- El secretari d’Empresa i Competitivitat; Joaquim ferrer, ho ha explicat avui en l’acte inaugural del I Congrés Professional d’Artesania, una iniciativa impulsada pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) amb l’objectiu de generar una plataforma per dotar d’eines al sector per a la millora de la seva competitivitat i internacionalització
- Amb l’objectiu de potenciar la professionalització del sector, el secretari també ha destacat la participació d’empreses catalanes del món del disseny i l’artesania a l’abril a la Milano Design Week 2019, amb l’exposició ‘Inspired in Barcelona: Mediterranean Design”, una mostra organitzada pel Departament d’Empresa i Coneixement, conjuntament BCD Barcelona Centre de Disseny i l’Ajuntament de Barcelona
- El sector artesà compta amb 8.204 empreses i professionals i ocupa a 11.000 mil persones a Catalunya. Per tal de potenciar el sector, la Generalitat ha atorgat 370.000 euros en ajuts a l’artesania el 2018, xifra que suposa un 14 % més respecte l’any anterior
En el marc de l’acte inaugural del I Congrés Professional d’Artesania que se celebra durant el dia d’avui al Recinte Modernista de Sant Pau, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, ha explicat avui que la Generalitat a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) està treballant “pel foment del talent emergent i el relleu generacional en l’artesania a través del Programa Jove 2019 -2022”.
Aquest programa, que s’emmarca en el Pla estratègic d’artesania, i que s’està desenvolupant amb col·laboració de la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC), contempla la creació d’un “Espai Jove”, amb assessorament i networking, i el projecte Mentoring mitjançant el qual els joves graduats puguin aprendre amb profunditat la pràctica de l’ofici a través dels Mestres Artesans. També hi figura poder realitzar acompanyament del talent jove dels futurs graduats de les Escoles d’Arts i Disseny en la seva futura integració en el mercat laboral.
El secretari ha destacat que “l’artesania és una expressió cultural i social que combina: tècnica amb disseny; tradició amb innovació; valors locals amb reconeixement internacional. Un sector que actualment compta amb 8.204 empreses i professionals i que ocupa a 11.000 mil persones a Catalunya. En aquest sentit el secretari ha destacat “ que és el nostre compromís millorar, posicionar i consolidar tant l’activitat artesanal del país, com la seva progressió al territori i la projecció internacional, així com garantir el seu relleu generacional. Amb aquest objectiu Ferrer ha recordat que per tal de potenciar el sector, la Generalitat va atorgar 370.000 mil euros en ajuts a l’artesania el 2018, xifra que suposa un 14 % més respecte l’any anterior”.
En l’acte inaugural i posant com a exemple el Congrés i en l’aposta per “aquesta artesania contemporània, amb arrels, però alhora innovadora i vinculada al disseny”, Joaquim Ferrer ha explicat que aquest mes d’abril “estarem presents a la Milano Design Week 2019, mostrant el nostre potencial”. El Departament d’Empresa i Coneixement, a través d’ACCIÓ organitza conjuntament BCD Barcelona Centre de Disseny i l’Ajuntament de Barcelona i, amb la col·laboració de Clúster Hàbitat, l’exposició ‘Inspired in Barcelona: Mediterranean Design, i “on els protagonistes sereu vosaltres empreses, artesans i dissenyadors del sector”, ha assenyalat el secretari.
A més en relació al Congrés ha destacat que “ha de servir de punt de partida, que ens engresqui a tots i ens doni eines i coneixements per, tots junts, aconseguir que Catalunya sigui una referència a Europa en artesania, innovació i disseny”.
Amb més de 200 assistents, i sota el títol “ De la fira al MOMA: Com em posiciono, com em projecto?”, el Departament d’Empresa i Coneixement a través del Consorci de Comerç Artesania i Moda ( CCAM), ha impulsat aquesta jornada de formació i coneixement.
El Congrés neix amb l’objectiu d’esdevenir una plataforma de debat i de coneixement, que explori les necessitats actuals del sector i el que doti d’eines per enfortir la seva competitivitat i internacionalització. Vol ser un punt de trobada per crear sinergies entre els diferents actors creatius i productius que conformen el sector.
En aquesta primera edició, que tindrà un caràcter anual i que es vol celebrar arreu del territori, el Congrés a través de ponències, taules rodones i sessions de networking, aborda el posicionament de mercats, les noves tendències i models de negoci com a factors per enfortir la projecció professional.
El programa del I Congrés Professional d’Artesania compta amb la participació de ponents de prestigi internacional com la presidenta del World Crafts Council Europe (WCC), Louise Allen, i experts referents en el món del disseny com Jordi Arnau, director de BD Barcelona Design, Daniel Córdoba - Mendiola, director de The Hunter, o Rubén López, galerista i consultor en màrqueting digital, entre d’altres. ( Consultar programa aquí )
El congrés el clourà la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, (18.30h) i comptarà també amb un dinar networking, una conferència sorpresa i sessions simultànies per abordar de manera més específica els casos de models de negoci Luxe – Artístic – Fira.
Per definir l’estructura i continguts del Congrés s’ha comptat amb la col·laboració d’un Consell Assessor format per representants del món de l’artesania i del disseny de Catalunya: Joan Gomis, director general de MISUI; Mónica Bonafonte, directora general del FAD; Victòria Rabal, directora del Museu Molí Paperer de Capellades; Jesús-Àngel Prieto, professor de l’Escola Massana i doctor en Hª de l’Art; Jan Madrenas ceramista, en representació de la FAAOC; i Sara González, secretària de l’A-FAD.
-----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes a través de:
Facebook CCAM: https://www.facebook.com/ccamcat/
Twitter CCAM: https://twitter.com/ccamcat
A Twitter: @empresacat