• Els nois, que pertanyen a 16 centres de la DGAIA, comparteixen l’activitat amb altres joves del municipi i treballen conjuntament valors com l’esforç, el treball en equip o la promoció del hàbits saludables
  • Els joves que participen en la metodologia FutbolNet a Sant Feliu de Llobregat han rebut la visita de l’exjugador del Barça Lilian Thuram i la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes
Nois i noies comparteixen l'activitat de FutbolNet amb l'exjugador Lilian Thuram
Un total de 235 joves que emigren sols participen actualment en les activitats d’esport inclusiu del projecte FutbolNet. Es tracta d’una iniciativa de la Fundació Barça -que compta amb la col·laboració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies- que utilitza el futbol i l’activitat física com a eines de reflexió i agents de canvi per millorar la vida d’infants i joves que es troben en contextos vulnerables.
 
Aquests nois pertanyen a 16 centres de la DGAIA de Reus, Vilanova i la Geltrú, Deltebre, Puig-reig, Vilanova del Vallès, Vic, Vallvidrera, Gironella, Vilafranca del Penedès, Badalona, Sant Feliu de Llobregat, Sabadell, Llavaneres, Canyamars, Piera i Santa Perpètua de Mogoda.
 
Els joves de Sant Feliu de Llobregat van rebre la setmana passada la visita de l’exjugador del Barça Lilian Thuram, conegut pel seu compromís social i el discurs contra el racisme. Els nois van compartir jocs, conversa i fotografies amb l’exjugador blaugrana i que ha impulsat la seva pròpia fundació, la “Fondation Lilian Thuram”.
 
La directora general de la Fundació Barça, Maria Vallès, i la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Ester Cabanes, també van voler conèixer aquesta experiència de prop. Cabanes va destacar la importància d’aquesta i altres activitats esportives que practiquen els nois que viuen en centres tutelats, que tenen per objectiu la inclusió; la construcció d’una xarxa de suport als joves; la desestigmatització del col·lectiu i la promoció dels hàbits saludables.
 
Els nois fan una sessió setmanal de dues hores de durada en instal·lacions esportives preferentment integrades en un nucli urbà i on es relacionin amb altres joves. Això afavoreix que tots els participants tinguin un espai de diversió i d’esport setmanal garantit, i que els joves emigrants construeixin vincles amb la societat d’acollida per tal d’afavorir-ne la integració. A més, els ofereix més possibilitats de construir una vida plena a Catalunya, tant personalment com professionalment.
 
Una quarantena de professionals estan implicats en el projecte. El perfil dels educadors són principalment treballadors socials, però també persones procedents del món de l'esport. Alguns estan vinculats a la Fundació Barça i d’altres a les entitats que gestionen els centres de menors.
 
FutbolNet és una metodologia que utilitza el futbol i l’activitat física com a eina de reflexió i agent del canvi per millorar la vida de nens i joves que es troben en contextos vulnerables.
 
Els objectius principals del programa són:
  • Fomentar la creació de nous vincles entre joves immigrants sense referents adults i la població d’acollida
  • Facilitar l’adquisició i el desenvolupament de competències i habilitats socioemocionals per prevenir i reduir situacions i conductes de risc
  • Treballar la inclusió social i la igualtat d’oportunitats per contribuir a la desestigmatització del col·lectiu
 
Més informació sobre FutbolNet, aquí.