• Un total de 19.296 catalans resideixen a les illes britàniques, mentre 3.330 empreses exportadores van vendre els seus productes al cinquè soci comercial català durant l’any passat
  • El Govern va reactivar el Grup de Treball sobre el Brexit i ha posat a disposició de la ciutadania i el sector empresarial portals i eines per assessorar i gestionar la sortida del Regne Unit de la UE
Fotografia de la reunió
El vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, s’han reunit aquest matí amb l’ambaixador del Regne Unit a Espanya i Andorra, Simon Manley, i el cònsol general a Barcelona, Lloyd Milen. La trobada, a la qual també han assistit la secretària d’Economia, Natàlia Mas, i l’assessora en Acció Exterior, Marina Falcó, s’ha produït per debatre les conseqüències econòmiques, polítiques i socials que tindrà la propera sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).
 
Aragonès i Bosch han explicat les iniciatives que ha dut a terme el Govern per garantir l’activitat dels ciutadans i les empreses que mantenen relacions comercials amb les illes britàniques. En aquest sentit, s’ha reactivat el Grup de Treball Interdepartamental sobre el Brexit, per analitzar el seu impacte i amb l’objectiu de mantenir i potenciar relacions, i identificar futures oportunitats.  
 
El vicepresident Aragonès ha remarcat la importància que el Regne Unit i Catalunya estiguin “connectats i coordinats per donar el millor servei a la ciutadania i a les empreses davant dels possibles escenaris que esdevinguin del Brexit” i ha expressat el respecte i l’admiració cap a les institucions britàniques per la seva qualitat democràtica.
 
Per la seva banda, l’ambaixador britànic ha afirmat que “ha estat un plaer mantenir aquesta reunió per compartir els nostres preparatius de cara a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea”. I també ha destacat l’interès mutu per reforçar les relacions comercials i humanes entre Catalunya i el Regne Unit.
 
El Govern català també ha posat en marxa una sèrie de portals i eines per mantenir informada la ciutadania i les empreses. Destaca el portal web sobre el Brexit, que inclou informació sobre els darrers esdeveniments i dona resposta als dubtes més habituals, i la Finestreta Brexit d’ACCIO, una eina per a les empreses exportadores que ofereix un servei d’assessorament personalitzat.  
 
El Regne Unit és un dels principals països de destí dels catalans a l’estranger, amb 19.296 residents registrats actualment. Gairebé la mateixa xifra de ciutadans britànics (19.445) estan empadronats a Catalunya. D’altra banda, l’afluència turística és molt intensa, donat que un total de 2,2 milions de turistes van visitar Catalunya el 2017. El Regne Unit és el segon país en nombre de turistes estrangers que visiten Catalunya.
 
Pel que fa a les relacions econòmiques, el Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya. Les 3.330 empreses exportadores hi van vendre productes per valor de 3.926,6 milions el 2018. Les importacions catalanes van totalitzar els 2.829 milions.

1  

Imatges

Fotografia de la reunió

Fotografia de la reunió 1837

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 61