Ferrocarrils

El Funicular de Gelida

FGC reprèn el servei del Funicular de Gelida després de la seva modernització i rehabilitació

query_builder   4 abril 2019 10:13

event_note Nota de premsa

FGC reprèn el servei del Funicular de Gelida després de la seva modernització i rehabilitació

  • Aquest dissabte el funicular tornarà a circular
  • Durant el període de modernització i rehabilitació s’han renovat les caixes del funicular tot respectant-ne el disseny històric
El Funicular de Gelida
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) reprendrà aquest dissabte, 6 d’abril, les circulacions del Funicular de Gelida una vegada finalitzada la rehabilitació. El funicular oferirà un servei turístic durant els caps de setmana, els dies festius i els dies assenyalats.

El servei del funicular va quedar suspès temporalment el mes de març de 2016 quan arran d’una revisió es van detectar una sèrie d’esquerdes en els elements de rodadura. Aquest fet va suposar l’aturada preventiva del funicular i, després d’analitzar quines eren les millors opcions per reparar-lo, es va optar per traslladar els vehicles, separant les caixes dels bastidors, als tallers d’FGC a Rubí per poder-ne fer una diagnosi més acurada. La inspecció dels bastidors va concloure que els defectes s’estenien a tota l’estructura i que calia construir-ne uns de nous per, posteriorment, acoblar-hi les caixes de fusta un cop restaurades.

Els nous bastidors incorporen importants millores tecnològiques i compleixen les normatives vigents en matèria de seguretat.

Amb una inversió d’1,3 milions d’euros, la modernització i rehabilitació de les caixes del funicular s’ha fet seguint el disseny històric del Funicular de Gelida i s’han eliminat alguns elements sobreposats, com les finestres de fusteria d’alumini, de manera que s’ha recuperat l’aspecte original de la caixa.

Durant tot el període que ha estat suspès el servei del Funicular de Gelida, FGC ha continuat realitzant puntualment totes les actuacions de manteniment i revisió de la infraestructura, per assegurar-ne un òptim estat de conservació. En aquest sentit, s’ha fet una revisió mensual per assegurar que la instal·lació no es degradava.
El Funicular de Gelida
Una infraestructura de principis del segle XX
 
El funicular de Gelida es va inaugurar el novembre de 1924, construït per l’enginyer menorquí Santiago Rubió. Situat a la comarca de l’Alt Penedès, uneix l’estació de tren de Rodalies de RENFE (línia Barcelona-Tarragona per Vilafranca) amb el centre urbà del poble.
 
A principis dels anys 80, FGC es va fer càrrec del funicular i va emprendre un procés de modernització. Avui en dia el Funicular de Gelida s’ha convertit en un dels atractiu turístics de la comarca de l’Alt Penedès.
 
El servei de transport públic de Gelida disposa d’un servei d’autobús entre setmana, gestionat per FGC, que connecta l’estació de Rodalies amb Gelida.

4  

Imatges

Fotografia Funicular de Gelida

Fotografia Funicular de Gelida 243

Fotografia Funicular de Gelida

Fotografia Funicular de Gelida 310

Fotografia Funicular de Gelida

Fotografia Funicular de Gelida 466

Fotografia Funicular de Gelida

Fotografia Funicular de Gelida 257

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 346

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia