• Les mesures implementades en el marc del programa han suposat un benefici ambiental i un estalvi econòmic per a les organitzacions

 

  • Un gran ventall de sectors en formen part, encapçalats per les consultories i enginyeries, la indústria, la logística i el transport de viatgers, i les entitats amb finalitats socials
Infografia
Les emissions inscrites al Programa d’acords voluntaris per a la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle van ser l’any 2018 de més d’1,3 milions de tones de CO2,segons les dades que han reportat les 159 organitzacions adherides a finals de l’any passat –un 70%, empreses privades, un 14%, entitats de l'administració pública i, la resta, ONG i d’altres. De totes les emissions –el 81% de les quals, produïdes a la demarcació de Barcelona– un 64% van estar vinculades al consum elèctric.
Augment de les emissions del consum elèctric
 
El 2017 es va produir un increment global del 9% de les emissions comunicades respecte l’any 2016. El principal motiu és l’augment del 24% de les emissions del consum elèctric. Aquest augment es deu, per un costat, a la recuperació econòmica i, per l’altre, a què, entre els anys 2016 i 2017 va pujar la proporció de fonts fòssils en el factor d’emissió de la generació de l’electricitat de la xarxa en detriment de les fonts renovables, provocat per un descens molt significatiu de l’energia hidràulica.
 
Encara que el global d’emissions s’incrementi, cada organització ha tingut la seva particular evolució entre els anys 2016 i 2017. En aquest sentit, cal destacar que el 34% de les organitzacions van protagonitzar un descens en les emissions totals de GEH reportades, principalment per la implementació de les mesures de reducció d’emissions. Entre aquestes mesures, la que té una major incidència és la compra d’electricitat 100% renovable, encara que també hi ha organitzacions que redueixen les seves emissions de l’electricitat a través de mesures d’eficiència.
 
La compra d’electricitat renovable és una mesura en creixement en el Programa d’acords voluntaris. Un 36% d’organitzacions compren electricitat 100% renovable per a una part o per al total del seu consum elèctric de 2017. Tot i que aquesta mesura no té un efecte en la reducció del consum elèctric de l’organització, cal impulsar-la com a complement de moltes altres vinculades a la promoció les energies renovables i que, globalment, generin la necessitat de fer noves instal·lacions d’energia renovable. En aquest sentit, es comença a percebre un increment de les mesures implementades adreçades a posar en marxa instal·lacions de renovables per a l’autoconsum, sigui per a substituir el consum elèctric de xarxa, com el consum de combustibles fòssils per a calefacció i aigua calenta sanitària (ACS).
 
Increment dels sectors econòmics i socials
 
El principal repte del Programa d’acords voluntaris és implicar els diferents actors de la societat catalana en la reducció d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. En aquest sentit, el programa ha evolucionat significativament i des de l’any 2010 fins ara cada vegada hi ha representats un major nombre de sectors. Els majoritaris són
per aquest ordre, les consultories/enginyeries, la indústria, la logística i transport de viatgers i les entitats amb finalitats socials.
 
També en formen part l’administració pública general, els ajuntaments, empreses del cicle integral de l’aigua, comerços, empreses de la construcció, de la distribució d’electricitat, entitats d’educació i recerca, empreses que organitzen esdeveniments, entitats de l’esport, empreses de manteniment i neteja d’edificis i instal·lacions, ports i clubs nàutics, entitats financeres, de serveis sanitaris, empreses de tecnologia, de transport i gestió de residus, i establiments de turisme i restauració.
 
Els acords voluntaris són un segell de qualitat que poden obtenir empreses, organitzacions i institucions de Catalunya que acreditin un compromís ferm per a la reducció d’aquests gasos, responsables del canvi climàtic. A través d’aquest programa, les organitzacions es comprometen voluntàriament a elaborar cada any un inventari d’emissions i a plantejar i implantar mesures per reduir-les.

El programa es duu a terme en tres passos: adhesió, avaluació i actuació. La majoria de les mesures posades en marxa per les organitzacions tenen com a rerefons la reducció de consums energètics, si bé la manera d’aconseguir aquest objectiu és diferent.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 82