Salut

L'eina SELECCIONEM

Salut presenta una eina per ajudar els afectats per l'esclerosi múltiple a escollir el tractament

query_builder   20 febrer 2019 16:00

event_note Nota de premsa

Salut presenta una eina per ajudar els afectats per l'esclerosi múltiple a escollir el tractament

  • És l'aplicació web SELECCIONEM que facilita la col·laboració entre pacients i professionals de la salut per triar entre les diverses opcions de tractaments farmacològics per controlar els brots aguts en l'esclerosi múltiple
  • L’eina, coproduïda amb afectats i professionals, forma part del projecte Decisions compartides
L'eina SELECCIONEM
El Departament de Salut, a través de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), impulsa una aplicació per a malalts d’esclerosi múltiple per tal d’ajudar-los a decidir, conjuntament amb els professionals de la salut, entre les diferents alternatives terapèutiques per controlar els brots aguts. Es tracta de l’eina web SELECCIONEM de suport a la presa de decisions.
 
La informació sobre cada tractament està basada en l'evidència científica disponible i és presentada de manera clara i intel·ligible. Cal destacar especialment la presentació dels avantatges i els inconvenients que pot comportar el seguiment d'uns tractament respecte dels altres. D'aquesta manera, pacients i professionals tenen informació comparada que ajuda a triar la millor opció de tractament d'acord amb les preferències personals de cada pacient.
 
Aquesta eina presenta les alternatives terapèutiques per a esclerosi múltiple remitent-recurrent. Per contra, no preveu les opcions de tractament per a les formes d'esclerosi múltiple progressives -les quals no presenten brots-. Per a les persones que pateixin una esclerosi múltiple de tipus progressiu, l'eina recomana consultar directament amb l'equip de neurologia que l’està atenent. 
 
Els continguts del web sobre esclerosi múltiple han estat elaborats per professionals de la salut de l’Hospital Santa Caterina de Girona; l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, la Universitat de Girona i el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT). Així mateix, s’ha comptat amb la coordinació de l’AQuAS -organisme del Departament de Salut que coordina el projecte Decisions compartides- i la col·laboració de la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM) i la Societat Catalana de Neurologia, el Centre Tecnològic de Catalunya (EURECAT) ha desenvolupat l’aplicatiu en el seu vessant tecnològic.
 
El projecte de Decisions compartides
El projecte de Decisions compartides és una iniciativa del Departament de Salut, coordinada per l’AQuAS, amb la col·laboració del Consell Consultiu de Pacients. 
 
Decisions compartides genera, des de 2015, continguts informatius sobre el diagnòstic i tractament, com també eines per afavorir la presa compartida de decisions sobre les diverses opcions terapèutiques disponibles per a determinades malalties, tot sospesant els pros i els contres de cada intervenció. Amb les Decisions compartides, i com a conseqüència d'aquest procés deliberatiu, les persones poden participar-hi activament tot incorporant les seves preferències, objectius i valors, al mateix temps que els professionals de la salut poden aportar-hi la seva experiència i el seu coneixement científic.
 
Actualment, Decisions compartides, a més de la informació sobre l'esclerosi múltiple i l'eina SELECCIONEM inclou també continguts sobre el càncer de pròstata localitzat, la malaltia renal crònica avançada, la síndrome del canal carpià, la reconstrucció mamària, l’aneurisma d'aorta abdominal, l’artrosi de genoll, la diabetis mellitus tipus 2, i l’anticoncepció hormonal.
 
Aquest projecte s'inclou també en l'estratègia del Pla de salut 2016-2020 del Departament de Salut, on s'aborda el desplegament d’un sistema de salut centrat en la persona, on la participació de les persones en les polítiques públiques de salut és necessari per garantir els drets dels ciutadans i pacients a una informació completa, adequada, comprensible i de fàcil accés sobre la seva salut, els tractaments i els riscos individuals i col·lectius importants que els afecten, de manera que es possibiliti la coparticipació en les decisions.  
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia