Salut

La consellera de Salut, Alba Vergés, en un moment de la segona reunió plenària del Fòrum de Diàleg Professional

Vergés anuncia la creació de l'Observatori de les professions sanitàries per fer seguiment dels acords del Fòrum de diàleg professional

En el segon plenari del Fòrum s'han presentat els 17 reptes professionals de present i futur que s'han treballat amb el sector

query_builder   5 març 2019 18:51

event_note Nota de premsa

Vergés anuncia la creació de l'Observatori de les professions sanitàries per fer seguiment dels acords del Fòrum de diàleg professional

En el segon plenari del Fòrum s'han presentat els 17 reptes professionals de present i futur que s'han treballat amb el sector

  • Definir els principals rols de les professions; garantir l’equitat territorial en disponibilitat de professionals i especialistes; definir una estratègia per impulsar la medicina familiar i comunitària, i augmentar la capacitat d’atracció de centres i unitats docents de Catalunya per atraure-hi talent i contribuir a retenir-lo són reptes que s’han concretat avui
  • La consellera Vergés anima als professionals a participar en les respostes als 17 reptes “per orientar amb decisió les polítiques de planificació i d’ordenació professional a les noves realitats del sistema sanitari català”
2n plenari del Fòrum de Diàleg Professional
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha presentat avui els 17 reptes, de present i de futur, per abordar les necessitats de professionals a Catalunya que s’han acordat amb el sector. Durant la II Edició del Fòrum de Diàleg Professional, -que s’ha celebrat aquesta tarda a l’Hospitalet de Llobregat-, la titular de Salut ha animat els professionals a participar en les comissions de treball per trobar solucions als 17 reptes plantejats:
  1. Definir els principals rols de les professions.
  2. Establir, per àmbits assistencials i per a cada una de les professions sanitàries i especialitat, si escau, l’objectiu general de dotació de professionals necessaris per desenvolupar els rols, segons el model i la població.
  3. Establir les bases de models de gestió i d’organització del treball en els centres i equips assistencials, que optimitzin la resolució, millorin l’entorn laboral i la conciliació de la vida laboral, personal i familiar.
  4. Millorar les competències TIC dels professionals de la salut; avançar en un ús de les TIC que afavoreixi una atenció més personal i en el disseny de serveis d’atenció no presencial.
  5. Adequar la planificació i el contingut de la formació de grau de les professions sanitàries a la progressió del coneixement cientificotècnic, els rols professionals necessaris i el treball multidisciplinari que es dona en els centres i equips assistencials.
  6. Explicitar als programes de grau, la formació en valors i actituds comuns i propis de les professions sanitàries, per garantir un model d’atenció sanitària de qualitat a la ciutadania de Catalunya.
  7. Adequar en la formació de grau, els criteris d’acreditació, qualitat, infraestructures docents i les dotacions de professorat, tant en relació amb el nombre, com pel que fa al seu perfil assistencial i docent.
  8. Prendre mesures per afavorir l’equitat en l’accés a la universitat dels estudiants catalans.
  9. Definir uns itineraris formatius de formació sanitària especialitzada (FSE) que incorporin explícitament la formació en valors i actituds propis de l’exercici de les professions sanitàries per garantir un model d’atenció sanitària de qualitat a la ciutadania de Catalunya.
  10. Revisar i adequar, si escau, la capacitat formativa d’FSE a Catalunya, per garantir la cobertura de necessitats de professionals.
  11. Augmentar la capacitat d’atracció de centres i unitats docents de Catalunya per atraure-hi talent i contribuir a retenir-lo.
  12. Establir les principals estratègies per captar i retenir el talent professional, especialment aquell que s’ha format en el nostre territori, en coherència amb els valors socials i professionals i els principis del model sanitari català.
  13. Promoure el desenvolupament professional continu (DPC) i que la seva valoració i reconeixement contribueixin de manera efectiva a la millora de l’exercici professional.
  14. Millorar la qualitat de l’ocupació en el sistema sanitari català.
  15. Garantir l’equitat territorial en la disponibilitat de professionals i especialistes, preservant els criteris qualitatius de l’assistència.
  16. Impulsar les polítiques de planificació i d’ordenació de la professió infermera.
  17. Definir una estratègia de planificació i d’impuls de la medicina familiar i comunitària.
En la recerca de solucions als 17 reptes plantejats hi seran presents: infermeres, metges, farmacèutics, fisioterapeutes, treballadors socials, odontòlegs, psicòlegs, òptics-optometristes, dietistes i nutricionistes, podòlegs, terapeutes ocupacionals, logopedes, biòlegs, higienistes i protètics dentals.
 
La consellera de Salut ha anunciat avui la creació de l’Observatori de les professions sanitàries, "un espai estable i permanent per fer seguiment i compartir coneixement en demografia de professionals i planificació de futur de necessitats" ha afirmat.
 
En aquesta II Edició del Fòrum de Diàleg Professional, -un espai de debat i treball-, hi ha participat prop d’un centenar de professionals del sector de la salut des de representants de col·legis professionals, entitats de pacients, societats científiques, organitzacions sanitàries i docents, sindicats i representants del Departament.
 
El setembre el Departament de Salut va iniciar un procés de participació per identificar les necessitats dels i les professionals del sistema sanitari per fer front als reptes d’envelliment, cronicitat, integració de l’atenció i noves necessitats de la població. Durant aquest temps s’ha elaborat un diagnòstic i definició acurada d’aquests reptes que s’han presentat avui i està previst que, d’aquí a mig any aproximadament, se celebri el III Fòrum de Diàleg Professional que haurà de servir per definir les accions i mesures que permetran abordar les necessitats de professionals a Catalunya.

2  

Imatges

Foto1: Vista general de la segona reunió plenària del Fòrum de Diàleg Professional de representants del sector de la salut

Foto1: Vista general de la segona reunió plenària del Fòrum de Diàleg Professional de representants del sector de la salut 1231

Foto 2: La consellera de Salut, Alba Vergés, s'adreça als assistents a la segona reunió plenària del Fòrum de Diàleg Professional

Foto 2: La consellera de Salut, Alba Vergés, s'adreça als assistents a la segona reunió plenària del Fòrum de Diàleg Professional 901

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia