President

Govern

El president Torra insta els grups parlamentaris a "no condicionar el benestar dels catalans al tacticisme electoral"

query_builder   27 febrer 2019 17:13

event_note Nota de premsa

El president Torra insta els grups parlamentaris a "no condicionar el benestar dels catalans al tacticisme electoral"

  • Durant la compareixença sobre els pressupostos que ha fet a petició pròpia davant del ple de Parlament, ha demanat als diputats “altura de mires”
  • El cap de l’Executiu ha subratllat el caràcter “inclusiu” de la proposta de comptes per al 2019, que destinen 3 de cada 4 euros a polítiques socials
  • El vicepresident Aragonès ha afirmat que “el pressupost és prou important perquè un cop portat al Consell Executiu tingui garantida la seva tramitació quan entri al Parlament"
El president durant el Ple
El president durant la seva intervenció. Autor: Ruben Moreno
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquesta tarda davant del ple del Parlament per donar compte de l’elaboració dels pressupostos de la Generalitat per al 2019. Durant la seva intervenció, ha demanat als diputats que tinguin “altura de mires i que pensin més enllà de les properes cites electorals dels mesos d’abril i maig”. Ha fet una crida a “no condicionar el benestar de les catalanes i els catalans al regateig curt, al tacticisme electoral que sempre dificulta l’entesa, el diàleg i la consecució de grans acords en benefici de totes i tots els catalans”. “Estiguem a l’altura del moment que ens ha tocat viure”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha posat en relleu que ha volgut comparèixer davant la cambra per explicar l’avantprojecte de llei dels pressupostos “amb sentit de responsabilitat, transparència i diàleg”. I ha advertit que “una pròrroga pressupostària resultat d’estratègies electorals defugiria de la responsabilitat que tenim tots plegats vers la nostra ciutadania”. Per això, ha instat els grups a “ser constructius” i a explicar quina alternativa proposen. “Qualsevol millora serà benvinguda”, ha assegurat, i ha insistit en la voluntat del Govern a negociar els comptes des del primer moment.
 
En aquest sentit, Quim Torra ha subratllat que els pressupostos de la Generalitat “no han estat elaborats en una cambra fosca i després s’han donat a conèixer, com ha passat a nivell estatal”, sinó que “s’han fet reunions prèvies i, després s’ha treballat de valent amb aquells grups que han mostrat predisposició a implicar-se en la seva elaboració”. Però ha afegit que “avui volem certificar si hi ha la voluntat política o no d’arribar a un acord per tramitar-los o si els interessos electorals passaran per davant de les necessitats de la ciutadania”. Uns pressupostos, ha remarcat, que són “100% republicans”.


3 de cada 4 euros, a polítiques socials

El cap del Govern ha remarcat el caràcter “inclusiu” de la proposta de pressupostos per al 2019, que destina a polítiques socials 3 de cada 4 euros de l’increment previst. De fet, ha explicat, el 73,6% de l’increment de despesa el concentren tres únics departaments, el d’Educació, el de Treball, Afers Socials i Famílies i el de Salut. Aquestes tres conselleries, ha explicat el president, arriben a nivells superiors als màxims que s’havien assolit els anys 2009 i 2010.
 
El president ha explicat que entre els beneficis previstos en els comptes del 2019 es troben “reforçar amb nous efectius la xarxa d’atenció primària, continuar amb el desplegament de l’escola inclusiva, acomplir els compromisos establerts en la recuperació de drets laborals dels treballadors públics, el desplegament de la fibra òptica a tot el país o garantir nous recursos per fer front a l’emergència habitacional”.
 
En aquest sentit, ha concretat que el pressupost preveu que la despesa de salut creixeria en 532 milions d’euros, destinats, per exemple, a recuperar i millorar les condicions laborals dels professionals i a millorar els temps d’espera i reforçar l’atenció primària; la d'educació ho faria en 473 milions d’euros, un augment molt per sobre de l’any 2010, i la de treball i afers socials, en 222 milions d’euros, destinats a millorar l’atenció a la dependència, a l’atenció a la infància i l’adolescència en risc social o als Centres Especials de Treball. Els comptes també preveuen destinar 380 milions d’euros a la renda garantida de ciutadania, 20 milions més per finançar l’educació de 0 a 3 anys i prop de 145 per atendre l’emergència habitacional i fomentar nous habitatges de lloguer per a persones amb menys recursos. També s’inclouen aquí les noves convocatòries de 750 places de Mossos d’Esquadra i 250 de bombers.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha alertat que en cas de no tramitar-se els pressupostos “no es podrà disposar dels 1.665 milions d’euros addicionals de despesa” que preveuen els comptes en relació amb els actuals, de 2017. I això, ha alertat, “afectarà el model d’escola inclusiva”, impedirà “recuperar la participació en el finançament de l’ensenyament de 0 a 3 anys”, garantir el 100% dels ajuts al lloguer i a la rehabilitació d’habitatges o reduir les taxes universitàries. També es veuran afectats, ha dit, els recursos vinculats a la Renda garantida de ciutadania o els que s’han de destinar a equipaments de Mossos i Bombers.
 
 
“Polítiques deslleials del govern de l’estat”

En un altre moment de la seva intervenció, el president també ha fet notar que no obstant el que significa aquesta proposta de pressupostos, aquests “no són els comptes que nosaltres voldríem” i ha insistit a denunciar el dèficit fiscal de “16.000 milions que cada any marxen i no tornen, i que permetria duplicar els pressupostos dels departaments d’Educació, de Salut i d’Empresa i Coneixement”. “El dèficit fiscal que suporta l’economia catalana acaba convertint-se en un dèficit social”, ha conclòs.
 
També ha assenyalat que “nosaltres  voldríem uns pressupostos allunyats de les polítiques deslleials que practica el govern de l’estat, quan, per exemple, ens assigna unilateralment un objectiu de dèficit del 0,1% per al 2019, quan ens pertocaria un 0,59% i reservant-se per a ell el gruix del dèficit”. “Això representa més de 1.100 milions d’euros que no podrem destinar a polítiques pròpies de Catalunya”, ha conclòs.
 
En aquest sentit, ha remarcat que els impostos que paguen els ciutadans de Catalunya “són suficients per disposar de l’estat del benestar que mereixen”, però ha posat en relleu que “el problema rau bàsicament en una situació de greuge per a Catalunya a causa del dèficit fiscal a què ens condemna el model de finançament del Regne d’Espanya”, que, ha recordat, “ja fa cinc anys que va caducar i que els governs espanyols, siguin del color que siguin, no volen revisar”.
 
 
“Un país de drets i oportunitats per a tothom”

A continuació de la intervenció del president de la Generalitat, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha detallat les línies principals de la proposta de pressupostos que, ha dit, tenen com a objectiu “treballar per un país de drets i oportunitats per a tothom”. Segons ha explicat, amb aquests comptes el Govern vol “garantir el rigor en les finances públiques, un requisit per mantenir i millorar l’estat del benestar i la justícia intergeneracional”, recuperar els nivells de despesa corrent d’abans de la crisi i vetllar per la redistribució i la cohesió social, motiu pel qual, per primer cop, ha explicat, incorporen indicadors de benestar i progrés social. 
 
Aragonès ha afirmat que la proposta de pressupostos per al 2019 “és una oportunitat per dotar la ciutadania dels recursos necessaris per als serveis públics del nostre país”. El vicepresident ha volgut insistir que el Govern “actua amb transparència” en l’elaboració i presentació de la proposta. “És el nostre compromís i és el que estem fent, ser coherents amb el que hem dit sempre”, ha afirmat. I ha avisat que “el pressupost és prou important perquè un cop portat al Consell Executiu tingui garantida la seva tramitació quan entri al Parlament”.
 
El vicepresident també ha posat en relleu que la proposta de pressupost és “raonable” i ha dit que “creiem que pot ser assumida pels grups d’aquesta Cambra”. Per això també ha instat els grups a “aprofitar l’oportunitat d’arribar a un acord polític base per a la tramitació del pressupost”. “És una oportunitat que no és dels diputats ni del Govern, és una oportunitat per als ciutadans de Catalunya”, ha reblat.

1  

Fitxers adjunts

Discurs del president Torra al ple

Discurs del president Torra al ple
PDF | 293

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia