• Hi ha més inscripcions en tots els nivells de formació del CPNL
  • Gairebé el 70% dels alumnes segueixen cursos inicials i bàsics
CPNL
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) augmenta el nombre d’inscrits en els cursos de català i es confirma la tendència a l’alça. En els cursos d’hivern, que van començar entre l’1 i el 27 de gener, ha pujat fins a 19.262 el nombre d’inscrits. D’aquests, un 93%, en cursos presencials (17.892) i un 7% en línia (1.370) mitjançant el Parla.cat. El nombre de cursos presencials també ha augmentat fins a 914, amb 108 cursos inicials, 478 bàsics, 118 elementals, 95 intermedis, 84 de suficiència, 6 superior i 25 d’especialitzats.
 
Els cursos amb més demanda són els de nivell inicial i  bàsic, amb un 70% dels inscrits. Es consolida l’aposta del Consorci de reforçar l’oferta adreçada a persones no catalanoparlants i a nouvingudes.
 
Incentius a l’aprenentatge del català
Amb l’objectiu de facilitar l’accés al català de les persones nouvingudes i consolidar les habilitats lingüístiques, el CPNL ofereix el nivell inicial gratuïtament i incentiva que es completi el cicle d’aprenentatge amb la matrícula gratuïta del nivell bàsic 3 als alumnes que han cursat el bàsic 1 i bàsic 2 en els 11 mesos anteriors.
 
Procedència de l’alumnat
Els cursos de català del Consorci tenen alumnes procedents de tot el món, des de la Unió Europea fins a Àsia i Oceania, passant pels EUA i Canadà o Àfrica, a més d’inscrits catalans i de la resta de l’Estat espanyol. La major part de les persones inscrites en els cursos d’hivern provenen d’Amèrica del Sud, Amèrica Central, Mèxic i el Carib, amb un 38,5% del total, seguides per persones provinents del nord d’Àfrica, amb un 14,7%. Aquest percentatge es dona pels processos migratoris però també per la ja esmentada ampliació de nivells inicials i bàsics, adreçats a persones nouvingudes.
 
Projecte ÈLIA: garantir l’acolliment lingüístic
Aquest augment de cursos de nivells inicials i bàsics es fa seguint les prioritats establertes per la Direcció General de Política Lingüística, fixades a les línies estratègiques del Consorci, i com a resposta a les necessitats plantejades al projecte ÈLIA, Estratègies de Llengua i Aprenentatge, de Política Lingüística. Així, l’oferta prioritària del CPNL se centra en els nivells inicials i bàsics, amb la voluntat de fer l’acolliment lingüístic de les persones que han arribat fa poc a Catalunya i que necessiten les eines bàsiques per introduir-se a la llengua catalana.