Cultura

Mancomunitat

Laura Borràs: "El lema de la Mancomunitat Cultural hauria de ser el de gestionar junts per a gestionar millor"

query_builder   4 març 2019 19:16

event_note Nota de premsa

Laura Borràs: "El lema de la Mancomunitat Cultural hauria de ser el de gestionar junts per a gestionar millor"

  • La consellera de Cultura ha presidit aquesta tarda al Palau de la Generalitat l’acte de constitució del Consell de la Mancomunitat Cultural, juntament amb les quatre diputacions
  • Borràs ha explicat que aquest Consell pretén ser un òrgan de cooperació permanent en l’àmbit cultural i que s’inspira en “la primera Mancomunitat, que ja tenia la cultura com una de les seves prioritats”
Mancomunitat
El Departament de Cultura juntament amb les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona han constituït el Consell de la Mancomunitat Cultural, amb l’objectiu de coordinar i posar en comú les diferents polítiques culturals que es duguin a terme arreu del territori.
 
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha presidit l’acte aquesta tarda al Palau de la Generalitat, juntament amb el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells; el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol Esteve; i el diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, Joan Olivella.
 
La consellera Borràs ha explicat que el Consell de la Mancomunitat Cultural neix amb “el lema de poder gestionar junts per a gestionar millor”, ja que “això es el que hem volgut manifestar amb la creació d’aquesta Mancomunitat, que és un exercici de responsabilitat compartida”. La consellera ha recordat que la iniciativa s’inspira en “la primera Mancomunitat, que ja tenia la cultura com una de les seves prioritats”. “De manera ben encertada, Joan Fuster parlava d’aquest període com «el període constituent de la cultura catalana»”. “La Mancomunitat volia fer arribar una biblioteca i una escola a tots els municipis de Catalunya”, ha subratllat.
 
“Tots som conscients del que va representar en termes de recuperació de l’autogovern de Catalunya la posada en marxa de la Mancomunitat de Catalunya, entre 1914 i 1925”, ha afirmat Borràs. “Amb una lògica d’administració nacional coordinada entre les quatre diputacions, que enllaçava la històrica Diputació del General amb la posterior Generalitat contemporània, i alhora amb una vocació de servei als ajuntaments d’arreu del territori, la Mancomunitat va suposar una modernització indiscutible del nostre país i alhora un reforçament institucional del nostre caràcter nacional”.
 
La consellera Borràs ha explicat que el Consell de la Mancomunitat Cultural té com a objectiu augmentar la coordinació entre les administracions que tenen competències en matèria de cultura; l’exigència de respondre davant dels ciutadans d’una manera transparent i tan eficient com sigui possible a l’hora de gestionar els recursos públics, i “la voluntat de ratificar una dinàmica de col·laboració entre Generalitat i Diputacions que ja té un recorregut fet i que s’ha demostrat exitós”.
 
La titular de Cultura ha destacat que aquest òrgan de cooperació en matèria cultural  “ens ha de permetre millorar l’aprofitament de mitjans econòmics, materials i humans de totes les administracions que en formarem part” i “que qualsevol projecte o acció del Departament de Cultura i de les diputacions en matèria de cultura es pugui coordinar i finançar conjuntament”.
 
Les funcions d’aquest Consell es basen en l’intercanvi d’informació referent a les polítiques culturals que afectin la relació d’aquestes institucions. El Consell haurà d’elaborar un pla de cooperació que inclogui els projectes, programes i les corresponents línies d’actuació en polítiques culturals. Això implica fer el seguiment i avaluació del pla de cooperació esmentat i proposar criteris de coordinació entre les actuacions en polítiques culturals.
 
A més, es crearan i impulsaran grups de treball tècnics, de caràcter específic, per a l’estudi i anàlisi de les diferents línies d’actuació en l’àmbit de la política cultural i s’estudiarà i analitzarà prèviament els projectes que impulsi el Departament de Cultura. Finalment, s’informarà sobre les qüestions que plantegin els diferents temes de cooperació, així com resoldre dubtes que puguin sorgir.
 
El Consell de la Mancomunitat Cultural està integrat per:
 
·         La persona titular del departament competent en matèria de cultura o la persona en qui delegui, la qual n’exerceix la presidència.
·         La persona titular de la Secretaria General del departament competent en matèria de cultura.
·         La persona titular de la direcció general competent en matèria de cooperació amb les altres administracions públiques del departament esmentat.
·         Dues vocalies en representació de cadascuna de les diputacions provincials.
·         Cinc vocalies del departament competent en matèria de cultura, nomenades per la persona que n’és titular.
 
El Consell es reunirà, de manera ordinària, un cop cada quatre mesos i amb caràcter extraordinari sempre que sigui convocada per iniciativa de la presidència o ho demani almenys la meitat de les persones membres.
 
Programa.cat
El Departament de Cultura dona suport des de fa anys, de manera mancomunada amb les Diputacions, a diversos projectes culturals que es porten a terme arreu del país. La creació del Consell de la Mancomunitat Cultural ha de permetre convertir aquestes col·laboracions puntuals en estructurals i obrir noves línies de col·laboració, a partir d’una planificació estratègica de necessitats.
 
Com a exemples d’èxit del treball entre el Departament de Cultura i les quatre Diputacions hi ha, per una banda, el Programa.cat, que es va iniciar l’any 2014 amb la Diputació de Barcelona, i, per altra banda, els convenis de col·laboració amb els municipis integrats al Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya (SPEEM) com a equipaments locals multifuncionals (E3). L’any 2017, la Diputació de Girona es va unir a aquesta iniciativa i, finalment, l’any 2018, ho han fet les diputacions de Lleida (a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs) i Tarragona.
 
El Programa.cat és un sistema d’ajuts que permet que el Departament de Cultura i les diputacions catalanes (cadascuna per als municipis de la seva demarcació) donin suport a les programacions estables d’arts escèniques i música municipals finançant una part de la contractació. El Programa.cat està impulsat des de la Direcció General de Cooperació Cultural.
 
També s’han portat a terme actuacions des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i des de la Direcció General del Patrimoni Cultural, amb una o més diputacions i amb la participació d’altres organismes com l’Institut Ramon Llull, així com des del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat.
 
 
 
 

4  

Imatges

La presentació de la Mancomunitat ha tingut lloc al Saló Torres García del Palau de la Generalitat

La presentació de la Mancomunitat ha tingut lloc al Saló Torres García del Palau de la Generalitat 371

Moment de la presentació

Moment de la presentació 1079

Foto de grup al Pati dels Tarongers

Foto de grup al Pati dels Tarongers 452

Foto de grup al Pati dels Tarongers 2

Foto de grup al Pati dels Tarongers 2 303

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia