funció del Fòrum, sota l’aixopluc de l’Entesa, serà “elaborar les bases constitucionals del futur polític de Catalunya a partir dels debats ciutadans realitzats a tot el territori”, ha explicat Llach. I ha afegit que “un cop elaborat aquest cos semàntic constitucional, es lliurarà a les forces polítiques, a les quals correspondria convocar una Assemblea o Parlament Constituent”.
 
Lluís Llach també ha assenyalat que “des del Consell assessor proposem, i només proposem, que el Fòrum sigui integrat per entre 1.000 i 2.000 persones que es dividirien en quatre grups”. Un primer grup el formarien els ciutadans elegits per sorteig entre els inscrits que hagin participat en els debats previst. Un segon grup serien ciutadans escollits per sorteig entre tota la població major de 16 anys. El tercer el constituirien representants d’entitats, associacions i organitzacions de la societat civil. I el quart seria de representació política i l’integrarien càrrecs electes municipals, distribuïts d’acord amb el percentatge proporcional de la seva presentació.
 
A l’inici de la roda de premsa, Lluís Llach ha presentat els membres del consell, que són: Marta Rovira, que n’és la vicepresidenta; Jordi Domingo, que n’és el secretari; així com: Antonio Baños, Carmina Castellví, Albano Dante Fachin, Jaume López, Àngels Martínez, Albert Noguera, Montserrat Palau, Miquel Puig, Gabriela Serra, Beatriz Talegón, Ada Ferrer, Francina Alsina, Josep M. Ganyet, M. Dolors Feliu, Emili Ané i Montserrat Castellà. Aquests dos últims han estat nomenats avui.

3  

Imatges

Entrada a la reunió

Entrada a la reunió 1548

Reunió

Reunió 900

Roda de premsa

Roda de premsa 995