• El cost de l’actuació ha estat superior als 11 milions d’euros i ha comptat amb un 81% de fons europeus, farà possible la reutilització de les aigües residuals tractades a la planta
  • S’ha dotat la planta de sistema de desinfecció de l’aigua filtrada per rajos ultraviolats, la construcció de tres nous reactors i la millora dels tres actuals, a més d’altres mesures
  • La reutilització és un dels eixos de la política de l’aigua del Govern i es preveu per a l’any 2015 arribar als 190 hm3/any d’aigua regenerada, cosa que suposarà el 27% del cabal anual tractat a les depuradores
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i el president de l'Entitat del Medi Ambient (EMSHTR) de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Francesc Narváez, acompanyats pel gerent de l’EMSHTR, Carles Conill, pel delegat de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears, Manel Camós, i pel director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Manuel Hernández, han inaugurat avui el terciari de la depuradora de Sant Feliu de Llobregat (comarca del Baix Llobregat), que farà possible la millora ambiental del tram baix del riu Llobregat i la reutilització parcial de les aigües residuals tractades a la planta.
 
L’actuació ha tingut un cost superior als 11 milions d’euros, l’ha executat l’Entitat del Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, a través d’EMSSA, la seva empresa de gestió del sanejament metropolità, i l’ha finançat l’ACA i el Fons de Cohesió de la Unió Europea (en més d’un 81%).
 
Les millores han consistit en la construcció de tres nous reactors, la millora dels tres ja existents, la construcció d’un sistema de desinfecció de l’aigua filtrada per rajos ultraviolats, i un nou dipòsit de control i emmagatzematge de l’aigua tractada, entre d’altres actuacions. L’objectiu d’aquestes millores és l’acompliment de les exigències europees pels abocaments en zones sensibles.
FOTO
També s’han desenvolupat millores en les instal·lacions elèctriques de la planta com l’ampliació del centre de transformació, la incorporació d’un nou grup d’emergència i la modernització en algunes línies i en els sistemes de control de la planta, per garantir així un consum més eficient.
 
La reutilització, eix de la política hidràulica del Govern
 
Aquesta és una actuació englobada dins el Programa de reutilització que forma part del Pla de gestió de l’aigua de Catalunya, ara en informació pública, un pla de gestió que impulsa la reutilització d’aigua com un dels pilars de la nova política de l’aigua del Govern, que conjuntament amb l’estalvi, la recuperació i la descontaminació d'aqüífers i la dessalinització, faran que Catalunya pugui garantir l'abastament urbà fins a l’horitzó 2027.
 
L’Agència Catalana de l’Aigua preveu per a l’any 2015 arribar als 190 hm3/any d’aigua reutilitzada, cosa que suposarà el 27% del cabal anual tractat a les depuradores i el 50% d’aquest als mesos d’estiu. L’Estació d’aigua regenerada de la depuradora del Prat de Llobregat juntament amb el terciari de Sant Feliu, que avui s’inaugura, són una part molt important de la reutlització de les aigües depurades.
 
El Pla de gestió preveu una sèrie d’actuacions a mitjà termini -en l’horitzó 2015- que permetran disposar de fins a 389 hectòmetres cúbics més d’aigua. Aquestes mesures són la suma de diverses solucions com la dessalinització, que produirà fins a 200 hectòmetres cúbics anuals d’aigua, l’estalvi i l’eficiència de les xarxes, la descontaminació d’aqüífers i la recuperació de captacions i la reutilització.

2  

Imatges

FOTO

FOTO 236

FOTO

FOTO 283

1  

Fitxers adjunts

TRÍPTIC

TRÍPTIC
PDF | 1555