- El cap de l’Executiu assegura que el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement “és l’expressió de la nostra ambició com a societat, que fa frontera amb l’exigència i el talent”
- El Pacte pretén impulsar una estratègia compartida entre el sistema d’universitats i recerca i l’àmbit de l’economia productiva i establir les bases que permetin crear una societat basada en el coneixement
- Quim Torra, acompanyat de la consellera Àngels Chacón, ha presidit avui el primer Plenari, que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat avui que el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement respon al objectiu del Govern de “fer de Catalunya un dels països protagonistes de la revolució del coneixement que ens ve a sobre”.
Durant la celebració del primer Plenari del Pacte Nacional per al Coneixement, que s’ha celebrat avui al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha afirmat que el Pacte “és l’expressió de la nostra ambició com a societat. La ambició de fer les coses bé, d’innovar i que això generi riquesa, que ens faci progressar i permeti més i millors oportunitats per a tothom per ser un país cada dia més just”. “Una ambició, que fa frontera amb l’exigència i amb el talent”, ha reblat.
Torra ha assegurat també que aquesta nova eina ha de servir per coordinar polítiques, per compartir actuacions, per optimitzar els recursos que es gestionen des de diferents àmbits. El Pacte respon, segons Torra, a aquesta ambició de “tenir un lloc en el mapa global i ser un actor en la millora del planeta i fer un país millor”, i per aconseguir-ho, ha explicat, “tenim clara la forma de fer-ho: una és a través del pacte i la negociació, i l’altra, a través del coneixement”, dos elements que sosté “distingeixen una societat moderna d’una societat vella, dels segles passats”.
Davant prop d’una vuitantena de participants al Plenari, el president ha volgut deixar clar que “el nostre país està acostumat a confluir en aquests consensos per fer possibles les coses”, com ho demostren iniciatives similars que el Govern ha posat en marxa en altres àmbits, com ara el Pacte Nacional per a la Indústria, el Pacte Nacional per a la Societat Digital, el Pacte Nacional de Recerca o el Pacte Nacional per les Persones amb Discapacitat, així com els Pla estratègic de Recerca i Innovació en Salut. I tots ells , ha dit, amb l’objectiu de “posicionar-nos al nivell de països i societats de referència”.
El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement s’estructura al voltant de set eixos i grups de treball, en base als quals es dissenyaran, s’acordaran i s’executaran les accions que s’hauran d’implementar en l’exercici 2020/21. El seu objectiu és doncs impulsar una estratègia conjunta de país entre l’àmbit de l’educació superior, la recerca i la innovació, i l’economia productiva per construir la Catalunya del futur i establir així els fonaments d’una societat basada en el coneixement.
Durant la sessió de treball d’avui, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha volgut deixar clar que “tots estem d’acord que la universitat, encara que és la principal base de generació i transmissió de coneixement, no és l’únic element clau en una societat que es vol desenvolupar sobre la base del coneixement col·lectiu”.
Per la consellera, amb el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement “consensuarem, dialogarem i alinearem universitats, centres de recerca, públics i privats, centres tecnològics i polítiques d’innovació, amb l’objectiu de tenir el 75-80% del PIB català basat en el coneixement propi”.
“El coneixement és quelcom que podem generar o podem comprar, però generar-lo marca la diferència. El coneixement és, doncs, la recepta que ens garanteix la llibertat enfront de la dependència”, ha reblat Chacón.
Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement
El Pacte, que lidera el Departament d’Empresa i Coneixement, permetrà crear el marc de referència de les futures polítiques en matèria d’universitats, recerca i innovació que contribueixin a què el percentatges d’activitat econòmica basada en coneixement se situï en valors comparables als dels països capdavanters. Per això, amb una voluntat de consens i transversalitat, també hi participen els departaments d’Educació, Salut, Economia i Hisenda, Polítiques Digitals i Administració Pública, Agricultura, Territori i Sostenibilitat, Cultura i Treball. I, amb la mateixa intenció, també incorpora representants del món local i regional i de les vegueries.
El Plenari, constituït en l’acte d’avui, està integrat per una àmplia representació del Govern, del sistema d’educació superior, del sistema de recerca i innovació, del teixit social i empresarial, i de l’àmbit territorial. El Plenari, que és el màxim òrgan del PN@SC, té 88 membres, dels quals 36 en són nats i altres 52 per delegació.
El Plenari també ha fixat avui el calendari i l’organització de la Taula Permanent, que es constituirà el pròxim mes de març, i es tornarà a reunir al desembre per elaborar la proposta final del PN@SC i elevar-la al Govern. Aquest document serà el fruit del treball que desenvolupin durant aquests mesos tant la Taula Permanent com els Grups de Treball.
Més informació sobre el funcionament i el calendari del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement a coneixement.gencat.cat
1