Empresa i Treball

Taula Permanent del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement

El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement fa un nou pas endavant amb la constitució de la Taula Permanent

query_builder   1 març 2019 15:16

event_note Nota de premsa

El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement fa un nou pas endavant amb la constitució de la Taula Permanent

Taula Permanent del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement
Taula Permanent del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement
  • La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, avança que “el Pacte definirà 20 objectius de país per avançar cap a la Catalunya que volem ens els pròxims deu anys”

El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) ha fet avui un nou pas endavant amb la constitució de la Taula Permanent, que és l’instrument de direcció i coordinació per a l’elaboració i aprovació del Pacte. En el decurs de l’acte, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que ostenta la presidència de la Taula Permanent, ha destacat que, tant en aquest organisme com tota la resta que preveu el PN@SC, s’ha de preservar la vocació transversal i de consens del Pacte” necessària per elaborar el document final que permetrà implementar mesures concretes a partir del pròxim any.
 
“Ens plantegem un document final que fixi 20 objectius de país que ens permetin avançar cap a l’horitzó 2030, cap a la Catalunya que volem en els pròxims deu anys”, ha explicat la consellera. Seguint el model de països capdavanters en innovació, com ara Àustria, el document del PN@SC fixarà uns objectius concrets amb indicadors d’inici (de quina situació partim) i de final (a on hem d’arribar). Així mateix, definirà les mesures per tal que els objectius finals esdevinguin una realitat en el període marcat.
 
Sistema de coneixement i societat

La Taula Permanent està integrada per 33 membres, dels quals 15 ho són per càrrec i altres 18 ho són per designació. Concretament, els membres que integren la Taula Permanent en funció del seu càrrec són la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que la presideix, i que està acompanya pels secretaris d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau; i d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer. També hi són presents la directora general d’Universitats, Victòria Girona; el director general de Recerca, Joan Gómez Pallarès; el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Lluís Baulenas; el director general de Recerca i Innovació en Salut, Albert Barberà; i el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, Lluís Juncà.
 
Completen la designació per ostentació de càrrec el president de l’Agència Catalana per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU Catalunya), Josep Joan Moreso; el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero; el president de l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER), Josep Samitier; el president la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics (XPCAT), Josep Miquel Piqué; el director d’EURECAT, Xavier López; el representant que designi el Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT); i la integrant del Consell General de Cambres, Carme Poveda.
 
Pel que fa als altres 18 membres, representen a:
 
•   3 de les universitats (UB, UdG i UIC/URL),
•   3 dels consells socials d’universitats (UPF, UPC i URV),
•   3 dels centres de recerca (IRTA, ICFO i IDIBELL),
•   3 associacions empresarials (FEPIME, PIMEC i Foment del Treball),
•   3 sindicats (UGT i CCOO),
•   2 ens locals (Ajuntament de la Seu d’Urgell i Diputació de Tarragona),
•   1 CEUCAT (Consell de l’Estudiantat Universitari de Catalunya).
 
La Taula Permanent també està integrada per un secretari, figura que recau en el coordinador del Pacte: el director general de Planificació en l’Àmbit d’Universitats i Recerca, Josep Pallarès.
 
Aquest òrgan del PN@SC es reunirà com a mínim una vegada cada dos mesos i, en una primera fase, té com a funcions nomenar, organitzar, fer el seguiment, valorar i complementar els treballs dels grups de treball. Posteriorment, s’encarregarà de validar les propostes inicial i final del Pacte per elevar-les al Plenari. Un cop aprovat el Pacte, la Taula Permanent és l’encarregada de traslladar al Departament d’Empresa i Coneixement –que és el competent en el lideratge del PN@SC– qualsevol necessitat i proposta de millora, en exercici de les seves funcions de seguiment.
 
Creació dels set grups de treball

En la primera sessió de la Taula Permanent, s’ha impulsat la creació dels Grups de Treball. En total són set grups que desenvoluparan els set eixos del Pacte.
 
1.               La missió i la visió del sistema de coneixement.
2.               Els recursos humans.
3.               Els recursos econòmics.
4.               El sistema de recerca.
5.               El sistema de transferència, d’innovació i d’emprenedoria.
6.               Les infraestructures de suport a la recerca.
7.               La interacció amb el territori i les ciutats.
 
El primer grup estarà presidit per la Universitat de Barcelona (UB), el segon per la Universitat de Lleida (UdL), el tercer pel Departament d’Economia, el quart per l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el cinquè per la Secretaria d’Empresa i Competitivitat, el sisè per l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER), i el setè per la Diputació de Tarragona.
 
En tots els grups hi haurà representats del sistema d’educació superior, recerca i innovació, així com del teixit empresarial i social de Catalunya.
 
Els grups, que començaran els seus treballs aquest mateix mes de març, són els encarregats de l’elaborar una proposta de mesures concretes corresponents a cada àmbit i que s’integraran en el document final del Pacte.
 
En els pròxims dies, també es configurarà el Consell Consultiu, que estarà format per fins a 40 persones de l’àmbit acadèmic, científic, empresarial, social i cultural, entre d’altres, que donaran suport als altres òrgans del PN@SC.
 

1  

Imatges

Taula Permanent del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement

Taula Permanent del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement 2908

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia