Acció Exterior i Unió Europea

El director general de Cooperació, Manel Vila, i la directora de l'ACCD, Carme Gual, amb la ministra Cidalia Chauque i el governador d'Inhambane, Daniel Chapo.

La cooperació catalana viatja a Moçambic després de la crisi humanitària pel cicló Idai

query_builder   27 març 2019 15:09

event_note Nota de premsa

La cooperació catalana viatja a Moçambic després de la crisi humanitària pel cicló Idai

  • El director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, i la directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), Carme Gual, es reuneixen amb la ministra de Gènere de Moçambic, Cidalia Chauque, i el governador d’Inhambane, Daniel Chapo, per fer balanç de la relació i consolidar les actuacions comunes existents.
  • El proper 2 d’abril es convoca el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència, amb el conseller d’Acció Exterior Alfred Bosch, per coordinar les accions post-cicló a Moçambic.
La cooperació catalana viatja a Moçambic després de la crisi humanitària pel cicló Idai
El director general de Cooperació, Manel Vila, i la directora de l'ACCD, Carme Gual, amb la ministra Cidalia Chauque i el governador d'Inhambane, Daniel Chapo.
 
La trobada amb el governador de la província d’Inhambane, Daniel Chapo, ha servit per trobar nous àmbits de col·laboració amb la regió, i de forma especial, per a la reconstrucció després del pas del cicló Idai. Manel Vila ha destacat que “els diversos projectes en marxa permeten incorporar tots els departaments de la Generalitat en la cooperació amb d’altres països, enfortint la coherència de polítiques”. Per la seva banda, el governador Daniel Chapo ha assenyalat que la cooperació catalana és “una de les més importants” que rep la província i ha posat en valor la col·laboració en l’impuls de polítiques fonamentals en l’àmbit de la salut i el gènere.
 
Manel Vila ha lliurat al governador d’Inhambane la carta de suport i solidaritat signada pel conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, en nom del Govern de Catalunya, i ha destacat la voluntat de continuar la relació estable amb la província.
 
Al llarg de les diverses trobades celebrades, Vila ha transmès la solidaritat del Govern i de les cooperacions catalanes davant la catàstrofe i la crisi humanitària que ha significat el pas del cicló Idai, i ha refermat la voluntat de continuar amb la seva implicació en l’etapa de reconstrucció.
 
Manel Vila i la directora de l’ACCD, Carme Gual, també s’han reunit a Maputo amb la ministra de Gènere, Infància i Acció Social de Moçambic, Cidalia Chauque que ha destacat la importància de centrar els seus esforços en les dones embarassades i infància, col·lectius especialment vulnerables a conseqüència de la catàstrofe recent. De la trobada també n’ha sorgit el compromís de treballar conjuntament amb tots els actors de la cooperació a Moçambic per assolir la igualtat de gènere i, en particular, per buscar eines comunes per incidir a la cimera Beijing+25 que tindrà lloc l’any vinent a Nova York.
 
A Inhambane, la missió institucional s’ha trobat també amb Laura Machava, directora de la Direcció Provincial de Gènere d’Inhambane, amb qui s’ha acordat una nova fase de col·laboració que se centrarà en el matrimonis forçats, qüestió que ocupa bona part dels esforços del govern de Moçambic per aconseguir la seva eradicació. També s’ha celebrat una reunió amb el director de la Direcció Provincial de Salut d’Inhambane, Naftal Matusse.
 
Durant la missió a Moçambic, Manel Vila, Carme Gual i el representant de l’ACCD al país, Rui Reis, s’han reunit amb diverses entitats catalanes de cooperació al desenvolupament i d’ajuda humanitària que treballen al país, i en particular a la província d’Inhambane, una de les zones més afectades pel cicló i que concentra el treball prioritari de l’ACCD. La missió ha permès també trobades amb representants de l’Ajuntament de Barcelona, el programa de resiliència urbana d’ONU-Habitat, l’ambaixador de la delegació de la Unió Europea a Maputo i Creu Roja de Catalunya.
 
Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència
D’altra banda, amb l’objectiu de posar en comú accions de resposta i informació actualitzada sobre la situació post-cicló a Moçambic, s’ha convocat per al dia 2 d’abril el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE), que comptarà amb la presència del conseller Alfred Bosch.
 
El Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència és un òrgan col·legiat amb funcions de coordinació i recomanació per a les actuacions de les institucions i entitats catalanes rellevants en l’àmbit de l’acció humanitària. Es convoca ad hoc davant de situacions d’emergència, ja siguin d’origen natural o humà, sorgides a països en vies de desenvolupament i en conflicte a fi de facilitar una resposta ràpida i coordinada a les actuacions humanitàries. Està adscrit a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

1  

Imatges

La cooperació catalana viatja a Moçambic després de la crisi humanitària pel cicló Idai

La cooperació catalana viatja a Moçambic després de la crisi humanitària pel cicló Idai 128

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia