Educació

IOC

El Govern aprova un pla per fomentar la llengua i la cultura aranesa a través de l'IOC

query_builder   11 març 2019 15:00

event_note Nota de premsa

El Govern aprova un pla per fomentar la llengua i la cultura aranesa a través de l'IOC

  • L’actuació, que s’ha engegat al gener de 2019, preveu la concreció de l’oferta educativa a l’IOC, la creació d’un espai en xarxa pels professors i la publicació dels currículums oficials en ensenyaments de l’aranès
IOC
El Govern ha aprovat avui l’acord corresponent al Pla d’actuació per al foment de la llengua, tradicions i cultura de l’occità, aranès a l’Aran, a través de l’Institut Obert de Catalunya (IOC) del Departament d’Educació. El Govern considera necessari impulsar aquest pla atès que l’aranès és la llengua pròpia d'Aran i llengua oficial, i esdevé un dels pilars i un dels trets fonamentals que configuren la identitat aranesa. És per això, que serà present en l'oferta educativa a Catalunya mitjançant l’IOC.
 
Aquesta actuació, que s’ha engegat al gener de 2019, preveu com es concretarà l’oferta a l’IOC, la creació d’un espai en xarxa com a repositori d’ús compartit pels professors i el fet de poder reprendre la publicació definitiva dels currículums oficials en ensenyaments de l’aranès en els diferents nivells d’ensenyament. Pel que fa a la concreció de l’oferta, es durà a terme una convocatòria d’una jornada de participació, amb experts en la matèria per definir l’oferta més ajustada per contribuir a la difusió  de la llengua i cultura occitanes arreu del territori, se’n definiran els continguts i es concretarà el perfil dels professionals que podran impartir la formació.
 
Pel que fa a la creació de l’espai en xarxa com a repositori d’ús compartit, que serà
d’accés per tots els experts assistents a la jornada, comptarà amb aportacions d’articles, presentacions, unitats didàctiques i formatives, i altres materials que ajudin a la preparació dels materials curriculars vinculats a l’oferta formativa. També es crearà i gestionarà un espai virtual per al coneixement, documentació i aprofitament pedagògic del patrimoni arquitectònic i cultural de l'Aran, que serà obert a tots els centres educatius de Catalunya, disponible de cara al curs 2019-2020, amb oferta dels materials i de les propostes didàctiques elaborades per professorat especialista.
 
Finalment, l'acord contempla que durant el segon trimestre de 2019 es dugui a terme la publicació definitiva dels currículums oficials en ensenyaments de l’aranès en els diferents nivells d’ensenyament per donar una referència normativa que contextualitzi la implementació de l’oferta formativa d’aranès que es durà a terme a través de l’IOC.
 
Antecedents
 
En els darrers cursos, el Departament d’Educació ha promogut diverses accions a favor de la llengua occitana, per al conjunt del territori, com l’elaboració de materials didàctics i de recursos per al professorat, altres materials per treballar la intercomprensió, i la creació d’una pàgina de recursos pedagògics per a l’ensenyament i l’aprenentatge de l’occità per als docents de Catalunya. També, com a formació de mestres i professors, s’han organitzat  jornades de formació sobre els mètodes d’intercomprensió de llengües romàniques i s’han ofert cursos d’introducció a la llengua i cultura occitanes en línia organitzats pel Departament  des del curs 2015-2016. També s’han publicat recursos al portal dels estudiants del sistema educatiu.
 
11 de març de 2019
 

1  

Imatges

IOC

IOC 97

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia