Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern aprova l'Estratègia 5G de Catalunya

query_builder   25 febrer 2019 20:58

event_note Nota de premsa

El Govern aprova l'Estratègia 5G de Catalunya

·         El document pretén preparar el país per liderar la propera generació de telefonia mòbil
 
·         Catalunya disposa de capacitats per esdevenir un pol d’atracció per al desplegament tecnològic de la xarxa 5G
 
·         L’estratègia preveu el desplegament de la nova tecnologia arreu del país
 
·         El document posa èmfasi en l’impuls d’una indústria 5G basada en la innovació digital, la captació de talent i el foment de bones pràctiques
El Consell Executiu ha donat llum verda a l’Estratègia 5G de Catalunya, coincidint amb la celebració de la 14a edició del Mobile World Congress (MWC) aquesta setmana.
 
Amb aquesta estratègia, el Govern vol que Catalunya esdevingui la capital del 5G. L’Executiu considera que el país disposa de capacitats per esdevenir un pol d’atracció per al desplegament tecnològic, de serveis i d’una nova indústria associats al desenvolupament de la xarxa 5G.
 
L’estratègia 5G es basteix sobre cinc eixos d’actuació:
 
1.    Infraestructura 5G: acceleració del desplegament d’infraestructures de forma ordenada i inclusiva.
2.    Ecosistema 5G: foment d’una nova indústria i ecosistema 5G d’alt valor afegit.
3.    Innovació 5G: impuls a la innovació i a la recerca.
4.    Promoció 5G: creació d’un model de referència internacional.
5.    Talent 5G: atracció de talent i formació especialitzada.
 
Corredor 5G del Mediterrani
 
El document preveu la creació d’un corredor transfronterer 5G per possibilitar el desenvolupament de projectes a mitjana escala de vehicles autònoms i connectats.
 
La Unió Europea està configurant quins han de ser els corredors 5G europeus. Catalunya i Occitània han treballat una aliança per preparar la candidatura del corredor 5G del Mediterrani com uns dels projectes prioritaris i finançats per la Unió Europea. Aquest projecte és molt important per a la indústria digital, i també per a la indústria de l’automoció perquè suposarà la creació d’un banc de proves per al cotxe del futur.
El corredor s’estén al llarg de l’AP-7 a Catalunya i més enllà de la frontera, de manera que l’autopista quedi connectada amb infraestructures 5G i permeti que els vehicles sense conductor hi puguin circular. El corredor permetrà definir els estàndards de desplegament del 5G, incrementar la seguretat viària i dissenyar nous serveis digitals per oferir als usuaris.
 
Desplegament de les infraestructures del futur
 
L’estratègia preveu el desplegament de forma eficient i ordenada de la nova xarxa 5G arreu del país. El bon estat de l’actual xarxa 4G i la possibilitat d’actualitzar les infraestructures que ja existeixen permetran que la implantació del 5G sigui més eficient i ordenada.
 
El projecte de desplegament d’una xarxa pública de fibra òptica del Govern permetrà assegurar la connectivitat de les antenes 5G arreu del territori. Es preveu que l’any 2020 totes les capitals de comarca estiguin connectades amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat, i que l’any 2023 tots els municipis tinguin garantit un punt d’accés.
 
El Govern crearà també un model de governança que vetlli perquè la implantació del 5G respecti les persones i el medi ambient, així com una Taula per al desplegament del 5G al conjunt del territori, que serà l’àmbit de trobada i entorn de treball entre les diferents administracions i agents implicats per consensuar l’estratègia conjunta.
 
A més, es desplegarà un programa de divulgació territorial per donar a conèixer les oportunitats que generarà el 5G i fer visibles nous models de negoci arreu del país. S’hi inclou la creació de l’Observatori 5G per tal d’identificar, catalogar i analitzar bones pràctiques, tendències i l’evolució del desplegament tecnològic del 5G.
 
Una nova indústria 5G basada en la innovació digital
 
El Govern potenciarà el 5G en l’àmbit de la recerca i la innovació per tal de crear entorns de prova per fer arribar la tecnologia arreu del territori a través del seu programa en Tecnologies Digitals Avançades (TDA).
 
Catalunya disposa actualment d’entitats de recerca i innovació de referència a nivell internacional pel que fa a 5G. De fet, aquests centres participen ja en 22 dels 37 projectes de recerca 5G finançats per la Comissió Europea. L’estratègia permetrà impulsar aliances entre aquests centres de recerca i innovació i la promoció de laboratoris de creació en entorns reals, en projectes clau com ara el vehicle connectat, l’ús aplicat de la tecnologia dron o les solucions urbanes intel·ligents (smartcities).
 
L’Administració pública també vol implantar la tecnologia 5G i s’hi desenvoluparan casos d’usos innovadors en àmbits com ara la salut, les emergències, la mobilitat, la logística o els mitjans de comunicació, entre molts altres.
 
A més, el Govern ha impulsat la recerca i implementació del 5G dins de la licitació de contractes de comunicacions de la Generalitat a través del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).
 
El Govern va promoure un acord amb altres administracions, centres de recerca i agents tecnològics per posar en marxa la iniciativa ‘5G Barcelona’, un projecte público-privat que anirà incorporant noves empreses i entitats per tal de crear zones de prova d’accés al 5G.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia