Drets Socials

foto grup

Conseller El Homrani: "Cal que coneguem i reconeguem el poble gitano per generar una transformació real"

query_builder   8 abril 2019 11:28

event_note Nota de premsa

Conseller El Homrani: "Cal que coneguem i reconeguem el poble gitano per generar una transformació real"

Amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, el conseller s’ha reunit amb gitanes i gitanos de diversos perfils professionals per posar de manifest la pluralitat d’aquesta comunitat també en l’àmbit laboral
Dia Poble Gitano
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presidit aquest matí l’acte amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano. Enguany el Departament ha volgut commemorar la diada amb una trobada amb gitanes i gitanos de diversos perfils professionals, per tal de mostrar la pluralitat de la comunitat gitana dins el món laboral.
 
Un dels objectius específics del 4t Pla Integral del Poble Gitano que lidera el Departament és millorar la imatge social del poble gitano a Catalunya per lluitar contra l’antigitanisme i els estereotips i prejudicis associats a aquesta comunitat. En aquest sentit, la trobada ha servit per visibilitzar persones gitanes actives al món del treball que desenvolupen la seva tasca en diversos àmbits professionals i contribueix d’aquesta manera a combatre visions estereotipades del poble gitano.
 
Algunes de les persones que s’han trobat aquest matí amb el conseller El Homrani han aconseguit la seva feina gràcies a mesures específiques recollides al Pla Integral del Poble Gitano, com ara els mediadors socio-culturals del Contracte Programa que el Departament manté amb el món local, o els coordinadors i formadors de programes educatius que s’impulsen des del Pla.
 
En el decurs de la seva intervenció, el conseller ha encoratjat els assistents “a seguir lluitant, a ser un exemple per la vostra comunitat i pel conjunt de la societat. Sou un referent per tota la comunitat gitana i especialment pels vostres fills i filles, ja que gràcies al vostre esforç, ara saben que ells també poden arribar a la universitat i treballar d'allò que es proposin. Però sobretot sou un exemple pel conjunt de la ciutadania, perquè desmunteu un a un tots els prejudicis i estereotips que encara avui s’associen al poble gitano”.
 
A l’acte també hi ha participat el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies; el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, i el responsable del Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social, Ramon Vilchez.
 
 
8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano
 
Aquesta diada commemora el primer congrés gitano internacional, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es van consensuar, entre altres, la bandera del poble gitano, el seu himne i el dia internacional. Un altre dels aspectes que es va parlar en aquell congrés fou l’Holocaust gitano durant el període nazi; de fet, l’himne gitano, el Gelem Gelem, parla sobre aquest funest episodi de la història.
 
Actualment aquesta diada és motiu de celebració i difusió tant de la cultura gitana com de les demandes dels moviments socials gitanos. A ciutats de tot el món, les persones gitanes s’organitzen i realitzen diferents actes; el més conegut l’ofrena floral als rius, on les dones llencen pètals de rosa, que representen simbòlicament el poble gitano i la seva transnacionalitat; i els homes dipositen espelmes en record dels avantpassats, principalment els perseguits i assassinats durant el nazisme.
 

1  

Imatges

foto de grup

foto de grup 7966

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia