- Ahir dimecres es van superar els 25 ºC de màxima a diversos sectors del prelitoral i en alguns punts de l’interior del país
- L’Observatori de l’Ebre va assolir una màxima de 27,1 ºC, la més alta en un mes de febrer dels seus 114 anys de dades
La situació anticiclònica que afecta Catalunya des de fa més de 3 setmanes ha provocat, en general, absència de núvols, vent fluix i una temperatura diürna alta per l’època, amb algunes jornades de suavitat tèrmica molt inusual a l’hivern. Després dels primers rècords de temperatura màxima de febrer, que es van produir el divendres 22, especialment a l’Empordà, l’ambient més càlid s’ha registrat entre el dimarts 26 i el dijous 28 de febrer. Especialment destacades van ser les màximes del dimecres 27, quan es van superar els 25 ºC a molts sectors del prelitoral i en algunes planes de l’interior, amb un valor insòlit de 27,1 ºC a l’Observatori de l’Ebre (Baix Ebre).
Els següents mapes mostren la situació sinòptica que ha provocat aquests valors de temperatura tan poc habituals a l’hivern. A l’esquerra, el mapa de pressió en superfície d’ahir dimecres al migdia mostra com l’anticicló s’estenia des de l’Atlàntic abraçant bona part de l’Europa occidental, amb un màxim de pressió prop de Madeira. Aquesta situació també es reflecteix a la topografia de 850 hPa (uns 1.500 m d’altura), que és una bona referència per veure les característiques tèrmiques de la massa d’aire prop de la superfície. L’extens màxim de temperatura, amb valors superiors als 12 ºC (el valor climàtic normal en aquesta època de l'any és de 3-4 ºC), abraça de ple Catalunya.
Rècords de temperatura màxima de febrer
La temperatura màxima del dimarts 26 de febrer ja va superar els 20 ºC a bona part del país i el valor màxim mesurat per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) va ser de 23,8 ºC a Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre). Aquell dia, 16 de les 144 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades van igualar o superar la temperatura màxima de la seva sèrie en un mes de febrer, situades sobretot al Prepirineu i a la Catalunya Central:
L’endemà, dimecres 27, la pujada de temperatura es va fer molt més notable a la majoria de comarques i la temperatura màxima va superar els 25 ºC a molts sectors del prelitoral i en algunes planes de l’interior. Això va provocar que la superació de la temperatura màxima absoluta de febrer fos massiva en aquests sectors del país, amb nous rècords a 63 de les 144 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades, en alguns casos superant el rècord del dia anterior.
Així, entre els dies 26 i 27 de febrer, gairebé la meitat de les estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades (68 de 144) van mesurar la temperatura més alta de la seva sèrie en un mes de febrer. D’aquestes, la taula següent mostra les que tenen més de 20 anys de dades (són 33 de les 77 estacions de la XEMA que superen les dues dècades).
Pel que fa als precedents, episodis relativament recents amb dades comparables els vam tenir els febrers de 2016, 2012, 2007 o 1998.
Pujada de temperatura del 22 de febrer
Cal esmentar que 9 de les 144 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades ja havien superat el rècord temperatura màxima de febrer el passat divendres 22, de manera que al llarg del mes i fins el dia 27 el número d’estacions amb un nou rècord de febrer ha estat de 73.
La del dia 22 va ser també una situació anticiclònica, però amb una lleugera entrada de tramuntana que va provocar que els valors més elevats, propers als 25 ºC, es concentressin a l’Empordà i comarques pròximes del nord-est:
Rècords als observatoris centenaris de Catalunya
Aquest mes de febrer s’hauran superat els valors màxims de temperatura a les dues principals sèries climàtiques de Catalunya, que tenen més de 100 anys de dades:
- Amb 27,1 ºC, l’Observatori de l’Ebre (Roquetes, el Baix Ebre) va registrar ahir dimecres la màxima més alta en un mes de febrer al llarg dels seus 114 anys de dades, superant els 26,1 ºC del 28 de febrer de 2007
- A l’Observatori Fabra de Barcelona el rècord de màxima absoluta de febrer es va assolir el passat divendres 22 de febrer, amb 22,2 ºC, superant els 21,8 ºC del 13 de febrer de 2016
Inversió tèrmica nocturna molt acusada
La situació anticiclònica ha provocat molts dies consecutius de cel serè i vent fluix a bona part del país, condicions que han afavorit una acusada inversió tèrmica nocturna, amb glaçades a moltes fondalades de l’interior, algunes del prelitoral i fins i tot en alguns sectors propers al mar, sobretot cap al golf de Roses. En aquests sectors baixos, i malgrat la massa d’aire càlid, la temperatura nocturna ha estat semblant a la normal per l’època. En canvi, als sectors enlairats la temperatura ha estat molt alta també de nit.
Aquesta inversió tèrmica tan acusada es va manifestar molt especialment la nit del dimarts 26 al dimecres 27, quan per exemple la temperatura mínima va ser de 14,1 ºC a Montserrat – Sant Dimes (916 m d’altitud), mentre que encara va glaçar lleugerament a les fondalades properes del Bages (-0,4 a Sant Salvador de Guardiola) o el Vallès Occidental (0,0 ºC a Vacarisses).
La temperatura mínima del dimecres 27 va ser la més alta en un mes de febrer a 8 de les 144 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades, totes elles situades en zones elevades. Cal assenyalar que es tracta de la mínima diària (0-24h UTC):
Amplitud tèrmica de prop de 30 ºC
La combinació d’una temperatura diürna tan elevada però amb nits fredes a les fondalades ha provocat que l’amplitud tèrmica (diferència entre la temperatura màxima i mínima diària) superés els 25 ºC a diversos sectors de l’interior, valls del Pirineu i punts enclotats del prelitoral.
Com a cas extrem, ahir dimecres l’estació de Das – Aeròdrom, situada al bell mig de la plana de la Cerdanya, va mesurar una mínima de -6,3 ºC i una màxima de 22,7 ºC, de manera que l’amplitud tèrmica va ser de 29,0 ºC. El valor més elevat d’amplitud tèrmica al llarg dels seus prop de 18 anys de dades, que és també el més alt de la XEMA, va ser de 29,3 ºC tant el 18 de juliol de 2012 (4,3 ºC / 33,6 ºC) com el 12 d’octubre de 2011 (-0,1 ºC / 29,2 ºC).
Dades del radiosondatge de Barcelona
Les dades del radiosondatge de Barcelona mostren com entre dimecres i dijous la temperatura a 850 hPa ha superat els 10 ºC i tant el dimecres a les 12h UTC com el dijous a les 00h UTC ha sigut de 12,4 ºC, un valor més de 8 ºC per sobre de la mitjana d’aquesta època de l’any. Tot i ser valors elevats, a la sèrie 1998-2019 n’hi ha diversos de superiors en un mes de febrer, especialment el màxim de 15,2 ºC de l’1 de febrer de 2016 a les 12h. Aquest fet explica l’absència de rècords de màxima a cotes altes del Pirineu al llarg de l’episodi.
28 de febrer de 2018
1