Empresa i Treball

Foto HC

TURISME

Quinze nous municipis reben la distinció com a Ciutats i Viles amb Caràcter i Pobles amb Encant a Manresa

query_builder   15 febrer 2019 14:34

event_note Nota de premsa

TURISME

Quinze nous municipis reben la distinció com a Ciutats i Viles amb Caràcter i Pobles amb Encant a Manresa

Foto HC
·     En total, s’han entregat 15 distintius: tres Ciutats i Viles amb Caràcter per a Manresa, Montblanc i Solsona; i dotze Pobles amb Encant per a Beget, Calella de Palafrugell, Castellar de n’Hug, Montsonís, Mura, Pals, Peratallada, Prades, Rupit, Santa Pau, Siurana i Taüll
 
·     L’Agència Catalana de Turisme ha encarregat a un comitè d’experts format per reconeguts professionals de diferents àmbits que validin que les ciutats i pobles compleixen els requisits per obtenir aquesta certificació
 
·     En el marc de l’Any del Turisme Cultural, l’Agència Catalana de Turisme té com a objectiu seguir posant en valor el patrimoni cultural català a través de les marques Ciutats i Viles amb Caràcter i Pobles amb Encant
 
La ciutat de Manresa ha acollit l'acte de lliurament dels diplomes que reconeixen aquests 15 municipis com a Ciutats i Viles amb Caràcter o Pobles amb Encant, marques turístiques especialitzades en turisme cultural que es promouen des de l’Agència Catalana de Turisme.
 
L’entrega d’aquests distintius ha estat presidida per la Consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, acompanyada del director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font. L’acte, que s’ha dut a terme a la Sala Gòtica de la Col·legiata Basílica de Santa Maria de Manresa (altrament coneguda com la Seu), ha comptat amb la presència d’una seixantena de persones entre alcaldes, regidors i tècnics dels municipis que s’hi han distingit.
 
La Consellera Chacón ha declarat que “el caràcter i encant dels pobles i viles ja hi és, i ara amb aquest distintiu s’ha fet l’esforç perquè estigui més endreçat”. La marca Ciutats i Viles amb Caràcter és una de les apostes del Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme, envers la promoció del turisme urbà. Al seu torn, la marca Pobles amb Encant permet oferir al turista una proposta per tal que es pugui endinsar en el territori català i conèixer la seva diversitat i riquesa cultural i paisatgística, més enllà dels principals pols d’atracció turística.
 
En la seva intervenció la consellera ha afirmat: “Reconeixem el sector turístic com actiu de país i nosaltres com a Govern en defensem l’activitat. El creixement de turistes incontrolat l’hem de derivar i cuidar-ne la sostenibilitat. Tenim un pla estratègic amb mesures que ens diu com l’hem de gestionar. El volem desestacionalitzar, desconcentrar, diversificar-ne el producte i augmentar-ne la despesa” i ha afegit que “Catalunya té els actius, som una destinació de referència de turisme responsable, sostenible i de gran qualitat”.

Ciutats i Viles amb Caràcter i Pobles amb Encant
 
La marca Ciutats i Viles amb Caràcter té com a objectiu posar en valor el patrimoni urbà de Catalunya i promocionar aquelles ciutats i viles que combinen diferents aspectes (cultura, art, gastronomia, arquitectura, innovació, etc.) per oferir al visitant una experiència completa. Hi poden optar ciutats mitjanes –pel que fa al volum de població- i viles amb una forta personalitat marcada per alguns aspectes com ara el caràcter històrico-cultural, enogastronòmic, artístico-creatiu o aquell que les defineixi i pel qual vulguin apostar.
 
Pel que fa a Pobles amb Encant, entès aquest com un atractiu o bellesa especial que captiva i enamora el visitant, està adreçada a pobles de menys de 2.500 habitants amb una conjunció d’aspectes i elements arquitectònics, urbanístics, patrimonials, mediambientals i turístics que contribueixen a aquesta bellesa.
 
Les ciutats, viles i pobles que aconsegueixen aquesta distinció entren a formar part d’un pla de promoció específic de l’Agència Catalana de Turisme i adquireixen una sèrie d’avantatges com són: visibilitat en els canals de on-line de l’ACT, ús per utilitzar el distintiu exclusiu de Ciutats i Viles amb Caràcter o Pobles amb Encant, participació en accions promocionals de l’ACT (fires, workshops, presentacions, viatges de familiarització, etc.), accés al pla de formació de l’ACT o accés a informes d’intel·ligència de mercat, entre d’altres.

Requisits per accedir a aquestes marques
 
Els municipis aspirants que vulguin optar al distintiu de Ciutats i Viles amb Caràcter han de complir sis requisits principals:

1.    Caràcter de ciutat o vila. Han de destacar com a  mínim per un dels quatre eixos de caràcter: històrico-cultural, eno-gastronòmic, artístico-creatiu o qualsevol altre caràcter que la defineixi i diferenciï de la resta.

2.    Tipologia de ciutat o vila. Han de ser capital de comarca o tenir una població compresa entre 10.000 i 50.000 habitants. Excepcionalment es podran acceptar ciutats amb una població superior que no siguin capital de comarca, sempre i quan la xifra de Béns Culturals d’Interès Nacional sigui significativa o la ciutat aporti un valor afegit notori a la marca.

3.    Existència de Béns Culturals d’Interès Nacional. Han de disposar de com a mínim tres Béns Culturals d’Interès Nacional en el nucli urbà o menys si algun d’ells és un conjunt històric.

4.    Vocació turística. Han de tenir unes infraestructures i serveis turístics, com per exemple una oferta àmplia d’allotjament i restauració (de cuina catalana i de proximitat), una oficina de turisme amb atenció mínima en idiomes, un web turístic en idiomes, perfils a les xarxes o senyalització turística dins la ciutat, entre d’altres requisits.

5.    Vocació de futur. Han d’estar orientades a la sostenibilitat i la innovació potenciant polítiques de recollida selectiva d’escombraries i gestió de residus, incentivant la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I), oferint punts wifi públics de lliure accés o disposant d’una seu electrònica de l’ajuntament per fer tràmits, entre d’altres.

6.    Criteris d’equipament de ciutat i paisatge urbà. Han de tenir un mínim d’equipaments i serveis orientats a millorar la vida dels ciutadans, com per exemple espais verds, comerç de proximitat, una xarxa de transport públic amb horari ampli, places d’aparcament al centre de la ciutat o equipaments públics (biblioteques, centres sanitaris, instal·lacions esportives, etc.), entre d’altres.
 
Pel que fa als requisits per optar a Pobles amb Encant, es demana:

1.    Nombre d’habitants. Han de tenir una població inferior als 2.500 habitants. Excepcionalment s’acceptaran aquelles que tinguin fins 5.000 habitants sempre i quan el nucli central de l’àrea avaluada no superi els 1.500 habitants i la seva inclusió enforteixi significativament la marca.

2.    Existència de Béns Culturals d’Interès Nacional. Han de comptar amb un mínim de dos Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN) o només un, si aquest es tracta d’un conjunt històric.

3.    Vocació turística. Han de tenir unes infraestructures i serveis turístics, com per exemple una oferta àmplia d’allotjament i restauració (de cuina catalana i de proximitat), una oficina de turisme amb atenció mínima en idiomes, un web turístic en idiomes, perfils a les xarxes, o senyalització turística dins la ciutat, entre d’altres requisits.

4.    Qualitat arquitectònica. Es demana una estètica homogènia i harmònica en el conjunt del nucli: façanes i teulades, elements decoratius, volums construïts i un color que defineixi el poble o bé una coloració uniforme, com a principals elements.

5.    Qualitat urbanística.  Han de tenir una regulació d’integració per a les noves zones residencials i els accessos han de mantenir la línia estètica del poble. Seguidament han de complir en la seva majoria alguns requisits com tenir un espai senyalitzat per tal que els vehicles puguin aparcar de manera ordenada, el tancament permanent o temporal del nucli en favor dels vianants, discreció del cablejat elèctric i telefònic, polítiques d’integració de l’enllumenat públic o el manteniment de zones verdes.

6.    Criteris de qualitat dels Espais Naturals. Han de complir amb criteris com són els de tenir polítiques de conservació de les aigües, comptar amb una destacada bellesa i/o originalitat de l’entorn, polítiques a favor del manteniment d’aquest o disposar de miradors i paisatges en el seu entorn.
 
Totes aquelles ciutats, viles i pobles que compleixen aquests requeriments poden presentar la seva candidatura a l’Agència Catalana de Turisme (ACT). Un comitè d’experts, format per professionals destacats i reconeguts de diferents àmbits (arquitectes, urbanistes, gestors culturals, etc.), avalua i valida les sol·licituds i decideix quines localitats compleixen els requisits per poder entrar a formar part d’aquestes marques.
 
En total s’han entregat 15 distintius: tres Ciutats i Viles amb Caràcter per Manresa, Montblanc i Solsona; i dotze Pobles amb Encant per Beget, Calella de Palafrugell, Castellar de n’Hug, Montsonís, Mura, Pals, Peratallada, Prades, Rupit, Santa Pau, Siurana i Taüll. Tots ells es sumen a les ciutats i viles que ja formaven part de la marca Ciutats i Viles amb Caràcter i es poden consultar el catàleg de Ciutats, Viles i Pobles:
 
 
CIUTATS I VILES AMB CARÀCTER

Manresa, la ciutat que va inspirar Ignasi de Loiola
 
La capital del Bages projecta el seu caràcter espiritual com el lloc que va inspirar Sant Ignasi de Loiola. Manresa és també el punt neuràlgic del tram català del Camí ignasià, la ciutat de la llum del gòtic i un referent del barroc català. Com a elements d’interès pel visitant, destaquen el patrimoni immaterial ignasià i jesuïta, La Seu, la Sèquia, el Centre d’Interpretació del Carrer del Balç, el Pont Vell, el Convent de Santa Clara o el Palau del Bisbe, entre altres. Manresa complementa la seva candidatura amb la capitalitat de la cultura catalana, fires com la de la Mediterrània i l’Aixada, els seus itineraris modernistes, rutes com l’Anella Verda i el seu llegat industrial.

Montblanc, la vila medieval
 
Fundada el 1163, la vila de Montblanc conserva el caràcter monumental de l’època medieval, essent aquest el pilar fonamental del seu atractiu turístic. Complementen la seva oferta encarada al visitant amb el seu patrimoni cultural i natural. La marca Montblanc Medieval es vincula a la Ruta del Cister i és un referent pel turisme d’interior de Costa Daurada. Entre el seu patrimoni arquitectònic destaquen l’Antic Hospital de Santa Magdalena i l’Església de l’Hospital, el Casal dels Josa, la seva muralla o els palaus Alenyà i del Castlà. Dinamitzen i difonen el caràcter de la ciutat associacions com l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi i festivitats com la Setmana Medieval.

Solsona, una experiència entre gegants
 
Situada al Prepirineu, Solsona es manté fidel al seu entorn patrimonial. No debades, es tracta de la ciutat catalana amb més gegants i elements del bestiari popular per metre quadrat, que llueix en celebracions com el famós Carnaval, el Corpus o la Festa Major. A part, pot presumir d’un entorn natural envejable, afavorint les nombroses visites guiades i experiències d’ecoturisme i aventura que pot oferir. Com a elements d’interès característics, es poden veure el Portal del Pont (entrada a la ciutat emmurallada), el toll de gel,  el Museu de Solsona Diocesà i Comarcal o el conjunt catedralici de la capella de la Verge del Claustre i el Palau Episcopal.
 
POBLES AMB ENCANT

Beget, tradició i natura al Prepirineu
 
Gràcies a l’aïllament geogràfic, Beget és un dels pobles que en ple segle XXI pot presumir d’haver mantingut la seva autenticitat i tot el seu encant rural. Posseeix dos encantadors ponts romànics. El primer que crida l’atenció és l’estilitzat campanar llombard de l’església de Sant Cristòfol, on hi guarden unes talles molt notables, entre les quals l’anomenada Majestat de Beget, i diversos retaules barrocs i gòtics per visitar. Integrat al municipi de Camprodon, comparteix amb ell i amb els nuclis veïns el seu encant de poble de postal i un entorn natural perfecte per gaudir del Prepirineu català.

Calella de Palafrugell i la seva façana marítima
 
Calella de Palafrugell destaca per l’encant de la seva façana marítima, amb les seves cases blanques tan característiques de la Costa Brava i les barques de pescadors a peu de platja. Entre els seus llocs d’interès, els visitants hi poden veure Port Bo, la Torre de Calella i el Castell de Cap Roig. De la mateixa manera, la localitat disposa d’una àmplia oferta d’activitats turístiques, de restauració o d’artesania, entre les que destaquen les visites guiades que ressegueixen l’obra de Josep Pla, les del Jardí botànic de Cap Roig i el Camí de Ronda.

Castellar de n’Hug, un entorn natural únic
 
A 1.450 metres d’altitud, el laberint de carrerons costeruts de pedra el presideix un mosaic de paisatges típics d’alta muntanya. Ubicat dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró, gaudeix d’un estat de conservació i un entorn natural que convida a descobrir-lo en qualsevol època de l’any donat que compta amb una gran oferta d’oci actiu, turisme cultural, històric, industrial i gastronomia d’alta muntanya que, alhora, es combina amb espais com les Fonts del Llobregat, els Jardins Artigues o el conjunt d’esglésies romàniques amb les que compta el municipi. El moment més mediàtic de l’any és el mes d’agost, moment en què se celebra el Concurs Internacional de Gossos d’Atura.

Montsonís i el seu castell del segle XV
 
Montsonís és un petit nucli del municipi de Foradada. A banda del seu castell, molt ben conservat i ocupat per 30 generacions de la mateixa família, té altres elements patrimonials a ressaltar com l’església romànica de Sant Urbà o la de Santa Maria de Montsonís, l’antic forn de pa, l’abadia o l’antic ajuntament, avui convertit en allotjament rural. Aquest patrimoni dona valor al poble així com també ho fan els fanals tradicionals de l’enllumenat de la via pública i els enllosats de pedra dels seus carrers.

Mura, descobreix un parc natural des de l’interior
 
Situat al centre del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Mura conforma un conjunt agradable de placetes i carrerons empedrats que es barregen amb l’encant d’un poblet rural de l’interior. Amb un predomini important de la natura en el paisatge que l’envolta, les construccions humanes són tan antigues i es construïren amb tant d’encert que s’han integrat completament en un entorn on el patrimoni d’època romànica és de visita imprescindible.

Pals, una fortalesa emmurallada a la Costa Brava
 
Poques poblacions concentren tants atractius. Un d’ells és la fortificació del casc antic, molt ben conservat i, un altre, la seva envejable ubicació al cim d’un turó amb molt bones vistes al mar, les Illes Medes i la plana empordanesa, actualment una zona humida destinada al cultiu de l’arròs d’alta qualitat. Als arcs i carrerons de pedra medievals que conformen el nucli, els acompanyen un interessant conjunt de masies disperses, algunes de fortificades, entre les quals destaquen el Mas Roig, la Torre Pedrissa, el Cap dels Anyell o la Torre Mora del segle XV.
 
Peratallada, una joia entre el mar i la muntanya
 
Endinsar-se a les muralles del poble suposa passejar pels dominis feudals d’un dels llinatges més importants de l’Empordà des del segle X, malgrat que l’origen del nucli habitat de petra taliata pugui ser d’origen preromà, com suggereixen les troballes arqueològiques. A més de la riquesa arquitectònica medieval, un altre dels seus atractius indiscutibles és la gastronomia empordanesa en versió local, on matèries primeres de l’horta i del mar i carns i formatges de muntanya conformen una varietat de contrastos i sabors únics del territori.

Prades, un espai natural impressionant
 
El poble s’integra de manera harmoniosa en un entorn natural que convida a realitzar-hi tot tipus d’activitats esportives, culturals i lúdiques. El clima atlàntic que hi impera el converteix en un destí ideal a l’estiu i un lloc perfecte per gaudir de la neu a l’hivern. Coneguda com la Vila Vermella per la pedra arenosa de color vermell amb què estan construïts gran part dels edificis i la muralla medieval, Prades és una destinació encantadora on s’hi poden visitar espais com la roca Foradada i el llac del riu de Prades o fer una visita guiada al poble per descobrir l’església, el castell i el Centre d’Interpretació de les Muntanyes de Prades.

Rupit, una joia del barroc rural en un paisatge imponent
 
Ancorat als escarpats barrancs del massís de Collsacabra, aquest immens tresor geològic amaga un laberint de carrers i cases on als dintells trobem empremtes que donen fe de la seva esplendor barroca. La rica gastronomia s’uneix a l’atractiu de les façanes de pedra, acolorits balcons de fusta, tradicionals teulades a dues aigües i carrers empedrats. S’hi pot admirar el retaule barroc de l’església de Sant Miquel i, si hi vas amb nens, també es pot gaudir d’un joc per recórrer el centre històric amb tresors i sorpreses que harmonitzaran la visita.

Santa Pau, una joia de pedra entre volcans
 
Ubicat a la zona volcànica de la Garrotxa, Santa Pau és un municipi emmurallat que conserva l’essència medieval amb el seus carrers empedrats i una de les places porticades més ben conservades de Catalunya. Entre panoràmiques de gran bellesa, on el verd infinit es fon amb el negre del basalt i els tons de coure de la lava que fa milions d’anys modelaren aquesta zona, es poden tastar els famosos fesols amb denominació d’origen protegida. Al seu recinte històric presidit pel castell de la Baronia, s’hi afegeixen l’església de Santa Maria i un dels entorns naturals més especials com la Fageda d’en Jordà.
 
Siurana
 
Ben a prop de les muntanyes de Prades i situat a la serra de Montsant, presideix el pantà i el riu amb els quals comparteix nom. És molt recomanable perdre’s pels seus carrerons i visitar els vestigis de l’ocupació musulmana i la seva història posterior on el castell de Siurana, darrer bastió musulmà conquistat pels cristians a Catalunya, ha donat lloc a nombroses llegendes. Per una altra banda i des d’una posició idíl·lica dalt d’un cingle de roca calcària, Siurana s’ha convertit en un dels millors llocs del món per a l’escalada esportiva i té centenars de vies equipades per dur-hi a terme aquesta activitat d’aventura. Aquest conjunt d’elements que fan d’aquest municipi un lloc encantador per gaudir de la història i la natura a parts iguals.

Taüll, on l’art romànic toca el cel
 
Situat en un entorn natural d’alta muntanya i rural pirinenc com és la Vall de Boí, Taüll compta amb un lloc destacat en la història de l’art i l’arquitectura mundial, doncs acull dues de les esglésies romàniques declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat per a UNESCO l’any 2000: Santa Maria i Sant Climent de Taüll. A través d’un passeig que enllaça art, natura, paisatge i història, Taüll ofereix també propostes d’activitats d’aventura i ecoturisme gràcies a la proximitat amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i l’estació d’esquí de Boí-Taüll així com també la tradicional baixada de falles dels pobles de la vall al mes de juliol.
 
-----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes:
 
A Twitter de Turisme: https://twitter.com/turismecat
A Twitter d’empresa:  https://twitter.com/empresacat

2  

Imatges

La consellera, durant la seva intervenció

La consellera, durant la seva intervenció 595

Foto de família dels municipis distingits en l'acte d'avui

Foto de família dels municipis distingits en l'acte d'avui 742

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia