• Unes 170 persones representants de les entitats de l’economia social i solidària s’apleguen en unes jornades impulsades pel Departament de Treball, afers Socials i Famílies per abordar el present i el futur del sector.
  • L’economia social dóna feina a més del 10% de la població activa de Catalunya, aporta el 8% del PIB i agrupa unes 60.000 organitzacions que presten servei a uns 5 milions de persones. El 2018 es van crear 210 noves cooperatives, una xifra rècord.
Foto de l'acte
Unes 170 persones representants del sector del cooperativisme i l’economia social i han participat avui en les jornades “Construïm conjuntament el futur de l’economia social i solidària”, impulsades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb la participació de la confederació i les federacions de cooperatives i La Confederació empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya.
 
En el decurs de l’acte, el conseller Chakir el Homrani ha ressaltat la importància d’aquest sector, que dona feina a més del 10% de la població activa de Catalunya, aporta el 8% del PIB i agrupa unes 60.000 organitzacions que presten servei a uns 5 milions de persones.
 
“Les empreses d’economia social i solidària generen riquesa i ocupació estable i de qualitat des dels valors i els principis, apostant per les persones, creant formes de participació, fomentant la diversitat, el desenvolupament local i l’arrelament al territori”, ha destacat. “No és un ecosistema subsidiari de l’economia convencional, sinó una alternativa sòlida i en creixement”, ha conclòs.
 
Pel que fa específicament al món cooperatiu, “mostra bona salut i està en creixement”. Des de 2009, el nombre de cooperatives ha passat des de les 3.900 a les actuals 4.200 i les persones que hi treballen han crescut des de les 38.000 a les 46.000. El 2018 es van crear 210 noves cooperatives, una xifra rècord.
 
Mitjançant el programa d’Economia Social del Departament s’ha creat la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, que s’ha estès per tot el territori i ha acompanyat un 47% de les cooperatives noves que s’han creat en 30 comarques diferents. Més de 320 entitats públiques i privades formen part dels 14 ateneus existents. Des d’aquí, s’han creat 129 empreses d’economia social i solidària , amb més de 600 persones inserides. També s’ha impulsat la formació, s’han organitzat premis i reconeixements o visites a empreses del sector, entre moltes altres accions.
 
A més a més, s’han fet aflorar 150 projectes singulars -72 dels quals reben suport actualment- en sectors tan diversos com la comunicació, l’habitatge, els serveis a les persones, el turisme o l’agroecologia.
 
Paral·lelament i de la mà de les entitats representatives del sector, el govern s’ha proposat el repte de construir un nou marc normatiu a través del desenvolupament de la Llei d’Economia Social i Solidària de Catalunya i el Decret d’Empresa Social per tal d’assolir un desenvolupament econòmic just, equitatiu i sostenible.
 
Més informació, a http://aracoop.coop/