Direcció General de Comunicació

El Govern impulsa el pla inversor de l'ACA un cop assolit l'equilibri financer

El Govern impulsa el pla inversor de l'ACA un cop assolit l'equilibri financer

query_builder   9 abril 2019 14:59

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa el pla inversor de l'ACA un cop assolit l'equilibri financer


 
·       L’Agència Catalana de l’Aigua avançarà durant el 2019 el retorn del deute pendent i quedarà totalment sanejada en termes de sostenibilitat financera
 
·       Atès que la principal font de finançament de l’ACA és el cànon de l’aigua (impost ambiental finalista) i que s’han de complir les inversions previstes en l’actual cicle de planificació hidrològica 2016-2021, s’ha decidit incrementar en 69 milions d’euros la despesa per a aquest any
 
El Govern ha aprovat l’increment del sostre de despesa de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a aquest 2019. El Consell Executiu ha decidit impulsar aquesta mesura davant la necessitat de seguir invertint en actuacions i millores dels serveis del cicle de l’aigua en els àmbits d’abastament, sanejament i medi, donant així compliment a la planificació hidrològica catalana vigent (període 2016-2021) fruit dels requeriments de la Directiva Marc de l’Aigua i tenint en compte el fet que l’ACA ha assolit l’equilibri financer, un cop aprovat l’avançament del retorn del deute, i ha recuperat el seu potencial d’inversió.
 
Durant aquest 2019 el pressupost de la Generalitat ha quedat prorrogat i per això el límit de despesa de l’Agència enguany s’havia mantingut en allò que es va establir en el 2017 (305 milions d’euros) malgrat que el consell d’administració de l’ACA, durant el darrer trimestre de l’any passat, havia aprovat un avantprojecte de pressupost per al 2019 de 374 milions d’euros.
 
L’acord aprovat avui pel Govern autoritza, per tant, que el projecte de pressupost aprovat pel consell de l’ACA sigui vigent i que no operi el límit establert en la pròrroga pressupostària de 2017. Cal tenir en compte que la principal font de finançament de l’Agència Catalana de l’Aigua per a garantir les seves activitats i el seu pla d’inversions prové del cànon de l’aigua.
 
Retorn total del deute
 
Una altra de les raons del Govern per haver pres aquesta decisió és que, enguany, l’ACA retornarà els 162 milions d’euros de deute pendent, una xifra que engloba els 101 milions d’euros que s’havien de retornar durant el 2019 i els 61 milions d’euros que s’havien de liquidar en els exercicis de 2020 i 2021.
 
Per primer cop en la seva història, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) serà una empresa pública totalment sanejada i sense disposar de cap endeutament bancari, tenint en compte que des de la seva creació l’any 2000, l’Agència va néixer ja amb deute arran de la fusió de la Junta d’Aigües, la Junta de Sanejament i la Direcció General d’Obres Hidràuliques.
 
Aquesta reducció de l’endeutament ha estat possible gràcies a l’aplicació d’un Pla Econòmic i Financer iniciat l’any 2011 i consistent en tres grans eixos: la reducció de la despesa, la reestructuració de l’endeutament i l’adequació dels ingressos de l’ACA. En aquest període (2011-2019), l’ACA haurà liquidat un deute bancari de 1.388 milions d’euros.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia