Justícia, Drets i Memòria

.

"Pepita i Elisa Úriz Pi. De Badostáin a Berlín Oriental. Historia y compromiso de las Hermanas Úriz"

El Memorial acull una exposició que reivindica dues germanes mestres que van canviar la manera d'ensenyar a les escoles

La consellera de Justícia, Ester Capella, inaugurarà la mostra aquest dimecres al vespre

query_builder   12 febrer 2019 14:43

event_note Nota de premsa

"Pepita i Elisa Úriz Pi. De Badostáin a Berlín Oriental. Historia y compromiso de las Hermanas Úriz"

El Memorial acull una exposició que reivindica dues germanes mestres que van canviar la manera d'ensenyar a les escoles

La consellera de Justícia, Ester Capella, inaugurarà la mostra aquest dimecres al vespre

.
Germanes Úriz Pi
El Memorial Democràtic acollirà a partir d’aquest dimecres la mostra “Pepita i Elisa Úriz Pi. De Badostáin a Berlín Oriental. Historia y compromiso de las Hermanas Úriz”. Es tracta d’un recorregut per la vida de les germanes Úriz, d’origen navarrès i nascudes a finals del segle XIX, que van destacar en el camp de la pedagogia i en la defensa dels drets de les dones i els infants. Eren activistes comunistes i van implantar sistemes d’ensenyament innovadors a l’època, com ara el mètode Freinet, que fa partícip l’alumne amb exposicions o conferències a classe, l’autogestió en les decisions escolars o el cooperativisme.  
 
La mostra inclou panells explicatius amb àlbums de fotos, cartes i textos que narren la trajectòria professional i el compromís social d’aquestes dues mestres. També il·lustren el seu pas per les escoles de magisteri de Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona.
 
A banda, també s’hi poden trobar imatges de revistes sobre pedagogia i les lectures recomanades a les aules, algunes de les quals van ser considerades perilloses per continguts “contraris a la fe i a la moral”.
 
El treball contribueix a la recuperació de la memòria històrica d’uns anys transcendentals per al nostre país i vol donar visibilitat al paper transgressor d’aquestes dues dones, que van desafiar l’ensenyament tradicional i els cànons morals que regien a Espanya per modernitzar-ne l’educació.
 
La mostra té un format itinerant i es podrà visitar fins al 28 d’abril a la seu del Memorial Democràtic. Anteriorment, s’ha pogut veure al Museu Memorial de l’Exili (MUME), a altres espais memorialístics d’arreu del territori, així com a diverses universitats catalanes.
 
L’exposició ha estat produïda pel Consejo de Badostáin i per l’Ajuntament del Valle d’Egües (Navarra) i ha comptat amb la col·laboració de la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida i la societat d’Història de l’Educació dels països de llengua catalana. Ha estat comissariada pel periodista i historiador Manuel Martorell.
 
La inauguració tindrà lloc aquest dimecres 13 de febrer a les 19 hores a la seu del Memorial Democràtic. Anirà a càrrec de la consellera de Justícia, Ester Capella, la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, la consellera del Departamento de Relaciones Ciudadanas e Institucionales del Gobierno de Navarra, Ana Ollo Hualde, la degana de la Facultat d’Educació i Psicologia de la Univestitat de Girona, Montserrat Vilà Suñe, l’alcalde del Valle de Egüés-Eguesibar, Alfonso Etxeberria Goñi, i la presidenta del Consejo de Badonstáin, Araceli Beato.
 
Un espai per a la memòria i la reconciliació
 
El Memorial Democràtic, que depèn del Departament de Justícia, és un centre d'activitats de commemoració, difusió, formació, assessorament i participació social relatives al coneixement del període de la Segona República, la Guerra Civil, la repressió franquista, l'exili, la deportació, els moviments antifranquistes i de la transició cap a la democràcia. La recuperació i la divulgació del paper de les dones en el patrimoni democràtic forma part també de les funcions que té encomanades.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia