Direcció General de Comunicació

El Govern acorda declarar els Tonis de Manlleu Festa Tradicional d'Interès Nacional

El Govern acorda declarar els Tonis de Manlleu Festa Tradicional d'Interès Nacional

query_builder   5 març 2019 15:12

event_note Nota de premsa

El Govern acorda declarar els Tonis de Manlleu Festa Tradicional d'Interès Nacional

El Govern ha acordat declarar la Festa dels Tonis de Manlleu com a Festa Tradicional d’Interès Nacional, una de les celebracions més arrelades del calendari festiu manlleuenc, amb uns trets singulars que la converteixen en una festa de referència en el context comarcal i nacional.
 
La Festa dels Tonis de Manlleu s’inicia el divendres anterior al 17 de gener i finalitza el darrer dissabte del mes de gener. Els dies centrals són el 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat, i el diumenge posterior. El primer testimoni documental de la festa data del 1893 i es troba al llibre de Domènec Torrent i Garriga Manlleu: croquis para su historia, on es recullen les festes i tradicions de la ciutat. Si bé la primera referència documental data de finals del segle XIX, es creu que la festa ja se celebrava anys enrere.
 
La rellevància de la Festa dels Tonis i la devoció al sant prové de l’important gremi dels traginers i taverners locals. Al llarg del temps, l’estructura de la festa s’ha mantingut invariable amb algunes incorporacions més recents com el pregó de Tonis i la desaparició d’alguns elements com la carrera de rucs o carreres hípiques.
 
Un dels actes destacats de la festa és la missa en honor del sant i dels Tonis difunts, en la qual es lliura als assistents una estampa del sant i panets beneïts. El mateix dia al vespre, s’organitza el passant de nit, conegut també com el passant dels Traginers. Els Tonis fan un recorregut a peu, acompanyats d’una banda musical, i fent parada a diferents establiments de la ciutat on se’ls rep amb menjar i beguda. En algunes edicions s’organitza la Carrera de Cintes, una modalitat d’exercici hípic on es posa a prova l’habilitat dels genets. El diumenge, després de la missa solemne, es fa la benedicció de les cavalleries i s’inicia el passant dels Tres Tombs, que és considerat l’acte central de la festa. Aquest passant, que compta amb acompanyament musical és encapçalat per un carro que porta la imatge de sant Antoni i els banderers i cordonistes, adults i infantils, i el segueixen una quarantena de carruatges de diferents poblacions, un centenar de genets i una diligència amb els balladors infantils del Ball del Ciri.
 
El recorregut varia a cada edició i es dissenya en funció del domicili del banderer i dels cordonistes. El Ball del Ciri és una dansa tradicional que es balla a Manlleu des de finals del segle XIX i constitueix un dels elements festius més destacats. El ball tanca la celebració i reuneix a tots els participants del passant dels Tres Tombs. Banderer i cordonistes són protagonistes destacats de la festa. Les banderes, la de l’administració del sant, coneguda com la Bandera dels Pabordes i la bandera del gremi, coneguda com la Bandera Gran, són presents en diferents moments de la festa i simbolitzen el traspàs de poder d’un banderer a un altre.
Antigament la festa era organitzada pel gremi de traginers i taverners; actualment l’organitza l’Associació Sant Antoni Abat-Tonis de Manlleu, coneguda popularment com el Gremi de Tonis.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia