- El govern ha coordinat una resposta davant dels més de 500 morts comptabilitzats i el mig milió de persones desplaçades com a conseqüència de les pluges torrencials
- Un enviat de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament coordina des de Moçambic les accions de resposta sobre el terreny
El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència Alfred Bosch ha presidit aquesta tarda el Comitè d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE) davant la situació de crisi a Moçambic derivada del pas del cicló Idai.
A la reunió hi ha participat el director general de Cooperació al Desenvolupament Manel Vila, la directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) Carme Gual, a més de representants d’una vintena d’entitats i institucions, com l’Ajuntament de Barcelona, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, el Consell Català de Cooperació al Desenvolupament, Creu Roja, Oxfam Intermón, ACNUR, UNICEF o Metges Sense Fronteres, entre altres.
Bosch ha afirmat que “la reunió ha servit identificar nous projectes sobre el terreny o impulsar el treball col·lectiu amb actors internacionals rellevants com UN Habitat”. Així mateix, ha destacat la resposta de tots els actors catalans davant la situació dramàtica que viu el país: “hem reunit a 16 ONGs, la majoria de les quals treballa sobre el terreny, per tal de coordinar-nos i oferir una ajuda efectiva”. “Des del Govern fem tot el possible i hem actuat amb rapidesa per tal d’ajudar aquest país i la seva gent” ha explicat el conseller d’Acció Exterior al finalitzar la reunió.
La resposta catalana al cicló
En relació a aquesta emergència, el conseller Bosch ha explicat que “el govern manté un conveni amb Nacions Unides, a través del qual es disposa de 290.000 per actuar sobre el terreny de manera urgent”.
El Govern de la Generalitat, mitjançant l’ACCD, dona suport al Central Emergency Relief Fund (CERF), l’agència de resposta a emergències de les Nacions Unides. El CERF va activar la reacció a Moçambic els dies posteriors a la crisi, amb actuacions en els àmbits de la salut, l’alimentació, la protecció i l’educació, i prioritzant grups en situació de vulnerabilitat com infants, dones embarassades o persones amb discapacitat. El Govern va aportar 200.000 euros al fons l’any 2018, i està previst que aquest any la xifra pugi als 290.000 euros.
Per actuar de la manera més urgent possible des del govern català, Vila i Gual van viatjar a Moçambic pocs dies després del cicló amb l’objectiu d’enfortir la col·laboració amb Catalunya i valorar possibles vies per canalitzar l’acció humanitària catalana, així com participar activament en l’etapa de reconstrucció post-cicló. Les entitats catalanes van reaccionar ràpidament a la crisi, mobilitzant recursos i personal sobre el terreny durant els dies posteriors al cicló.
Alfred Bosch ha remarcat també la importància de la mobilització ciutadana en casos d’emergència: “hi ha campanyes de captació, a través de les ONGs, per implicar a la ciutadania i ajudar la gent de Moçambic”. És el cas del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que ha fet una crida als ajuntaments a recaptar fons d’ajuda, o ACNUR Catalunya, Comunitat de Sant Egidi, Oxfam Intermón, World Vision, Creu Roja o el propi Fons Català de Cooperació, que recullen fons des de les seves pàgines web.
Moçambic és un país prioritari per a la cooperació catalana, amb un representant de l’ACCD sobre el terreny i nombroses ONG catalanes i contraparts locals: Creu Roja de Catalunya, Arquitectura Sense Fronteres, Enginyeria Sense Fronteres, Ulls del Món o IS Global, entre d’altres. A més, hi ha diversos acords de col·laboració consolidats, com l’Ajuntament de Barcelona amb la ciutat de Maputo, i la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona amb la província d’Inhambane.
El pas del cicló Idai per Moçambic
- Entre el 14 i el 15 de març, el cicló Idai va devastar parts de Moçambic, Zimbabwe i Malawi.
- El cicló va anar acompanyat de fortes pluges que han provocat greus inundacions.
- Les províncies moçambiqueses de Sofala, Zambezia, Tete, Niassa, Maniça i Inhambane n’han estat les més afectades.
Segons dades de l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Afers Humanitaris (UN ECHO), a data de 30 de març:
- Hi ha registrades 501 morts i 100.000 cases afectades, la meitat de les quals han resultat totalment destruïdes.