Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern farà una nova convocatòria del Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC) 2020-2024 per millorar les inversions del món local

La consellera Budó ha anunciat que la Generalitat destinarà 250 ME al PUOSC

query_builder   10 abril 2019 20:52

event_note Nota de premsa

El Govern farà una nova convocatòria del Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC) 2020-2024 per millorar les inversions del món local

La consellera Budó ha anunciat que la Generalitat destinarà 250 ME al PUOSC

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat que el Govern treballa per fer una convocatòria d’un nou Pla Únic d’Obres i Serveis 2020-2024 destinat a cobrir les necessitats inversores del món local. El PUOSC és el principal instrument de cooperació econòmica per a la realització de les obres i serveis de competència municipal. I, “el Govern vol que el PUOSC sigui un dels programes de referència per a les inversions del món local català per afavorir la generació d’oportunitats i la creació de sinergies amb els agents de cada territori”. Budó ha insistit que “aquesta és una fita històrica, donat que recuperem un instrument importantíssim per als ens locals”. Per aquest motiu, “la Generalitat destinarà uns 250 ME al Pla i s’està treballant amb les diputacions per complementar-ho”. La consellera ha fet aquest anunci durant la resposta a les tres interpel·lacions parlamentàries sobre la relació de l’Executiu Català amb l’Administració Local.
 
Meritxell Budó ha assegurat que “aquest Govern entén la relació entre la Generalitat i els ens locals com una relació d’aliança, de reconeixement mutu, d’acompanyament i de servei” i “com a país, tenim la necessitat urgent de crear complicitat a tots els nivells davant la pulsió recentralitzadora de l’Estat i per donar resposta als reptes i necessitats que ens plantegen cada dia els ciutadans”. Per aquest motiu, des del Departament de la Presidència s’ha assumit les relacions amb el món local a través de la Secretaria d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, perquè “el Departament vol ser la porta d’entrada dels ens locals al Govern de Catalunya”. Aquesta relació també ha millorat amb la incorporació de les competències de relació amb la Val d’Aran a la Secretaria d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, que “deixa clara la importància de l’Aran com a realitat nacional amb autonomia política estatutàriament garantida dins de Catalunya”.
 
Seguint en aquesta línia, la consellera de la Presidència ha explicat que el Govern tenia previst incrementar el Fons de Cooperació Local de Catalunya, que representa la participació dels ens locals en els ingressos de la Generalitat, “malauradament, vostès han dit que no donaran suport a aquests pressupostos tan necessaris per al país”.
 
La consellera ha instat els diferents grups parlamentaris a “seure, seguir treballant i conjurar-nos a fer una Llei de Finançament Local”. “Hem de dotar els ajuntaments catalans d’una llei de Governs Locals, també, en virtut de la transparència, l’optimització de la despesa i l’empoderament global del món local”. Però, Budó ha assegurat que per poder fer aquesta tasca “cal un consens real i cal un consens de tots”. I “és imprescindible anar de la mà de les entitats municipalistes”.
 
Per millorar les inversions dels ens locals, Meritxell Budó ha recordat que està en marxa la segona convocatòria dels fons FEDER de Catalunya 2014-2020, que preveu actuacions impulsades pels ens locals per afavorir el pas a una economia baixa en carboni, eix 4, i que pretén conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència de recursos, eix 6. La consellera ha recordat que “fins el 12 d’abril està obert el període d’al·legacions a la resolució provisional de la segona convocatòria els Eixos 4 i 6, per un valor de 37.2 milions d’euros”. “Per reequilibrar i dotar d’autonomia els diferents territoris del país. Des del Govern s’està treballant per garantir la dinamització territorial. Però per fer-ho, necessitem consensos”, ha insistit la consellera de la Presidència.
 
La consellera, també, ha fet una repàs dels últims fets rellevants que han condicionat la relació del Govern amb els ens locals. En primer lloc, la crisi econòmica. “La davallada d’ingressos i l’increment de les necessitats socials van posar en situació crítica les administracions locals i el mateix Govern que havia de mantenir els serveis i donar resposta a les demandes. Però, la bona feina feta per la consellera Meritxell Borràs al capdavant de Governació i el vicepresident Junqueras, va fer que el deute que tenia la Generalitat amb els ens locals a inicis del 2017, que era de 571.7ME, es reduís un 87%”. La consellera ha assegurat que “a l’abril de 2019, el deute de la Generalitat amb els ens locals és de 72.38ME”. En segon lloc, l’LRSAL, la Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local, que “és una llei nefasta i un atac frontal i premeditat del PP contra l’autonomia local i que el PSOE ha estat incapaç de derogar. Una llei recentralitzadora i que treu competències als ajuntaments. Crea ciutadans de primera i de segona”. I, en tercer lloc, l’aplicació de l’article 155 que “va impacta de ple amb danys i conseqüències nefastes reals als ens locals. Com la suspensió de la convocatòria de subvencions o paralització de licitacions de convenis i acords de col·laboració”. Per aquest motiu, la consellera ha assegurat que “un dels primers objectius que afronta el nou Govern i, en concret, el Departament de a Presidència, és la recuperació de la normalitat institucional i l’execució dels projectes pendents amb el món local”.
 
La consellera de la Presidència ha rebutjat les acusacions de PSC, Catalunya en Comú Podem i C’s que el Govern ha deixat de banda els ens locals.  Meritxell Budó ha refermat la presència del Govern al món local perquè “tenim i volem seguir tenint un paper actiu en la definició de les prioritats del present i del futur  del món local”, ha conclòs.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia