- Acord de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona amb actors rellevants de l’economia social i solidaria de Barcelona per impulsar la nova etapa
- El mes vinent s’iniciaran obres d’ampliació i millora de la seu provisional de Coòpolis al bloc 8, amb nous espais per a la incubació de projectes cooperatius
- L’Ajuntament finalitza la redacció del projecte executiu del bloc 4 de Can Batlló, on començaran obres a finals d’any i que donaran lloc al Centre de promoció del Cooperativisme més gran del sud d’Europa, amb prop de 4.200 m2
Acord del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l'Ajuntament de Barcelona amb actors rellevants de l’economia social i solidaria de la ciutat per impulsar Coòpolis com a “Centre de promoció del Cooperativisme de Barcelona” i per fer realitat la seva futura ubicació al bloc 4 del recinte de Can Batlló. Fruit d’aquesta bona pràctica de cooperació entre administracions i el sector cooperatiu també resultaran les obres d’ampliació de l’actual espai de Coòpolis, al bloc 8, que començaran el mes vinent.
A finals de 2016 arrencava el projecte Coòpolis, impulsat pel sector cooperatiu de Barcelona. Està format per 18 entitats de la ciutat i forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya impulsada pel Departament de Treball, Afers Socials i Família. L’any 2019 serà la tercera vegada que Coòpolis és beneficiari de la convocatòria de subvencions de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius. El Departament finança la Xarxa d’Ateneus Cooperatius del territori amb 4M d’euros i 7M d’euros més es destinen a projectes singulars.
En aquests dos anys, des del començament de la seva activitat, Coòpolis -Ateneu cooperatiu de Barcelona- ha atès 4.201 participants en el conjunt de les seves activitats, ha desenvolupat accions en 21 barris de la ciutat, ha acompanyat 163 projectes dels quals en neixen 53 noves cooperatives i es contribueix a la creació de 167 nous llocs de treball a la ciutat.
En aquest context, la Generalitat i l'Ajuntament van signar al novembre un acord de col·laboració en les polítiques públiques de foment de l’economia social i solidària a la ciutat de Barcelona i evitar duplicitats. Ara es concreta la primera acció d’aquesta cooperació entorn del Programa d’Ateneus de Cooperatius a la Ciutat de Barcelona. Per una banda la Generalitat es comprometia a destinar part dels recursos a Barcelona, i per altra banda, l’Ajuntament a destinar un equipament adequat, en concret el bloc 4 de Can Batlló. Aquest treball conjunt entre Ajuntament i Departament de Treball, Afers Socials i famílies també ha de servir per compartir una estratègia territorial i amb el sector.
A data d’avui, l’Ajuntament ja ha redactat el projecte executiu del Bloc 4, del que serà el Centre de promoció del Cooperativisme més gran del sud d’Europa, amb prop de 4.200 m2 dedicats al foment del cooperativisme. Comptarà amb 1.500 m2 d’espais d'incubació; 225 metres quadrats de tallers, 150 metres d'espai de co-treball, fins a cinc aules formatives, zones de descans i office, sales de reunions i zona administrativa. La previsió és que les obres puguin començar a finals de 2019 i que l’equipament estigui disponible a finals de 2021. El pressupost total de l’obra és d’entorn 7 MEUR i comptarà amb un finançament del 40% del període de programació FEDER 2014-2020 de la Unió Europea.
Fins al trasllat definitiu al bloc 4, el mes vinent s’iniciaran obres d’ampliació i millora de l’espai provisional per l’activitat de Coòpolis al bloc 8, que finalitzaran al juliol de 2019 i tenen un cost de 380.000€. Amb aquesta ampliació el projecte Coòpolis comptarà amb 900 metres quadrats totals i un espai d’incubació de cooperatives.
En aquest marc, l’Ajuntament de Barcelona signarà durant el mes d’abril un acord de cooperació amb l’agrupació d’entitats que formen Coòpolis, en tant que beneficiaries de l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, per coordinar les accions de foment del cooperativisme a la ciutat.